Kalasataman SunZeb-kortteliin suunnitellaan energiatehokkaita kaupunkikoteja

Kalasatama
24. marraskuuta 2017
Auringonlasku Kalasatamassa. Kuvassa taloja ja autoja parkkipaikalla.

Helsingin Kalasatamaan rakentuvan monimuotoisen asumisen SunZeb-korttelin suunnittelu etenee. Kortteliin rakennetaan asuntoja, joissa asumisen laatu ja energiatehokkuus viedään tulevaisuuden vaatimusten tasolle. Kortteli on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Rakennuttajat Asuntosäätiö, Fira ja Kojamo-konserni rakentavat jokainen oman kiinteistönsä samaan korttelikokonaisuuteen. Korttelin rakentaminen käynnistyy 2018 ja ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan Asuntosäätiön Hitas-kohde ja Kojamon Lumo-vuokrakoteja. Toisessa vaiheessa kortteli täydentyy Firan ja Asuntosäätiön kohteilla.

Arkkitehtuuriltaan korttelin ratkaisut ovat moderneja ja valoisia. SunZeb-konsepti mahdollistaa suuret ikkunapinnat ja miellyttävät sisäolosuhteet kaikkina vuodenaikoina. Kesällä auringon energia ja muut hukkaenergiat kerätään talteen ja ylilämpö hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla Helsingin kaukolämpöverkossa. Talviaikaan matalalta tuleva auringon säteily lämmittää tiloja ja tuo runsaasti luonnonvaloa asuntoihin myös vuoden harmaimpina päivinä.
 
- Korttelin sijainti on poikkeuksellisen hieno, ollaan lähellä keskustaa ja meren äärellä. Sompasaaresta muodostuu tiivis ja urbaani alue, joka on hieno kontrasti meren avoimuudelle. Varsinkin torniosasta avautuu kiinnostavia kaupunkinäkymiä kantakaupungin ja Kalasataman suuntaan ja toisaalta idässä näkyvät metsäiset Mustikkamaa ja Korkeasaari, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:n arkkitehti Jaakob Solla sanoo.

Auringon energia hyödynnetään mahdollisimman tarkasti

Urbaaniin kaupunkiympäristöön soveltuva konsepti hyödyntää auringon energian mahdollisimman tehokkaasti. Se perustuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Helenin kehittämään innovatiiviseen SunZeb-malliin, jossa rakennukset toimivat uusiutuvan energian lähteinä. Nykyisessä rakentamistavassa ongelmaksi koettu auringosta rakennuksille aiheutuva ylilämpökuorma käännetään mahdollisuudeksi. 

SunZEB-kortteli on pilottina EU:n MySMARTLife-projektissa, jossa testataan tulevaisuuden älykkäitä kaupunkiratkaisuja Helsingissä. Hanke on myös osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja.

Lue tiedote kokonaisuudessaan Helenin sivuilta
SunZEB-hanke
Kehittyvä kerrostalo -ohjelma