Tankovainion Helsinki-kerrostaloihin tulossa puolihitaksia

Esikaupungit
07. helmikuuta 2017

Mellunmäen kupeeseen Tankovainioon on nousemassa kaupungin ensimmäiset Helsinki-kerrostalot. Niihin tulee muun muassa puolihitasasuntoja, joiden jälleenmyynnissä ei ole hintasääntelyä.
 

Helsingissä on uusia kerrostalotontteja sen verran niukasti tarjolla, että aina kun sellaisia tulee, ne tutkitaan tarkasti. Näin kertoo hankekehitysjohtaja Heikki Hirvonen Pohjola Rakennus Oy Uusimaalta.

Tankovainiossa on ollut varattavissa seitsemän tonttia, jotka on tarkoitettu Helsinki-kerrostaloille. Nuo tontit varaamalla rakennuttaja pääsee toisin sanoen mukaan kehittämään uusia talotyyppejä. Pohjola Rakennus varasi tonteista kaksi.

Helsinki-kerrostalot ovat joustavia ja osa niistä pieneenkin rakennuspaikkaan soveltuvia. Niiden suunnittelu käynnistyi kaupungin oman työryhmän ehdotuksesta, jossa etsittiin ratkaisuja sujuvoittaa asuntotuotantoa.

Rakentajat voivat säästää kustannuksia Helsinki-taloja rakentaessaan muun muassa ennakkoon hyväksyttyjen tyyppiratkaisujen ansiosta.

Pohjola Rakennuksen talot ovat samalla niin sanottuja puolihitaksia eli niiden jälleenmyynnissä ei ole hintasääntelyä. Hitas-asuntojen ostajaehdokkaat arvotan sähköisellä järjestelmällä. Yksi tonteista on varattu asumisoikeustuotannolle.

– Hitas-asunnoille on Helsingissä kysyntää. Ensimmäinen hitas-kohteemme valmistuu keväällä Jätkäsaareen. 68 asuntoon jätettiin arvonnassa yli tuhat hakemusta. Tankovainioon hakemuksia ei ehkä tule yhtä paljon, mutta todennäköisesti muutama sata tännekin, Hirvonen ennustaa.

Hän arvelee Tankovainion kiinnostavan ihmisiä, koska naapurissa Mellunmäessä on valmiina palvelut. Itiseenkään ei ole pitkä matka.

Kaupunki muutti Tankovainion asemakaavaa pientaloista kerrostalojen korttelialueeksi, mikä on Hirvosen mielestä järkevää tiivistämistä olemassa olevien palvelujen äärelle.

– On hyvä, että saamme idän suuntaan lisää asumista, hän sanoo.

 Laura Oja

Tehokkaita ja toimivia koteja

Helsingin kaupunki rakentaa Tankovainion uudella alueella kunnallistekniikan, ja Pohjola Rakennus pyrkii aloittamaan oman osuutensa loppukeväästä. Ensimmäisten uusien kotien on määrä olla valmiina vuoden 2018 lopussa.

Hirvonen sanoo, että vaikka tulevat hitas-asunnot ovat kohtuuhintaisia, ne ovat silti laadukkaita.

– Tankovainion asunnot ovat erittäin toimivia ja tehokkaita, eivätkä asukkaat maksa turhista käytävistä. Keittiöt eivät ole kalleinta designia eivätkä julkisivut marmoria tai luonnonkiveä, mutta esimerkiksi 60 neliöön on suunniteltu toimiva kolmio, ja vieläpä kahdella vaatehuoneella. Erinomainen saavutus suunnittelijoilta.

Autopaikat on asemakaavassa osoitettu maantasoon, joten kalliita parkkihalleja ei tarvitse louhia.

 

Edullisia ja pieneen tilaan mahtuvia

Mitä erityistä Helsinki-kerrostalossa sitten on muihin kerrostaloihin verrattuna? Tunnistaako ne ulkonäöltä kuten esimerkiksi rintamamiestalot?

Ei, kertovat Hirvonen ja projektinjohtaja Ritva Tanner Helsingin kaupunginkansliasta.

Helsinki-kerrostaloilla on enemmän yhteistä muissa asioissa kuin ulkonäössä.

– Ensinnäkin niiden on oltava ostajilleen edullisia. Niiden on lisäksi sovittava täydennysrakentamiseen, Tanner kertoo.

Helsinki-kerrostalo ideoitiin nimenomaan täydennysrakentamisen vauhdittamiseksi, ja sen malleja olivat mukana suunnittelemassa muun muassa Aalto-yliopiston opiskelijat.

Helsinki-kerrostalon statusta on suunniteltu huolellisesti. Tarkoitus on, että kun jokin rakennuskohde hyväksytään Helsinki-kerrostaloksi, sen lupahakumenettely on tavanomaista sujuvampi. Esimerkiksi kaupunkikuvaneuvottelukunnan kierrosta ei näissä tapauksissa tarvita.

– Tarkoitus on saada malleja, joista vaikkapa lisärakentamista harkitsevat taloyhtiöt voisivat saada vinkkejä omiin suunnitelmiinsa. Mallien avulla on helpompi mieltää, millainen talosta voisi tulla ja mitä se suunnilleen maksaa, Tanner kertoo.

 

Ulkonäkö muuntuu ympäristöön sopivaksi

Helsinki-kerrostalojen ulkonäköä voidaan muunnella kuhunkin miljööseen sopivaksi. Esimerkiksi Tankovainioon rakennetaan taloja seitsemälle tontille, eikä kaikista rakennuksista tule toistensa kopioita.

Tonttien varaajat esittävät ideansa, joiden perusteella he hakevat Helsinki-kerrostalon statusta.

– Ideat ovat keskenään erilaisia, mutta statuksen saamiseksi pitää esittää ominaisuuksia, jotka lisäävät viihtyisyyttä tai arjen toimivuutta ja joita voidaan soveltaa täydennysrakentamisessa muuallakin. Ylipäätään haetaan kohtuuhintaisuuden ja laadukkuuden yhdistelmää, Tanner kertoo.

Pohjola Rakennuksen Hirvonen on mielissään ideoista, joilla väljään rakennettuja lähiöitä päästään tiivistämään. Hän arvelee, että yritys voisi kehittää uutta kerrostaloajattelua edelleen ja rakentaa Helsinki-kerrostaloja muihinkin lähiöihin, jos mahdollisuuksia tulee.

 

Helpompi lupakäsittely ja halvempi lupamaksu

Helsinki-kerrostalon lupakäsittelyprosessi muistuttaa jo vuosia käytössä olleen Helsinki-pientalon lupaprosessia. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä – useimmiten taloyhtiöllä – on Helsinki-kerrostalon ansiosta käsissään suunnitelma, jossa jo on paljon hyväksyttyä.

Ihannetapauksessa siirrytään suoraan tekniseen lupapäätöksen valmisteluun naapurikuulemisineen sen jälkeen, kun paikan päällä on katsottu hankkeen sopivuus viimeisine silauksineen.

­Lupakäsittelymaksuun vaikuttaa päätöksenteon valmisteluun käytetty työmäärä. Kun se on pieni, lupamaksukin pienenee. Lisäksi Helsinki-kerrostalo on apuna asemakaavojen laatijoille.

– Ensimmäiset Helsinki-kerrostalot rakennetaan Tankovainiolle, ja alalla vaikuttaa olevan kiinnostusta kehitystyöhön jatkossakin, kertoo arkkitehti Ulla Vahtera kaupungin rakennusvirastosta.

 

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Laura Oja