Liikenneruuhka ei häiritse

Jätkäsaari
27. maaliskuuta 2017
Jätkäsaaressa asuvan Maiju Akkasen Opel Astra on hänen työsuhdeautonsa ja tarpeen myyntipäällikön liikkuvassa työssä. Kuva: Kimmo Brandt

Myyntipäällikkö Maiju Akkanen ajaa liki joka arkipäivä autolla kotoaan Jätkäsaaresta työpaikalleen eivätkä ruuhkat haittaa häntä.

”Liikenneruuhkat tai niiden häiritsevyys eivät kuulu elämääni. Jotkut jätkäsaarelaiset valittavat ruuhkista, mutta minua ruuhkat eivät haittaa. Silloin kun satamaan tulee laivoja, ruuhka-aika  voi kestää noin 15–20 minuuttia.

Totta kai joskus itsekin istun ruuhkassa, mutta niin varmasti istuisin, vaikka asuisin missä tahansa kaupunginosassa. Aluksi asuin 15-vuotiaan tyttäreni kanssa kahdeksan vuotta Ruoholahdessa ja sen jälkeen olen nyt asunut kolme vuotta Jätkäsaaressa.

Lähden yleensä kotoani Kap Horninkadulta noin kello kahdeksan aikoihin aamulla työpaikalleni Kalasatamaan ja lähden töistä kotiin noin neljän viiden välillä iltapäivällä.

Aikaisemmin työpaikkani Apetit sijaitsi Leppävaarassa. Matka sinne oli jotenkin surullinen pitkin pimeää ja mustaa moottori- ja kehätietä. Viime joulukuussa työpaikka muutti Kalasatamaan, ja nyt matka kaupungin läpi on aivan ihana. Voin katsella kaupunkimaisemia autosta. Näen jouluvaloja, ihmisiä, kaupunkia ja tunnen eläväni.

Kuljin aluksi Kalasatamaan ratikalla, ja se oli mukavaa, mutta maksoi noin 50 euroa kuukaudessa ja samanaikaisesti maksan kuukausittain työsuhdeautosta täyttä autoetua.

Jos työssä ei tarvitsisi käyttää autoa, voisin elää ilman omaa autoa. En ole mikään himoautoilija. Voin mennä työmatkalle Tampereelle junalla ja käyttää matka-ajat työntekoon. Helsingissä pidän liikkumisesta myös julkisilla kulkuvälineillä, mutta tarvitsen autoa usein työpäivän aikana.

Jätkäsaaressa autopaikkani on tallissa talon alla, mikä on tosi kätevää. Ja on kivannäköistä, kun autot eivät pilaa maisemaa maan päällä. Lisäksi autoni on turvassa maan alla. Asuin aikoinaan ihan ydinkeskustassa, ja minun autoni ikkunat rikottiin sinä aikana kolme kertaa.

Viihdymme hyvin Jätkäsaaressa. Juuri nyt odotan kovasti Hyväntoivonpuiston valmistumista. Meillä on pieni villakoira, Jessika. Kävelemme yleensä Hietaniemen suuntaan, siellä on isot ja upeat nurmikentät ja viheralueet. ”

Teksti: Tiina Torppa

Lisää aiheesta:
Yleensä alle vartissa autolla paikasta toiseen
Kokeilut kehittävät liikennettä ja liikkumista