Siltamäessä uudet asukkaat toivotetaan tervetulleiksi

Esikaupungit
03. helmikuuta 2017

Siltamäki on saamassa uusia asuntoja ja samalla aiempaa ehomman Siltalanpuiston. Asemakaavaa uudistettiin reilu vuosi sitten niin, että puiston ympärille saadaan uusia taloja ja koti noin tuhannelle helsinkiläiselle.

– Rakentamisen keskiössä on nyt Siltalanpuiston alue ja sen ympärille tulevien kortteleiden kokonaisuus, kertoo projekti-insinööri Max Takala Siltamäen kehittämisestä.

Siltamäki kuuluu Suutarilan peruspiiriin. 1960-luvulla rakennettu lähiö on vuosikymmenten aikana laajentunut ja monipuolistunut. Keravanjokivarren viheralueketju on säilynyt ja säilyy uudessakin kaavassa, ja täältä avautuvat kauniit näkymät esimerkiksi Pyhän Laurin kirkolle.

Uuden asemakaavan mukaan osa uusista asuinrakennuksista sijoittuu kokonaan uusille tonteille puiston reuna-alueille. Lisäksi kaava tekee mahdolliseksi olemassa olevien tonttien tiivistämisen ja lisärakentamisen, mutta niiden suhteen ei toistaiseksi ole mitään vireillä.

Siltalanpuiston ympäristön uusista tonteista sen sijaan suurin osa on jo rakennuttajien varaamia ja rakentaminen osin käynnistynyt. Alueelle on tulossa pienkerrostaloja, rivitaloja sekä pientaloja. Yksi tontti on varattu opiskelijoiden asunnoille.

Iso osa uusista asunnoista on niin sanottuja puolihitaksia, toisin sanoen kaupunki kontrolloi ensimmäistä rakennuttajan hintaa, sen jälkeen kontrollia ei ole.

– Osa tonteista vaatii esirakentamista, sillä maa on pehmeää. Kaupunki vahvistaa parhaillaan maaperää siten, että kevään aikana kaikki varatut tontit ovat rakentamiskelpoisia.

Uudet tontit tarvitsevat myös katuyhteyksien jatkamista, ja sitäkin tehdään parhaillaan.

Ensimmäiset, jo lähes valmiit pienkerrostalot ovat nousseet K-Marketin viereen. Rakentaminen jatkuu nyt puiston etelälaidan tontilla Pläsinpellonkujalla, jonne on tulossa kahden kerrostalon kokonaisuus.

Kuluvan vuoden aikana käynnistyy monta muutakin työmaata, ja uusia taloja alkaa nousta sen jälkeen rivakkaan tahtiin.

 Laura Oja

Puisto kohenee, leikkipaikka uudistuu

Siltamäkeläisiä hemmotellaan hulppeilla ympäröivillä viheralueilla, mutta tästä huolimatta Siltalanpuisto keskeisellä paikalla on tärkeä ja paljon käytetty virkistysalue. Sitä risteävät myös läpikulkureitit.

– Nyt kun puiston reunoja uuden rakentamisen myötä nakerretaan, sen ytimen virkistysmahdollisuuksia on tarkoitus parantaa, Takala kertoo.

Projektinjohtaja Jarkko Karttunen rakennusvirastosta sanoo, että rakentamisen aikana puiston nykyisen ojan linjaus siirtyy, ja ojaa on tarkoitus elävöittää rakentamalla siihen tavallista ojaa laajempia hulevesipainanteita, kuin pikkualtaita.

Puistoon tulee myös uusi leikkipaikka, kun vanhan sijainti muuttuu.

– Myös käytäväverkosto on suunniteltu uusiksi ja osittain sitä jo rakennetaan. Tyylillisesti puisto käytävineen säilyy avonaisena tilana.

Juuri nyt puistomaisemat eivät silmiä hivele, sillä rakennustyömaa tuntuu ja näkyy myös puistossa. Tässä vaiheessa täytyy tyytyä katselemaan piirroksia ja kuvittelemaan eteen nousevat rakennukset.

Viimeisen päälle valmiiksi puistoakaan ei saada ennen kuin talot ympärillä valmistuvat.

 

Parasta on upea luonto

Siltamäessä vuodesta 1981 asunut Kirsti Latva kehuu alueensa isoksi valtiksi upean luonnon. Rauhallinen alue on myös hyvin lapsiystävällinen, ja palvelut ovat hyvät. Iso plussa on myös yhteisöllisyys.

– Kun teinit yrittivät jossakin vaiheessa jonkinmoista häiriköintiä, yhteisömme puuttui asiaan, kutsui asianosaiset koolle ja sai tilanteen rauhoittumaan.

Luontoa kehuvat muutkin alueen asukkaat. Koirapuistoon Osmo- ja Esko-koiransa kanssa tullut Olli Kvick on asunut täällä lähes kahdeksan vuotta ja toivottaa uudet asukkaat tervetulleiksi. Hän arvelee, että kun ihmisiä on alueella lisää, on myös toivoa saada entistä paremmat julkiset kulkuyhteydet.

 Laura Oja

Myös asukasaktiivit Pertti Svensson, Anna-Liisa Niemelä ja Hannu Tuominen tietävät, että kulkuyhteydet puhuttavat monia. Vanhukset puolestaan toivovat lisää esteettömiä lähipalveluja. Ostariakin tulisi päästä kehittämään.

Myös Max Takala listaa Siltamäen vahvuuksiksi aluetta ympäröivät isot virkistyspuistot ja -maastot.  Siltamäkeläisillä on oma koulu, päiväkoti, uimahalli kuntoilutiloineen sekä asuntokantaa laidasta laitaan.

Siltamäen toisella puolella on Tammiston isot kauppakeskukset lukuisine outleteineen.

Toistaiseksi alueella on ollut puutetta hissillisistä kerrostaloista. Nyt niitäkin on tulossa, mikä on ollut mieluinen uutinen vanhoille siltamäkeläisille, jotka eivät halua muuttaa alueelta muualle.
 

Teksti: Kirsi Riipinen

 Laura Oja