Asukasaktiivisuus toi Vuosaarelle Vuoden kaupunginosan palkinnon

Vuosaari
11. elokuuta 2017

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Helsingin VuosaarenVuoden kaupunginosaksi. Valintaan vaikutti ennen kaikkea asukasaktiivisuus. Ehdolla oli kaikkiaan 90 kaupunginosaa ja 171 ehdotusta.

– Vuosaaresta on etenkin 2000-luvun aikana muodostunut paitsi perinteisten ja aktiivisten yhdistysten, myös uudentyyppisten luontoliikkeiden, monien kulttuurien ja ikäjakaumaltaan varsin nuorten asukkaiden vilkas ja rosoinenkin kaupunginosa, valintaraadin puheenjohtaja, Kotiseutuliiton hallituksen jäsen Tuula Salo kertoo.

Raati nosti erityisesti esiin aktiivisen yhteistyön asukkaiden ja yritysten, kuten Vuosaaren sataman, välillä, hyvät yhteistyöverkostot ja sosiaalisen median monet helposti tavoitettavat kanavat sekä ensimmäiset kotikaupunkipolut, joita yhä kehitetään.

Alueella asukkaita edustavat muun muassa Vuosaari-Seura,Vuosaari-toimikunta ja Vuosaari-Säätiö, joiden pitkäjänteinen kehittämistyö jayhteistyö kaupungin kanssa on kantanut hedelmää jo vuosia.

Onnittelut pormestari Vapaavuorelta 

"Vuosaari edustaa merellistä Helsinkiä upeimmillaan ja se on kansainvälisestikin hieno esimerkki elinvoimaisesta ja monikulttuurisesta kaupunginosasta", kuvailee Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori

"Mikä sitten tekee Vuosaaresta vuoden kaupunginosan? Ehdottomasti huikean aktiiviset vuosaarelaiset, joista huokuu kotikaupunginosarakkaus sekä ylpeys omasta paikallisesta identiteetistä. Kukoistavan Vuosaaren elinvoima syntyy ennen kaikkea yhdessä tekemällä ja rohkeasti uutta kokeilemalla. Lämpimimmät onnitteluni kaikille vuosaarelaisille", Vapaavuori jatkaa.

Helsingin suurin kaupunginosa

Vuosaari (Nordsjö) on Helsingin 54. kaupunginosaItä-Helsingissä. Se on pinta-alaltaan Helsingin suurin kaupunginosa. Lähes 40000 asukkaan suurkaupunginosa edustaa itäisen Helsingin monikasvoista urbaaniaaluetta. 

Vuosaari on merellinen ja luonnonläheinen. Se on myös yksi Helsingin viime vuosikymmenten tärkeimpiä asuntorakentamisen painopistealueita. Vuosaaren kaupunginosan muodostavatKeski-Vuosaari, Kallahti, Meri-Rastila, Rastila, Aurinkolahti, Uutela,Niinisaari, Nordsjön kartano ja Mustavuori. 

Vuosaaressa sijaitsee useita ulkoilu- ja luontoalueita,muun muassa laajat Uutelan, Meri-Rastilan, Ramsinniemen, Kallahdenniemen jaMustavuoren ulkoilualueet. Alueella on myös useita luonnonsuojelukohteita.Kolmelta suunnalta meren ympäröimän Vuosaaren rannat on varattu enimmäkseenyleiseen käyttöön, pienvenesatamille ja uimarannoiksi. 

Vuosaaren asuinympäristöt vaihtelevat kaupunkimaisestakerrostaloasumisesta luonnonläheisiin omakotitaloihin ja uusistamerenrantakohteista 1960-luvun metsäkaupunkiin. Metro helpottaa esimerkiksi työmatkalaisten kulkemista muualleHelsinkiin. Oman merkityksensä alueelle tuo myös Vuosaaren satama, jonne Helsinginkaupunki keskitti tavarasatamatoiminnot vuonna 2008. 

Palkinto saatu Helsinkiin myös aiemmin 

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kaupunginosanvuodesta 2001 lähtien. Kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puoliltaSuomea. Helsingistä on palkittu aiemmin Roihuvuori (2010),Tapanila (2009), Kontula (2006) ja Käpylä (2002).

 

Kotiseutuliiton tiedote

Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailu

Vuosaaren kaupunginosasivut