Kuninkaantammen edelläkävijätalot saivat vihreää rahoitusta

Kuninkaantammi
01. kesäkuuta 2017

Kolme Helsingin kaupungin asuntoyhtiöille rakennettavaa kohdetta on saanut tavallista edullisempaa rahoitusta, sillä niissä on panostettu merkittävästi hankkeiden ympäristöystävällisyyteen. Nämä kolme kohdetta ovat ensimmäiset Helsingissä sijaitsevat vihreää rahoitusta saaneet asuintalot. Vihreän rahoituksen myöntää Kuntarahoitus. Talot Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle (Heka) ja Helsingin Asumisoikeus Oy:lle (HASO) rakennuttaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT. 

Kaikki kolme kohdetta sijaitsevat Helsingin Kuninkaantammen asuinalueella. Suurin osa asunnoista on kerrostalossa, mutta kokonaisuuksiin kuuluu myös jonkin verran rivitaloasuntoja. Hekan kohteet Sienakuja 4 ja Taidemaalarinkatu 2 sisältävät 58 ja 79 asuntoa, Helsingin asumisoikeus Oy:n Fannynkalliossa on 97 asuntoa. Kohteiden rakentaminen on jo käynnissä ja taloista ensimmäiset valmistuvat reilun vuoden kuluttua.

Vihreää rahoitusta voidaan myöntää investointihankkeille, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia hyötyjä ympäristölle. Hankkeiden soveltuvuuden vihreän rahoituksen ehtoihin arvioi puolueeton ympäristöasiantuntijoiden ryhmä.

Näissä vihreästi rahoitettavissa taloissa on etäohjattavaan rakennusautomaatioon kytketyt lämpötila-anturit, jolloin lämmitystä voi ohjata aiempaa älykkäämmin. Ilmanvaihtojärjestelmien lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on lähes 70 prosenttia parempi kuin määräykset edellyttävät ja lämpöä otetaan talteen asuntojen lisäksi myös yleisistä tiloista ja porrashuoneista. Läsnäolotunnistimia ja valoisuusmittausta hyödyntävä valaistus toteutetaan pääsääntöisesti LED-valaisimin. Kiinteistösähköstä osa tuotetaan aurinkosähköpaneeleilla. Lopputuloksena saadaan varsin energiatehokkaat talot: harvinainen B-energialuokka ja E-luvut 95–105 kWhE/m2.

Kohteet ovat myös konkreettisesti tavallista vihreämpiä. Kaikissa yksikerroksisissa rakennuksissa ja katoksissa on viherkatot. Kortteleissa pilotoidaan myös viherkertoimen laskentamenetelmää: viherkerroin on suhdeluku tontin painotetun viherpinta-alan ja tontin kokonaispinta-alan välillä. Mitä suurempi kerroin, sitä enemmän viherpinta-alaa kohteessa on.

”Hekan ja Hason uudet asuintalohankkeet ovat ympäristöystävällisen rakentamisen edelläkävijöitä Suomessa, ja toivomme että muut alan toimijat seuraavat heidän esimerkkiään. Jopa kolmasosa Suomessa syntyvistä hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakennusten lämmityksestä, joten kestävä ja energiatehokas rakentaminen sekä edistyksellisen rakennusautomaation käyttö ovat aivan keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen haasteita ratkottaessa”, sanoo Kuntarahoituksen asiakkuuspäällikkö Rami Erkkilä.