Nopeat kokeilut ovat uusi tapa kehittää kaupunkeja

Kalasatama
31. lokakuuta 2017

Kaupunkikehityksen uudet reseptit löytyvät Forum Virium Helsingin tänään julkaisemasta Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbookista. Keittokirja vastaa kaupunkikehityksen tarpeeseen tarjoamalla toimintamalleja joissa kaupunki, yritykset ja asukkaat kehittävät ketterästi tulevaisuuden palveluita. 

Erityisesti digitalisaation ja tekoälyn soveltaminen ovat luoneet tarpeen uudistaa palvelurakenteita ja toimintamalleja. Nopeiden kokeilujen ohjelma tarjoaa yrityksille mahdollisuuden pilotoida ratkaisujaan aidossa käyttöympäristössä ja oikeiden käyttäjien kanssa.

Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbookista löytyvät parhaat kokeilujen toteuttamisen mallit, jotka on testattu Fiksussa Kalasatamassa. Vuosina 2016–2017 ohjelmaan on valittu 16 kokeilua yli 150 hakemuksen joukosta. Kokeilujen toteuttamiseen on osallistunut noin 30 yritystä, joista esimerkiksi TUUP:n liikkumispalvelu ja Auntien “terapiachat” ovat edenneet markkinoille. Molempia palveluita kansainvälistetään jo vauhdilla. Kalasatamassa kokeilut ovat lisäksi vahvistaneet alueen identiteettiä, kun noin 1000 eli joka kolmas alueen asukkaista on osallistunut niihin.

“Kokeilijat kertovat ohjelman nopeuttaneen tuntuvasti palvelukehitystä. Kertyneet opit ovat levinneet  laajasti koko verkostoon ja useat kaupungit ovat kiinnostuneita ottamaan uuden toimintamallin käyttöönsä. Kokeileminen on lisäksi hyvä tapa tuoda eri toimijat yhteen kehittämään älykästä kaupunkia”, kertoo Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Nopeat kokeilut ovat jo levinneet Kalasatamasta Iso Roobertinkadun Ilmastokadulle, kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle sekä muihin Suomen kaupunkeihin, kuten Ouluun.

Tutustu Nopeiden kokeiluiden ohjelman Cookbookiin täällä.

Fiksu Kalasatama
Kalasatama rakennetaan Helsingin ydinkeskustan kupeeseen meren rannalle, hyvien liikenneyhteyksien ympärille. 2030-luvulla Kalasatamassa on 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa. Fiksua Kalasatamaa on vuodesta 2014 kehitetty älykaupunginosaksi ja samalla luotu uusia menetelmiä fiksuihin ratkaisuihin. Hanke saa rahoitusta 6Aika-ohjelmasta.  www.fiksukalasatama.fi

Forum Virium Helsinki
Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhdessä yritysten, tutkimuslaitosten, asukkaiden ja kaupungin kanssa. www.forumvirium.fi