Helsingin elämyksellisesti uudistuva kaupunkikeskusta palkittiin

Keskusta
14. helmikuuta 2017

Elävät Kaupunkikeskustat ry palkitsi Helsingin kaupunkikeskustan monitasoisista ja -puolisista uudistuksistaan Vuoden kaupunkikeskusta 2017 -nimityksellä.

Helsinkiä on uudistettu aktiivisesti viimeinen neljännesvuosisata ja kehittäminen jatkuu. Juhlavuonna 2017 Helsingin eurooppalainen keskusta on persoonallinen, viihtyisä, kilpailukykyinen, matkailullinen ja myös turvallinen.

”Elinvoimainen keskusta säteilee hyvinvointia koko kaupunkiin. Olemme ylpeitä arvokkaasta tunnustuksesta, ja haluamme huolehtia siitä, että Helsingin sykkivä sydän toimii kaikkien suomalaisten yhteisenä elämys- ja kokoontumispaikkana”, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sanoo.

Raati kiitti tiiviyttä, kaupallista sykettä ja tapahtumallisuutta

Historia, nykyisyys ja tulevaisuus limittyvät Helsingissä. Jokaisen on helppo löytää kävellen ydinkeskustan kaupat, ravintolat terasseineen sekä kulttuurielämykset. Ydinkeskustassa kaikki on tiiviisti reilun parin sadan metrin säteellä. Palkintoraadin mielestä tämä ylivoimaistaa Helsingin keskustan jopa muista Pohjoismaiden pääkaupungeista. Kävijäkokemus on stadissamme upea.

Palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare ihailee Helsingin keskustan kaupallista sykettä. ”Keskusta valaisee koko metropolin. Kaikki tiet, liikennevälineet ja merikin johtavat Helsingin keskustaan. Kauppa jäi ja pysyy keskiössä. On Suomen ykköskauppapaikka.”

Vuosittainen tapahtumallisuus on hienoa. Historiallinen Engelin luoma Senaatintori voi tarjota ”pop up”-näyttämön kansainväliselle X Factor -tähdelle, Euroopassa noteeratuille Tuomaan markkinoille sekä Lux Helsingillekin. Museaalisuus ei kahlitse tulevaisuutta. Kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyö ei aina ole helppoa, mutta onnistuu Helsingissä. Ja se mikä ei mahtunut maan päälle, siirrettiin maan alle, kuten huoltomaailma ja laajat pysäköintijärjestelmät.      

Helsinki City Markkinointi ry on Suomen vanhimpia kaupunkiyhdistyksiä. Se vahvistaa vahvoine jäsenyhteisöineen rikastavaa yhteistyötä. Legendaariset joulunavaukset alkoivat jo 1940-luvun lopulla. Juhlavuoden joulunavausta (jo 69. kerta) koko Suomi odottaa.  

Palkintoraadin kommentteja Helsingin keskustasta:

”Pitkäjänteinen kaupunkikulttuuri, -suunnittelu ja kansainvälistyminen ovat kehittämisen ydin”
”Helsinki City Markkinointi ry tekee erinomaisesti kukoistavaa yhteistyötä tapahtumillaankin”
”Keskustassa on jo kansainvälisesti mielenkiintoiset taidemuseot” (ilman Guggenheimiakin…)
”Elegantti Keskuskatu on Suomen parasta julkista kaupunkitilaa matemaattisine kuvioineen”
”Pohjois-Esplanadilla on herkkää pariisilaistunnelmaa jokaisena vuodenaikana”
”Upeat talvivalaistukset ovat keskustan uusimpia herkkukarkkeja”
”Kampin hiljainen puukappeli on erikoisuus kaiken muun sutinan keskellä”
”Ratikoiden kilke ja kolke kuuluvat elävään metropoliin ja pääkaupunkikeskustaan”
”Lasipalatsi oli alun perin väliaikainen: miten käy Altaalle ja Katajanokan maailmanpyörälle?”
”Hienolle Keskuskadulle on ehkä luotava tasokas irtokalusteohjeistus”
”Länsimetron aukeamista odotetaan lämmöllä kuten Keskustakirjastoa sekä Amos Rexiä!”
”Keskustatunneli toteutuu…”


Viime vuonna kaupunkikeskustapalkinnon sai Tampere.
 

Elävät Kaupunkikeskustat ry