Wood City -puukerrostalojen elementtiasennukset käynnissä

Jätkäsaari
17. helmikuuta 2017
Wood City on urbaani, kahdeksankerroksinen puukaupunkikortteli. Kuva: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy

Ensimmäisen puukerrostalon elementtien asennus Wood City -korttelissa alkoi tammikuussa. Kortteliin kuuluu kaksi puukerrostaloa, toimistorakennus ja hotelli sekä kaikille yhteinen pysäköintitalo.

Puukerrostalojen arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2018, ja tämänhetkisen suunnitelman mukaan Wood City valmistuu kokonaisuudessaan loppuvuodesta 2019.

Wood City rakennetaan massiivipuusta. Puukerrostalot rakennetaan LVL- eli viilupuupaneeleilla. Uudet, innovatiiviset rakentamisen järjestelmät mahdollistavat massiivipuun käytön betonin ja teräksen sijaan.

Nopeaa rakentamista ilman sääsuojaa

Wood Cityssä sovellettava massiivipuurakentamisen menetelmä on Euroopassa laajasti käytetty. Menetelmän erityispiirre on se, että rakennuksen massiivipuurunko voidaan asentaa ilman sääsuojausta.

"Ilman sääsuojaa rakentaminen on hyvin yleinen menetelmä, jota on käytetty puurakentamiseen jo vuosisatojen ajan. Se soveltuu hyvin puulle, joka on orgaaninen ja luonnollinen materiaali. On tärkeää todeta, että kosteussuojaus eri materiaaleille suunnitellaan ja toteutetaan äärimmäisen huolellisesti. Kaikki tarvittavat toimet ja riskienhallinta on mietitty ja testattu yksityiskohtaisesti etukäteen mukaan lukien Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan hyväksymä kosteudenhallintasuunnitelma. Lisäksi rakennukseen asennetaan sekä työaikaiset että pysyvät kosteusanturit", Stora Enson Building Solutions -yksikön johtaja Petri Perttula sanoo.

Rungon nopea pystytys on yksi massiivipuuelementtien suurimmista hyödyistä. Kun rakennuksen runko on pystytetty, saadaan katto suljettua vain muutamassa tunnissa. Raitis ilma kulkee edelleen julkisivun ilmanvaihtoaukkojen läpi. Näin rakennus asettaa itsensä luonnollisesti oikeaan kosteustasoon. Sisätilojen asennustyöt voidaan aloittaa hyvin nopeasti, ja rakennuksen kosteudelle alttiiksi joutumisen riskejä pienennetään luonnollisen menetelmän avulla.

Wood City on SRV:n ja Stora Enson yhteishanke.