Honkasuo ilmastoviisauden esimerkkinä

Honkasuo
13. marraskuuta 2017
Kuva: Pertti Nisonen

Luoteis-Helsinkiin rakentuva Honkasuo on esimerkkialueena Ylen kestävää rakentamista käsittelevässä podcastissa, joka on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa.

Honkasuo on Helsingin suurin uusi puurakentamisalue. Puurakentamisesta ennustetaan korvaajaa sementille, jonka osuus maailman hiilipäästöistä on yksinään jo viisi prosenttia. Honkasuolla painotetaan ekologisesti kestävää ja ilmastoviisasta rakentamista. Kaikki alueen talot rakennetaan puusta. Rakennushankkeiden ja asumisen ekologiseen kestävyyteen kiinnitetään huomiota monin tavoin, koko rakennusten elinkaaren ajan. Asemakaavassa on annettu määräyksiä matalaenergiarakentamisesta ja uusiutuvan energian hyödyntämisestä.

Honkasuon talot ovat energiatehokkaita, osin jopa passiivitasoa, ja niiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Honkasuolle on valmistunut myös erittäin energiatehokas puukerrostalokortteli, jossa on 116 asuntoa. Kyseessä on ensimmäinen passiivienergiatason puurakentamisen kerrostalohanke Helsingissä.

Ekologisesti kestävän kaupunkiympäristön rakentaminen tarkoittaa Honkasuolla myös muun muassa hulevesien viivyttämistä luonnonmukaisin menetelmin ja rakentamisessa syntyvien ylimääräisten maamassojen hyödyntämistä rakennusalueilla.

Ylen podcastissa kysytään löytyykö avain kestävään rakentamiseen puupilvenpiirtäjistä, 20-luvun taloista tai hirsimökeistä. Toimittaja Jari Hanska vierailee Honkasuolla seuranaan projektinjohtajat Ulla Loukkaanhuhta ja Kimmo Kuisma Helsingin kaupunginkansliasta sekä tiimipäällikkö Suvi Tyynilä kaupunkiympäristön toimialalta. Studiovieraana on puurakentamista kehittävä arkkitehti Lars-Erik Mattila.

Tulevaisuusfiktioissa Suomeen valmistuu maailman korkein puukerrostalo vuonna 2030, ja yhteisöasumiseen sopeutuminen aiheuttaa aviokriisin tupareissa 2032.

Puisia unelmia -podcast YLE Areenassa

Monta tapaa rakentaa ekologista kaupunkiympäristöä

Esite: Iloisesti ilmastoviisasta PDF