Liikunnallinen Jätkäsaari kehittyy

Jätkäsaari
29. elokuuta 2017
Bunkkerin pelikentät ovat osittain korkeita ja yläkertaa kiertää pitkä parvikerros eri liikuntatiloineen.

Jätkäsaareen syntyy seuraavina vuosina uusia mahdollisuuksia harrastaa monenlaista liikuntaa sisä- ja ulkotiloissa.

Helsingin kaupunki rakennuttaa tulevien vuosien aikana Jätkäsaareen useita liikuntatiloja ja -paikkoja. Merkittävä joka sään liikuntapaikka on Bunkkeri: tuhansia neliömetrejä sisäliikuntatiloja ja uimahalli. Bunkkerin ulkopuolelle tulee Jätkäsaaren liikuntapuisto, monipuolinen ulkoliikuntapaikka jalkapallo- ja  jääkenttineen.

”Bunkkeri ja liikuntapuistot ovat jatkossa tärkeitä liikuntapaikkoja jätkäsaarelaisille ja lähialueiden asukkaille”, projektijohtaja Outi Säntti Helsingin kaupungilta sanoo. 

Jätkäsaaressa on jo nyt Selkämerenpuisto, jonka jalkapallokenttä on vilkkaassa käytössä ja ilman varauksia avoinna kaikille. Selkämerenpuisto on vastikään peruskorjattu.

Kun asuinalue on nykyistä valmiimpi, liikuntapaikkoja sijoittuu eri puolille saarta.

”Kaupungin lisääntyvä tilatarjonta tarkoittaa myös liikuntaseuroille mahdollisuuksia vuokrata harrastuspaikkoja ja lisätä omaa tarjontaansa asukkaille”, Säntti sanoo.

Varsinaisten liikuntapaikkojen ohella Jätkäsaaren rakennettavista viheralueista ja rantareiteistä tulee suosittuja kävely- ja lenkkeilypaikkoja. Valmistuttuaan Hyväntoivonpuisto on noin kilometrin pituinen, ja puiston eteläosaan on kaavailtu pieniä kuntoilupisteitä.

Liikuntapuisto urbaanissa maisemassa

Jätkäsaaren liikuntapuisto sijoittuu aikanaan keskelle tiivistä kaupunkimaista maisemaa.

”Liikuntapuiston ympärillä on korkeita taloja, asuntoja ja toimistoja sekä tietysti Bunkkeri ja peruskoulu”, tilapalvelupäällikkö Matti Kuusela Helsingin kaupungilta sanoo.

Puistoa rajaavat Länsisatamankatu ja Tyynenmerenkatu. Raitiovaunupysäkki on vastapäätä puistoa ja Bunkkeria.

Jätkäsaaren liikuntapuiston rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2018. Aluksi valmistuu liikuntapuiston länsiosa, näillä näkymin noin vuosina 2020-21, mutta viereisen peruskoulun tarvitsema pallokenttä valmistuu jo aiemmin.

”Tavoitteena on saada puistoon pallokenttä siihen mennessä, kun Jätkäsaaren peruskoulu kentän vieressä aloittaa syksyllä 2019”, Kuusela sanoo.

Laaja, monipuolinen liikuntapuisto

Palloilulajeja, kuntoilua, lenkkeilyä, jalkapalloa, luistelua… Jätkäsaaren liikuntapuistossa voi harrastaa läpi vuoden ja monia eri lajeja. 

”Sinne tulee pari tekonurmista jalkapallokenttää, pienempiä pelikenttiä ja vapaata pallottelunurmea”, Kuusela luettelee.

Talvisin yksi kenttä jäädytetään, siinä voi luistella ja pelata. ”Jalkapallokentän ja jääkentän on tarkoitus täyttää harrastajien ja juniorien kilpailutason vaatimukset”, Kuusela sanoo.

Pukusuojarakennukseen tulee monia pukuhuoneita suihkuineen.

Vaikka kenttiäkin on useampi, puiston alueelle tulee myös kumpuja ja istutuksia tuulensuojaksi. Vaihtelevassa maastossa puistoa risteilevät lenkkeilyreitit. Monenlaista mahtuu, onhan puiston koko 4,72 hehtaaria.

”Se on suurempi kuin Lauttasaaren liikuntapuisto ja tekojäärata vastaa kooltaan noin Brahenkenttää”, Kuusela vertaa.

Lisäksi liikuntapuistoon rakennetaan oma lähiliikuntapaikka, jossa on laitteita niin lihaskunnon kuin tasapainonkin harjoitteluun.

Liikuntapuistosuunnitelmassa on ajateltu eri lajien harrastajia ja asukkaiden mukavuutta.

”Erillinen skeittipaikka tulee Tyynenmerenkadun puolelle, kauas asuintaloista”, Kuusela sanoo.

Bunkkeriin uimahalli ja sisälajeja  

Bunkkerin uimahallin kattoon jää näkyville varastorakennuksen rouhea betonipinta.

Jätkäsaaren Bunkkeri on entinen varasto ja tuleva asuintalo, jonka alakerroksissa Helsingin kaupungin liikuntatilat ja uimahalli lähitulevaisuudessa palvelevat kaikkia kaupunkilaisia. Päiväsaikaan tiloja käyttää myös Jätkäsaaren peruskoulu.

”Bunkkerin liikuntatilojen oli tarkoitus valmistua siihen mennessä, kun koulu aloittaa syksyllä 2019, mutta valitettavasti se aikataulu ei toteudu. Tällä hetkellä Bunkkerin toteutusaikataulu on avoin, sillä kilpailutuksesta jätetty valitus on hallinto-oikeuden käsittelyssä”, Säntti sanoo.

Asukkaat Jätkäsaaressa odottavat kovasti uimahallia ja lisää liikuntatiloja. Helsingin kaupunki arvioi, että pelkästään uimahallikäyntejä tulee vuosittain noin 320 000 ja käyntejä liikuntahallissa noin 400 000.

”Bunkkeri on koko vuosikymmenellä kaupungin suurin investointi harrastusliikuntaan”, liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurre Helsingin kaupungilta sanoo.

Uimahallin pinta-ala on noin 5000 neliömetriä, ja hallin yläkerroksiin tulevat muut liikuntatilat vievät noin 8000 neliömetriä.

”Osa palloilulajeista vaatii korkeita tiloja ja niitä saadaan puhkomalla kerroksia”, sanoo arkkitehti J-P Lehtinen arkkitehtuuritoimisto B & M Oy:stä.

Bunkkeriin tulee lentopallo- ja koripallotilojen ohella salibandy-, futsal- ja käsipallon pelaamiseen sopivia tiloja. Ison palloiluhallin voi jakaa kolmeen tilaan ja hallin korkean, keskellä olevan tilan reunoille jää ylhäälle parvi. Sitä kiertävät yli 200-metrinen juoksurata ja joukko lukuisia liikuntatiloja.

”Olemme laskeneet, että pelkästään vapaaharjoittelutiloissa voi harrastaa ainakin pariakymmentä lajia”, Huurre sanoo.

Kaikkea Bunkkeriin ei silti saa! Katsomoita ei tule, paitsi liikuteltavia tuoleja koripallokentän ympärille. Kilpailujen sijaan halli painottuu harrastamiseen. Ei myöskään rakenneta erikseen kamppailulajitiloja, vaikka osa parvitiloista voi soveltua kamppailulajeihin.

”On myös kuntosali ja muuta vapaaharjoittelutilaa Kisahallin tai Liikuntamyllyn tapaan”, Huurre sanoo

Monipuolinen uimahalli ja Uusi Sauna

Bunkkerin uimahalliin tulee runsaasti isoja ikkunoita, joten tilasta tulee valoisa.

”Uimahallissa pyritään saamaan mahdollisimman paljon allastilaa, mikä tarkoittaa, että eri lajeja voi harrastaa samanaikaisesti eikä vain vuorotellen”, Huurre sanoo.

Hallissa on 25-metrinen neljän radan uima-allas, lastenallas, matalia opetusaltaita ja terapia-altaita. Yksi uima-altaista on neljä metriä syvä, mikä mahdollistaa sukelluksen ja uppopallon.  Uimahalli toki tuo saunoja Jätkäsaareen, mutta Jätkäsaaren ikioma yleinen sauna saadaan jo aikaisemmin

Kalliossa Arlan saunaa pitävä saunayrittäjä Kimmo Helistö avaa Jätkäsaareen puupelleteillä lämpiävän yleisen saunan nimeltään Uusi Sauna. Se avautuu loppukesästä 2018 osoitteessa Välimerenkatu 10.

Liikuntasoppi uuteen kappeliin

Kuluvan vuoden loppuun mennessä seurakunnan kappeli valmistuu osoitteeseen Länsisatamankatu 28. Kappeliin tulee kaksi siipeä kahden kerrostalon alakerrokseen. Kappelin monitoimitilojen puolelle tulee lasten ja nuorten pienehkö liikuntasoppi.

”Mahdollisesti myös aikuiset voivat käyttää liikuntasoppea ja kappelisaleista isompi taipuu moneen käyttöön. Isossa kirkkosalissa voisi harjoittaa joogaa tai jumppaa, se mahdollisuus on olemassa”, seurakuntapastori Hannu Varkki sanoo.

On kuitenkin vielä avoinna, tuleeko kappeliin muuta liikuntatilaa kuin lasten ja nuorten soppi.

Kappeli valmistuu vuoden 2017 lopussa ja toiminta alkaa ensi vuoden alussa.

”Ulkotilaa en ole vielä hahmottanut, siihen tulee pieni sisäpiha. Partiolaiset kokoontuvat meillä, joten heille siitä tulee lähiluontopaikka”, Varkki sanoo.

Jo nyt Jätkäsaaressa tai lähellä

 • Pallokenttä Selkämerenpuistossa
 • Elixia Salmisaari, Energiakatu 3
 • Puls & Träning, kuntosali, Välimerenkatu 9
 • Mayors Gym, kuntosali, Itämerenkatu 21
 • Motivus Ruoholahti, Itämerenkatu 21
 • Ruoholahden palloiluhalli, Kellosaarenkatu 3
 • Salmisaaren liikuntakeskus, Energiakatu 3
 • SATS Ruoholahti, Itämerenkatu 21

Tulevina vuosina

 • Jätkäsaaren Kappeli, Länsisatamankatu 28, 2018
 • Uusi Sauna, Välimerenkatu 10, vuonna 2018
 • Hyväntoivonpuiston pohjoisosa 2018–2019
 • Hyväntoivonpuiston eteläosa 2020-luvulla
 • Jätkäsaaren peruskoulun pallokenttä 2019
 • Jätkäsaaren liikuntapuiston länsiosa 2020–21
 • Bunkkeri, uimahalli ja liikuntatiloja 2020-luvulla

Teksti: Tiina Torppa