Helsingin kaupungin omistamien Metropolia-kiinteistöjen kauppa valmistui

Myllypuro
14. marraskuuta 2017

Helsingin kaupunki ja Kojamo-konserni ovat viimeistelleet kiinteistökaupan, joka koskee kaupungin omistamia, Metropolia Ammattikorkeakoulun käytössä olevia kiinteistöjä. Metropolia keskittää toimintansa neljälle kampukselle, minkä vuoksi kaupan kohteena olevat kiinteistöt ovat jäämässä tyhjilleen. Myyntitulot on tarkoitus käyttää Myllypuron kampukseen, jota kaupunki rakentaa parhaillaan ammattikorkeakoulun käyttöön.

Kiinteistöjen kauppahinta on 80,9 miljoonaa euroa. Kaupungin saama kauppahinta voi kasvaa suuremmaksikin, sillä lopullinen hinta riippuu rakennusten tulevasta käytöstä ja mahdollisesta lisärakentamisesta.

Kiinteistöt pysyvät Metropolian käytössä, ja Metropolian ja rakennusten muiden vuokralaisten nykyiset vuokrasopimukset siirretään sellaisinaan ostajalle. Myllypuron uusi kampus valmistuu vaiheittain vuosina 2018–2019.

Myydyistä kiinteistöistä tunnetuin lienee Hietalahdentorin laidalla sijaitseva Metropolian päärakennus, jonka ensimmäinen osa on valmistunut 1877 Polyteknillisen koulun käyttöön.

Kauppaan kuuluu myös Albertin-, Kalevan- ja Eerikinkadun varrella sijaitseva, vuosina 1860–1932 valmistunut rakennuskokonaisuus. Muut kiinteistöt ovat Metropolian Agricolankadun, Onnentien, Tukholmankadun ja Sofianlehdonkadun toimipisteet, jotka ovat valmistuneet 1930–1960.

Ammattikorkeakoulun rakennusten myyntimahdollisuuksia on selvitetty siitä lähtien, kun Metropolian tilastrategiassa vuonna 2012 päätettiin, että se siirtää toimintansa kahdestakymmenestä toimipisteestä neljälle kampukselle vuoteen 2019 mennessä. Kaupunginvaltuusto päätti nyt toteutuneesta kiinteistökaupasta kokouksessaan 11.5.2016.