Lakkasoiden ja mustikkametsien Jakomäki saa yhdessä suunnitellun keskustan

Raide-Jokeri
09. toukokuuta 2017
Roberta Lomoro perheineen viihtyy Jakomäessä. Kuva: Laura Oja

Jakomäen keskiosa on menossa uusiksi, kun alueen palvelut kootaan yhteen uuteen rakennukseen ja ostarin kupeeseen nousee uusia asuintaloja. Uudistushanketta tekee Jakomäen sydän -allianssi. Asukkaat toivottavat palvelurakennuksen ja uudet jakomäkeläiset tervetulleiksi. Kaupunginosaa kelpaa mainostaa kohentuvan ilmeen lisäksi vaikka sienimetsillä, lakkasuolla, kaupungin korkeimmilla kallioilla tai yhteisöllisyydellä.

Roberta Lomoro ilahtuu kuullessaan, että Jakomäen keskustaan rakennetaan lisää asuntoja ja että sen ilme uudistuu. Hän on lapsineen matkalla kauppaan ja kävelee alueen läpi.

Lomoro on asunut perheineen Jakomäessä vuoden ja on yllättynyt myönteisesti. Hän toivoo, että Jakomäkeen muuttaisi lisää erityisesti lapsiperheitä, jolloin lapset saisivat uusia kavereita.

– Olin kuullut ennen muuttoa alueen maineesta. Joku oli väittänyt, ettei tämä olisi hyvää seutua lapsille. Ei pidä paikkaansa, Lomoro napauttaa.

Hänen perheensä on viihtynyt luonnon ympäröimällä alueella. No, Suomen talvi oli Sisiliasta tänne muuttaneelle Lomorolle pitkä, mutta ilmastolle ei kukaan voi mitään. Nyt paistaa aurinko, ja koko kesä on edessä.
 

Työpajoissa tavataan

Jakomäen uusiin suunnitelmiin tutustutaan parhaillaan kirjastossa. Koillis-Seuran aktiivit Margit Isomäki ja Tuire Siili levittävät pöydälle Jakomäen Sydämestä tehtyjä ehdotuksia ja luonnoksia.

 Laura Oja

Jakomäen Sydän -arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin huhtikuun lopulla Demos-niminen ehdotus. Keskelle kaupunginosaa on suunnitteilla uusia kerrostaloja sekä palvelurakennus, johon tulevat peruskoulu, päiväkoti, nuorisotalo, leikkipuisto ja uimahalli. Tilat varataan lisäksi asukastoiminnalle.

Alueen asukkaat saivat kertoa oman mielipiteensä ehdotuksista ja äänestää suosikkiaan. Voittanutta ehdotusta kehitetään edelleen yhdessä asukkaiden kanssa.

– Ollaan kaupunkisuunnitteluvirastosta mitä mieltä tahansa, meidät ainakin on otettu todella hyvin vastaan, Margit Isomäki sanoo.

Hän on hyvillään, että suunnittelua varten järjestetään yhteisiä käyttäjätyöpajoja, jolloin pääsee mukaan vaikuttamaan tuleviin ratkaisuihin. Hyväksytyssä ehdotuksessa on korjattavaa, ja ainakin sen muotoa, hahmoa ja ilmettä on tarkoitus jalostaa.

– Kun ehdotus julkistettiin, kysyin pojilta, mihin he aikovat meidän toimintamme sijoittaa ja mihin tulisi Pienperheyhdistys Punahilkan tilat. Sovimme silloin yhdessä, että työpajoissa tavataan.

Aktiiviset harrastajat tarvitsevat tilaa

Margit Isomäen ja Tuire Siilin huolenaihe on ymmärrettävä, sillä asukastila kirjaston naapurustossa on ahkerassa käytössä.

 Laura Oja

Kurkataan sinne, sillä koolla on parhaillaan kädentaitokerho, jossa muunnetaan uusiksi esimerkiksi tyhjiä kahvipusseja, metallitölkkejä ja naruja. Rikkinäisistä farkuista syntyy laukkuja, ja kangastilkuista vaikka päiväpeite.

Kädentaitajat ovat yksimielisiä siitä, että Jakomäen uudistaminen on hieno juttu. Mutta suunnittelijoille heillä on terveisiä: asukastilojen on oltava sen verran suuret, että eri kerhot mahtuvat niissä kokoontumaan ja tarvittaessa järjestämään vaikkapa luentoja.

Kaikkein hienointa olisi, jos sinne mahtuisivat myös seurakunnan tiloissa tyhjän panttina seisovat kangaspuut.

Kerhoja pyöritetään vapaaehtoisvoimin ympäri viikon. Maanantaisin on koolla korttirinki, tiistaisin lasimosaiikkikerho, keskiviikkoisin on naisten kammari, jossa kokataan ja syödään yhdessä. Torstaisin pidetään kädentaitokerhoa.

Synttärit huipentuvat syksyllä

Jakomäen Sydämen palvelurakennus on tarkoitus rakentaa nykyisen yläkoulun ja uimahallin yhteyteen. Huonoon kuntoon menneet rakennukset ympäriltä puretaan, jolloin keskeiselle paikalle jää tilaa asunnoille ja uusi koti noin 500 asukkaalle.

Margit Isomäki ja Tuire Siili ovat hyvillään, että Jakomäkeä voidaan tiivistää kajoamatta luontoon. Alue hemmottelee asukkaita juuri luontonsa vuoksi.

Margit Isomäki poimii suolasienet jouluksi lähimetsästä, ja läheiseltä suolta saa lakkoja. Kalliot ovat ainakin jakomäkeläisten mielestä kaupungin korkeimmat ja näköalat sen mukaiset. Hiirihaukkakin viihtyy täällä.

Uudet asukkaat toivotetaan tervetulleiksi, sillä heidän avullaan turvataan palvelut. Niissä ei nimittäin ole valittamista. Kirjasto on mahtava, ja terveyskeskus toimii moitteetta. Kun Margit Isomäen piti uusia rokotuksia tulevaa matkaa varten, aika järjestyi seuraavalle viikolle.

Jakomäen suutari on heidän mielestään koko Helsingin paras, ja vierekkäin sijaitsevien ruokakauppojen kilpailu pitää hinnat kurissa ja palvelun hyvänä.

Monta mielenkiintoista tapahtumaa on luvassa, sillä Jakomäki viettää tänä vuonna 50-vuotissynttäreitään. Vuosi huipentuu syyskuun lopussa pidettävään juhlaviikkoon, ja sitä varten Jakis-tiimi on perustanut oman työryhmänsä. Jakis-tiimiin kuuluvat alueen toimijat, kuten koulun, päiväkodin, kirjaston, leikkipuiston, vanhusten palvelutalon, terveydenhuollon, liikuntatoimen, poliisin ja seurakunnan edustajat.

Kulttuuria on luvassa runsaasti, sillä mukaan on saatu sekä kaupunginteatteri että taidemuseo HAM.

Juhlien ajaksi pystytettävässä teltassa saatetaan myydä somalialaisia aterioita, mikäli ideat toteutuvat. Margit Isomäki vetää somaliäideille tarkoitettuja aamukahvituksia ja on niissä päässyt maistelemaan osallistujien valmistamia herkkuja.

Ne varmasti maistuisivat muillekin. Ja samalla suomalaisilla olisi hyvä tilaisuus päästä tutustumaan muihin kulttuureihin.
 

Jakomäen keskiosan kaavaehdotus esitellään lautakunnalle syksyllä 2017. Lopullisen päätöksen kaavasta tekee kaupunginvaltuusto. Julkiset tilat on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2021 mennessä ja asuntorakentaminen vuodesta 2020 alkaen. Kilpailutyöt esillä kaupunkisuunnitteluviraston aulassa 28.4.–19.5.2017

 

Kuvia voittajaehdotuksesta

Jakomäen sydän verkossa

Kaavahankkeen suunnitteluaineistoa
 

Teksti: Kirsi Riipinen, kuvat Laura Oja