Kokeilut kehittävät liikennettä ja liikkumista

Jätkäsaari
27. maaliskuuta 2017

Jätkäsaaren ja Ruoholahden asukkaat voivat osallistua yhä enemmän liikenteen kehittämishankkeisiin, jotka ovat kokeiluja. Jo tänä vuonna on meneillään viisi innovaatiokokeilua.

Viidestä kokeilusta jätkäsaarelaisia voi eniten kiinnostaa Saukonpaadenrantaan tuleva älykontti, johon on tarkoitus liittää erilaisia jakamispalveluita. Konttiin on suunniteltu esimerkiksi 24h pyörähuolto- ja työkaluvuokrauspalvelu. Älykontti myös palvelee matkustajia: konttiin voi jättää matkatavarat säilöön ja siitä voi saada kuljetusapua autoilevilta matkailijoilta.

Toinen kokeilu, hands free –mobiilisovellus, tunnistaa raitiovaunuun nousevan uuden matkustajan. Kokeilu selvittää, palveleeko sovellus ihmisiä teknisesti ja taloudellisesti. 

Kolmas innovaatiokokeilu ohjaa rekkoja satamaan, jotta parkkeeraus- ja jonotusajat siellä lyhenevät. Kuljettaja saa etukäteen tarkan reitin ja aikataulun, laivayhtiö puolestaan saa tiedon rekan saapumisajasta.  

Neljäs kokeilu on liikenteen määrien analyysi ja viides on robottibussi, jollainen jo viime kesänä liikennöi Hernesaaresta keskustaan. Robottibussit ajavat myös kesällä 2017. Nyt robottibussireittiä suunnitellaan muun muassa Marian sairaalalta Lapinlahteen.

”Joskus lähivuosina robottibussi voi kuljettaa Jätkäsaaren asukkaita Ruoholahden metroasemalle. Toistaiseksi Jätkäsaaren katualueet ovat vielä liian vilkkaita herkälle robottiteknologialle”, hankejohtaja Roope Ritvos Helsingin kaupungin Forum Viriumista sanoo.

Jätkäsaaren liikennekokeilujen kattona toimii FinEst Smart Mobility -hanke, johon Helsinki osallistuu. Jätkäsaaressa käynnistyy vuonna 2018 lisää liikennekokeiluja, joiden tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä. Matkailuliikenteen ja muun liikenteen sujuvoittaminen vaikuttaa matkailijoiden, ammattiautoilijoiden ja jätkäsaarelaisten asukkaiden elämään.

”Vastedes Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa voi olla käytössä monia ihmisten liikkumista ja liikennettä helpottavia asioita. Liikkumisen uudet palveluinnovaatiot ja teknologiat ovat kansainvälisestikin merkittävä tutkimus- ja kehittämiskohde”, Ritvos sanoo.

Teksti: Tiina Torppa

Lisää aiheesta:
Yleensä alle vartissa autolla paikasta toiseen
Liikenneruuhka ei häiritse