Myllypuro laajenee itään

Myllypuro
12. toukokuuta 2017

Myllypuron palvelujen lähelle Kehä ykkösen itäpuolelle rakennetaan kerrostaloja ja pientaloja yhteensä yli 1 600 asukkaalle.

Lallukantien alueella ensimmäiset asukkaat ovat asuneet jo kolmisen vuotta. Valmis kortteli pitää sisällään kerros- ja rivitaloasuntojen lisäksi päiväkodin.

”Ensi syksynä Lallukantien alueelle valmistuu kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttamia vuokra-asuntoja pienkerrostaloihin. Siellä on myös hartiapankkirakentajille tarkoitettuja omakotitontteja, joista muutamalla jo rakennetaan”, kertoo projekti-insinööri Veijo Väyrynen kaupunginkansliasta.

Lallukantien ja Ranckenintien tuntumaan on tulossa myöhemmin vapaarahoitteisia omistusasuntoja rivitaloihin sekä asumisoikeusasuntoja. Valmiilla alueella asukkaita tulee olemaan noin 850.

Asuntokirjoa Voimalan alueelle

Uudistetun lämpökeskuksen pohjoispuolella kerrostalokorttelien rakentaminen on jo pitkällä. ”Vuokratalo valmistuu ensi syksynä. Sen naapuriin Kontulantien varrelle ATT rakennuttaa 159 asumisoikeusasuntoa, jotka valmistuvat keväällä 2018”, Väyrynen kertoo.

Asumisoikeusasunnoista valtaosa sijoittuu kerrostaloon, mutta niitä tulee myös rivitaloihin Vienankadun puolelle. Koteja valmistuu monenlaisille tarvitsijoille: koot vaihtelevat yksiöistä viiden huoneen asuntoihin.

”Voimalan alueen 800 asukkaasta yli puolet tulee asumaan nyt rakenteilla oleviin taloihin”, Väyrynen kertoo. Koteja syntyy myös pientaloihin, muun muassa varta vasten paikalle suunniteltaviin townhouse-taloihin. Lisäksi tännekin on kaavoitettu omakotitontteja hartiapankkirakentajille.

Tulevat asukkaat käyttävät Myllypuron monipuolisia palveluja. Kävellen ja pyörällä pääsee metroasemalle, terveysasemalle ja ostarille Myllyruuhenpolkua, joka kulkee Kehä I:n ali. Matkaa uusien alueiden etäisimmiltä laidoilta kertyy muutama sata metriä.

Uudenlaista asumista townhouse-kodissa

Voimala-alueen erikoisuus ovat townhouse-talot, joita rakennuttaja Lakea Oy ja Aalto-yliopiston arkkitehtiosasto suunnittelevat yhteistyössä. Townhouset ovat toisiinsa kiinni rakennettavia, 2-3-kerroksisia pientaloja, joihin kuuluu yleensä sisäänkäynti suoraan kadulta ja pieni takapiha.

”Yhteistyöhankkeessa etsimme esikaupunkialueelle soveltuvia laadukkaita ja kustannustehokkaita pientaloja”, Lakea Oy:n aluepäällikkö Juha Kuusiniemi kertoo. Yhtiön varaama tontti sijaitsee Akonlahdenkujan ja Pirttilahdenkujan välissä.

”Aalto-yliopiston kurssilaiset laativat koko korttelia koskevan suunnitelman. Julkisivultaan puisten townhouse-asuntojen koko vaihtelee suunnilleen 80 ja 120 neliön välillä, ja lisäksi kortteliin tulee pienkerrostalo, jossa on yksiöitä ja kaksioita.”

Kuusiniemen mukaan tavoitteena on saada rakentaminen liikkeelle viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Asunnoista tulee Lakean lanseeraamia Omaksi-vuokrakoteja, joihin pääsee asumaan maksamalla pienen osan asunnon kokonaishinnasta. Vuokrassa asukas lyhentää samalla yhtiölainaa eli lunastaa asuntoa vähitellen omakseen.

Teksti: Pirkko Repo