Kalasataman ketterät, ilmastoystävälliset kokeilut valittu

Kalasatama
08. helmikuuta 2017

Helsingin Kalasatamassa toteutetaan kevään aikana viherratkaisuihin, sähköautoiluun, pysäköintiin, aurinkosähköön sekä kotitalouksien hiilijalanjäljen vähentämiseen liittyviä kokeiluja. Kokeilut ovat osa Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmaa.

”Kaikkiaan nopeiden kokeilujen ohjelmaan on tähän mennessä jätetty kokeilutarjouksia yli 130 kappaletta. Kokeilijoita on ollut kuusi Kalasatamassa ja kolme Helsingin Ilmastokadulla. Yhteistyötä on tehty 10 kaupungin yksikön ja 30 yrityksen kanssa. Käyttäjien määrä on ollut yli 300”, kertoo Fiksu Kalasatama -hankkeen ohjelmajohtaja Veera Mustonen Forum Virium Helsingistä.

Nyt käynnistyvä kokeilukierros on Kalasatamassa kolmas laatuaan. Viimeisimmät kokeilut, Kuntokaverit ja Auntie, käynnistyivät viime syksynä. Kokeiluissa on kehitetty uusia ratkaisuja parantamaan kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Kalasataman ensimmäiset kokeilut puolestaan liittyivät älykkääseen liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, jätehuollon tehostamiseen ja paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen.

Käynnissä oleva kokeilukierros toteutetaan yhteistyössä Smart & Clean -projektin kanssa.

”Parhaiden toimijoiden poikkeuksellinen yhteistyö tekee Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille tuotteille ja palveluille. Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmassa ideoita ja ratkaisuja päästään kokeilemaan aidossa kaupunkiympäristössä. Parhaimmillaan uusista ratkaisuista kasvaa merkittäviä muutoksia ja uutta liiketoimintaa. Helsingin seudulla tehtävät muutokset toimivat referensseinä suomalaisille yrityksille”, toteaa Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö.

Kevään 2017 aikana toteutetaan seuraavat kokeilut:

• Green House Effect: Kaupunkikeidas – viherratkaisut kotipihoihin ja kiinteistöihin
• Parkkisähkö oy: Smart minigrid – sähköautojen lataamisen ja aurinkosähkön yhdistelmäkokeilu
• Witrafi oy: Rentapark – parkkipaikkojen vertaisvuokrauspalvelu
• Elwedo oy: Taloyhtiöiden tuottama aurinkosähkö hyödyksi asukkaille
• The Natural Step: Kotihiili – ilmastofiksuja käytäntöjä ja kannustimia asukkaille

Helsingin Kalasatamaan nousee parhaillaan uusi kaupunginosa, jossa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkikehitystä. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.


Lisätietoa Nopeiden kokeilujen ohjelmasta