Alvar Aalto -mitali muistuttaa humanismista arkkitehtuurissa

Uutta Helsinkiä
12. syyskuuta 2017

12. syyskuuta jaetun Alvar Aalto -mitalin tuomaristo halusi palkinnon 50-vuotisjuhlavuonna kiinnittää huomiota erityisesti nouseviin nuoriin arkkitehteihin. Yhtenä palkinnon jakajana on Helsingin kaupunki. Apulaispormestari Anni Sinnemäki luovutti palkinnon Finlandia-talolla.

“Alvar Aallon arkkitehtuuri on merkittävä osa Helsingin arkkitehtonista perintöä. Tämä perintö vetää vuosi vuoden jälkeen Aallon töistä kiinnostuneita matkailijoita ja opiskelijoita Helsinkiin”, Anni Sinnemäki kertoo.

Alvar Aalto -mitali on kansainvälisesti yksi merkittävimmistä arkkitehtuuripalkinnoista. Vuoden 2017 mitalituomariston puheenjohtajana toimii japanilaissyntyinen arkkitehti Toshiko Mori, jonka New Yorkissa toimiva toimisto Toshiko Mori Architect on kolmenkymmenen vuoden ajan tuottanut innovatiivista ja ympäristönsä tarkkaan huomioivaa arkkitehtuuria. Tuomariston muut jäsenet ovat Tina Saaby, Asmo Jaaksi ja Vesa Oiva.

“Helsinki haluaa olla edistämässä samoja asioita, joita palkinnolla edistetään: hyvää arkkitehtuuria kaupunkien asukkaille nyt ja tulevaisuudessa. Kestävä kehitys myös arkkitehtuurissa on Helsingille tärkeä asia”, Sinnemäki jatkaa.

Vuoden 2017 voittaja, arkkitehti Zhang Ke on ensimmäinen kiinalainen Alvar Aalto -mitalin saanut arkkitehti. Zhang Ke käyttää mielellään paikallisia rakennusmateriaaleja ja -tekniikoita ja suosii kierrättämistä vanhan purkamisen sijaan.

Alvar Aalto -mitali jaettiin ensimmäisen kerran 1967, saajana oli tuolloin arkkitehti Alvar Aalto.

Mitalin jakamisesta vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustaiteen seura, Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.

Arkkitehtuurimuseon tiedote