Vuoden Parhaat ARA-neliöt -palkinto Kehittyvä kerrostalo -kohteelle Jätkäsaareen

Jätkäsaari
07. helmikuuta 2017

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon Sukupolvienkorttelille Helsingin Jätkäsaaressa. Korttelin yhteisöllisyyttä korostava konsepti edustaa uutta ajattelua Suomessa. 

Nyt ensimmäisen kerran annettu tunnustus myönnetään jatkossa vuosittain yhdelle ARAn rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Keskeisenä myöntämisperusteena on hankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan ”vähimmäistasoa korkeampaa laatua” ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista.

Sukupolvienkorttelin keskeinen toimija on Setlementtiasunnot Oy, joka on rakennuttanut kortteliin vuokra-asuntoja ARAn korkotukilainalla sekä eri kerroksiin hajasijoitettuja asuntoja liikuntaesteisille henkilöille. Hanke kuuluu Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan.

Korttelikokonaisuudesta HOASin opiskelija-asuntokohde on valmistunut ensimmäisenä, vuoden 2016 alussa. Kohteeseen on käytetty ARAn investointiavustusta ja korkotukilainaa.

Asuntosäätiön osuus, As Oy Hyväntoivonpuisto, sisältää puolestaan Hitas-säännösteltyjä omistusasuntoja.

Korttelin arkkitehtisuunnittelun on tehnyt arkkitehti Mari Matomäki (Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy), ja rakennusurakoinnin ovat toteuttaneet NCC Rakennus Oy (Asuntosäätiö ja Setlementtiasunnot) ja Skanska Talonrakennus Oy (HOAS).

Koko kortteli valmistuu lopullisesti vuoden 2017 helmikuussa.

Edelläkävijä yhteisöllisyyden rakentamisessa

Ainutlaatuiseksi ja Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon arvoiseksi korttelin tekee sen yhteisöllisyyttä korostava ja suomalaisittain harvinainen konsepti sekä kohteen poikkeuksellisen huolellisesti mietityt yhteistilat. Ne sijaitsevat pääosin Setlementtiasuntojen kohteessa, mutta palvelevat koko korttelin asukkaita.

Kortteli toteuttaa ajatusta laajennetusta kodista, jossa asukas voi hyödyntää kattavia yhteisiä tiloja, kuten pesulaa, aulan kahvilaa ja oleskelutiloja sekä kuntopolkunakin toimivaa sisäkatua. Yhteistilat on suunniteltu siten, että ne houkuttelevat spontaaniin kanssakäymiseen. Korttelin asukkaille tarjotaan myös yhteisöllisyyskoordinaattorin palveluja.

Palkittu kohde saa Vuoden ARA-neliö -laatan, joka voidaan kiinnittää palkittuun rakennukseen.
 

Lue lisää ARAn sivuilta 

Lisätietoa Kehittyvä kerrostalo -ohjelmasta