Metroasemista tulostettavissa 3D-kohokartta

Uutta Helsinkiä
09. elokuuta 2017

HKL on teettänyt kaikista nykymetron asemista 3D-tulostimella tulostettavat opaskartat. Kohokartat on tarkoitettu etenkin näkövammaisten liikkumisen apuvälineeksi asemilla. Jo keväällä HKL teetti metroasemista julistemuotoiset 3D-kartat, jotka löytyvät niin metroasemilta kuin HKL:n verkkosivuiltakin.

- Kartat ovat yksi etappi kohti HKL:n tavoitteena olevaa kaikille helppokäyttöistä ja esteetöntä joukkoliikennettä, sanoo HKL:n toiminnanohjausyksikön johtaja Karoliina Rajakallio.

3D-tulostettavat kartat on suunniteltu tulostettavaksi pursotinlaitteella esimerkiksi kirjastossa tai tulostuspalvelussa.

Karttoja pääsee lataamaan HKL:n verkkosivulta osoitteesta www.hkl.fi >Metrolla >Metroasemat. Asemakohtaisilla sivuilla on sekä ladattava tiedosto omalla tai kirjaston laitteella tulostukseen että linkki suoraan tulostepalveluun jos 3D-tulosteen haluaa tilata lasersintrattuna ja kotiin toimitettuna.

Kartat on laatinut 3D-ratkaisuihin erikoistunut suomalainen Versoteq-yritys, joka on toteuttanut näkövammaisten opasteita myös esimerkiksi Tikkurilan matkakeskukseen. Nyt laaditut metroasemien 3D-mallinnukset testattiin näkövammaisten käyttäjien kanssa etukäteen.

3D-kartat ovat yksi esimerkki kehittyvän 3D-tulostamisen hyötykäytöstä. Koska tulosteet ovat suhteellisen edullisia ja niitä otetaan vain tarpeen mukaan, on karttoihin myös helppo tehdä parannuksia havaittujen kehitysehdotusten mukaisesti.

- Otamme mielellämme palautetta vastaan nyt valmistuneista kartoista. Arvioinnin jälkeen kartat on mahdollista tehdä myös länsimetron asemista, kertoo Rajakallio.

Mallit ovat oletuksena maksimissaan 20 cm leveitä ja syviä, korkeus vaihtelee eri tasojen ja rakennusten mukaan, mutta pääsääntöisesti ne ovat muutamia senttejä korkeita.