Torikortteleissa 17 ravintolaa ja kahvilaa sekä paljon tapahtumia

Keskusta
23. toukokuuta 2017

Torikortteleita peittävä viimeinenkin remonttipressu on revitty irti, ja Helsingin empirekeskusta pääsee aloittamaan vilkkaan kesän. Luvassa on katujuhlia, teatteria, kamarimusiikkia ja hyvää ruokaa.

Viikonlopun kierroksella Torikortteleissa on vaikea uskoa, että vielä 2000-luvun alussa alue oli hyvin hiljainen, ohikulkijoilta lähes suljettu.

Vilinä näkyy jo Kaupunginmuseossa, joka on houkutellut asukkaiden lisäksi ison joukon turisteja, ja kahviloissa saa etsiä tyhjää pöytää. Lounaalla panimoravintola Bryggerin sisäpihan terassilla vanhojen muistelu huvittaa: tässä oli vähän aikaa sitten roskalaatikoiden rypäs.

PeggyBauer, Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja, huokaisee tyytyväisenä. Mittavat Torikortteleiden remontit ovat loppusuoralla, ja tulevana kesänä ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen yksikään pressu ei peitä upeita rakennuksia.

Torikorttelit onnistuttiin herättämään eloon suhteellisen nopeasti, vaikka välillä on tuntunut, että remontit kestävät ja kestävät ja että muutokset ovat monen mielestä liian radikaaleja.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen muistaa, että jo 1970-luvun alussa keskusteltiin empirekeskustan elävöittämisestä. Tilat olivat suureksi osaksi kaupungin virastojen käytössä, eivätkä ihmiset tuolloin olleet ymmärrettävästi innostuneita ajatuksesta luopua konttoristaan keskeisellä paikalla.

Torikortteleiden elävöittämiseksi tarvittiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä reipasta päätöksentekoa sekä toimija, joka alkaisi järjestelmällisesti kehittää kortteleita.

– Sen myötä syntyi kaupungin tytäryhtiö Helsingin Leijona Oy, joka on ollut keskeinen tekijä näin nopealla aikataululla toimittaessa, Pajunen sanoo.

Kaupungintaloonyhteinen olohuone, terasseja sisäpihoille

Torikortteleiden muutos alkoi, kun Pajusen nimittämä työryhmä kartoitti kaupungin keskushallinnon tilat. Virastot haluttiin pois ja niiden tilalle elämää myös iltaisin ja viikonloppuisin: kahviloita, ravintoloita ja kivijalkaliikkeitä. Iloisia tapahtumia kaikille kaupungin asukkaille ja täällä vieraileville.

Kiinteistövirastoa ja kaupunkisuunnitteluvirastoa varten löydettiin uudet tilat, ja muutto oli edessä myös rahatoimistolla sekä Katariinankadun viestintäosastolla. Kaupungin toiminta Jugendsalissa päättyi, kun toiminnot siirrettiin Kaupungintalon aulaan, kaupunkilaisten ja turistien yhteiseen olohuoneeseen. 

Suljetut sisäpihat haluttiin yhteiseen käyttöön ja henkilöstöravintolan palvelut kaikille täällä liikkuville.

Muutokset alkoivat Jugendsalista, josta remontti jatkui talo talolta ja kortteli korttelilta.

Elämäämyös viikonloppuisin

Mitä kaikkea Torikortteleissa nyt tapahtuu? Jos aiemmista visiiteistä on aikaa, Bauer ja Pajunen kehottavat tutkimusmatkalle.

Kierroksen voi aloittaa vaikkapa vuoden museoksi valitusta Kaupunginmuseosta Aleksanterinkadulta ja jatkaa matkaa viereisen Katariinankadun pieniin artesaanihenkisiin putiikkeihin, brunssistaan ylistettyyn kahvilaan tai Kauppatorin kulman italialaisravintolaan.

Torikortteleissa on kesällä kaikkiaan 17 kahvilaa ja ravintolaa sekä useita kivijalkakauppoja. Putiikeissa on tarjolla muun muassa modernia suomalaista käsityötä ja muotoilua sekä ekologista kosmetiikkaa.

Noin 40 yrityksen joukkoon kuuluvat myös muun muassa panimoravintola ja radioasema. Kortteleiden oma elokuvateatteri, Kino Engel, on auennut täydellisen remontin jäljiltä.

Muita vierailun arvoisia kohteita ovat vaikkapa Jugendsalin Robert´s Coffee ja napolilaisen pizzan Pizzeria via Tribunali.

Torikorttelit elävät myös sunnuntaisin, ja silloin voi käydä tutustumassa vaikkapa Virka-gallerian näyttelyyn.

Kesällä on luvassa lukuisia tapahtumia. Kesä alkaa kortteleissa jo toukokuussa, kun torikortteleiden terassikesä aloittaa osana Ihana Helsinki -kaupunkifestivaalia.

Tarjolla on tuolloin myös kivijalalle luonteenomaista kauneutta, iloa ja vuorovaikutteisuutta, kun kukkainstallaatio Unelmien kukkakauppa kutsuu Sofiankatu 4:n katutason tilassa sitomaan oman kimpun ja lähettämään viestin sen mukana.

Myöhemmin kesällä kamarimusiikin ystäviä hemmotellaan omalla festivaalilla, ja Kaupunginmuseon sisäpihalla esitetään lastenteatteria. Elokuussa kortteleissa pidetään perinteiset katujuhlat.  

Monentoimijan yhteistyötä

  Laura Oja

Torikortteleiden avaaminen on ollut yksi Pajusen visioista, ja hän lähettää kiitokset monelle projektissa mukana olleelle. Hän itse ajoi sinnikkäästi Virka-gallerian synnyttämistä ja samalla kaupungin tiedotustilan siirtämistä Jugendsalista Kaupungintalon aulaan. Vastustus oli paikoin kiivasta ja reipassanaista.

Hän on hyvillään, että Kaupungintalon avauduttua Virka-galleria maahanmuuttajien infoineen on löydetty ja kävijämäärä noussut 400 000 vierailijaan vuodessa. Isoa lukua selittävät tosin myös hulppeat wc-tilat, joita esimerkiksi turistiryhmät käyttävät hyväkseen.

Empirekeskustan herättämisessä oli Pajusen mielestä keskeistä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan toiminta. Seurakunta auttoi alueen elävöittämisessä valaisemalla kirkon, jolloin hieno rakennus korostui yhtenä keskeisimpänä kaupungin symbolina.

– Mielikuvissa Helsinki kytkeytyy Tuomiokirkkoon, mikä lisää alueen vetovoimaa. Seurakunta oli mukana Senaatintorin tapahtumien kehittämisessä.

Tuomaan Markkinoiden siirtyminen Esplanadilta Senaatintorille oli niin ikään tärkeää. Uusi joulukaupunki on houkutellut vierailijoita ruuhkaksi asti, ja karuselliin jonotetaan joulunalusaikaan lähes taukoamatta.

Pajusen kiitokset saavat myös luottamushenkilöt, sillä ilman heidän tukeaan mitään ei olisi tapahtunut – eikä ilman henkilökunnan muuttoa. Iso rooli oli myös entisellä kansliapäälliköllä Tapio Korhosella, joka alkoi järjestelmällisesti viedä muutosta eteenpäin.

Odotuksetylittyivät

Empirekeskustan keskeistä sijaintia vahvistavat naapurit Kauppatori, Katajanokan maailmanpyörä ja Allas Sea Pool.

Saaristo avautuu Kauppatorilta, sillä Suomenlinnan liikenne kulkee täältä, kuten myös lautat vaikkapa Vallisaareen ja Kuninkaansaareen.

Pajunen muistuttaa, että kymmenen vuoden kuluttua Mustikkamaa ja Korkeasaari ovat Kauppatorilta kävelyetäisyydellä.

– Alue vahvistuu edelleen, kun Kauppatoria ja Guggenheimille suunniteltua tonttia kehitetään.

Kuinka Torikortteleiden muutos on onnistunut? Toteutuivatko visiosi?

– Uutta tehtäessä mukana on aina epävarmuutta siitä, onnistutaanko vai epäonnistutaanko. Torikortteleissa odotukseni ovat ylittyneet. Myönteinen muutos tapahtui nopeammin kuin uskoin. En esimerkiksi olisi uskonut Virka-gallerian massiiviseen kävijämäärään. Lisäksi kortteleiden yrittäjät ovat keskimäärin olleet tyytyväisempiä kuin alun perin odotin.

Tutustu alueeseen www.torikorttelit.fi

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Laura Oja