Kalasatamassa pääsee jo taidekierrokselle

Kalasatama
08. joulukuuta 2017
Taiteilija Pekka Kauhanen ateljeessaan seisomassa taideteoksen vieressä.

Kalasatamaan on tulossa lisää taidetta. Yksi mielenkiintoisimmista tulevista teoksista on ajankohtaisen taitelijan Pekka Kauhasen Litistynyt houkka -veistos, jonka yksi versio nähdään HAMin näyttelyssä.

Kalasataman Litistynyt houkka -veistoksen tekijä Pekka Kauhanen on ajankohtainen kuvanveistäjä. Litistynyt houkka on vielä työn alla, mutta yksi sen aiemmista versioista nähdään HAMin näyttelyssä, johon kootaan Kauhasen taidetta laajemminkin.

Kauhanen on ollut viime aikoina esillä erityisesti Talvisodan kansallisen muistomerkin takia. Muistomerkki paljastettiin juhlavin menoin marraskuun lopussa Kasarmintorilla osana Suomi 100 -ohjelmaa.

– On ollut hienoa huomata, miten laajasti julkinen taide ihmisiä kiinnostaa. Sain tästä hyvän muistutuksen niinkin yllättävässä paikassa kuin Vermon raveissa. Siellä yksi katsojista tuli kiittämään, koska hänen sodassa ollut isänsä saa viimein muistomerkin.

– Silloin ajattelin, että ehkä en teekään aivan turhaa työtä.

Sörnäisten satamajätkiä ja antiikin tarustoa

HAMissa 5.12. avatussa näyttelyssä on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan Kauhasen monipuoliseen taiteeseen ja jo etukäteen myös Litistyneen houkan maailmaan. Varsinainen teos saadaan esille Kalasatamaan, tarkemmin sanottuna Sompasaaren Vinsentinaukiolle, kunhan aukio valmistuu 2020-luvun alkupuolella.

Kalasataman viihtyisyyttä lisätään pitkän rakentamisen aikana julkisella taiteella, joka voi olla pysyvää, väliaikaista tai tapahtumia. Julkinen taide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä ympäristötaidemaksulla, joka on 10 euroa kerrosneliömetriltä.

Kauhasen teos jää Kalasatamaan pysyvästi. Litistynyt houkka valittiin Kalasataman Sompasaareen avoimella kilpailulla, johon otettiin osaa nimimerkillä. Kauhanen kehuu järjestelmää: kuka tahansa voi osallistua kilpailuun, ja nimekkäät sekä tuntemattomat taiteilijat ovat tasaveroisesti mukana.

Kun kilpailu alkoi, tulevasta asuinalueesta oli olemassa havainnekuvia. Teoksen paikka oli helppo hahmottaa, sillä Vinsentinaukio on kanavan varrella ja teoksen paikka aidan vieressä.

– Halusin teokseeni inhimillisen mittakaavan, hahmon, joka voisi olla yksi meistä, Kauhanen kertoo.

Teos alkoi hahmottua, kun taiteilija mietti Sörnäisten entisiä satamajätkiä, mutta mielessä olivat myös antiikin tarustot, joilla niilläkin voi olla yhteyksiä alueeseen.

Tosin, Kauhanen korostaa, hän ei halua pakottaa houkkaansa mihinkään tiettyyn hahmoon. Hän jättää tulkinnat katsojille.

Myös houkan ympärillä lentelevien keijujen – tai seireenien, miten vain – roolin hän antaa katsojan itse päättää.

Koska teos tulee rantaan, Kauhanen valitsi materiaaliksi ruostumattoman teräksen. Se peilailee vahvasti ympäristöä, niin merenpintaa kuin lähelle tullutta katsojaansa. 

Houkan vieressä selfiet

Kuva Litistynyt houkka -teoksesta. Teos on ihmishahmoinen, ruostuneesta teräksestä tehty.

Kauhanen pohtii, että julkinen taide tekee tehtävänsä, kun se pysähdyttää jonkun ohikulkijoistaan ja synnyttää ajatuksia.

Litistynyttä houkkaa hän ei halua pompöösille jalustalle vaan kotoisaksi hahmoksi, jonka vieressä voi vaikka ottaa selfien.

Julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola HAMista sanoo, että suomalaiset rakastavat julkista taidetta ja kertovat tästä myös kyselyissä. Esimerkiksi Suomen Taiteilijaseuran vuosi sitten teettämässä selvityksessä neljä viidestä pääkaupunkiseudun vastaajasta halusi taidetta arkiympäristöönsä.

Julkista taidetta tulee lisää muuallekin kuin Kalasatamaan, myös kaupungin alueille, joissa sitä ei ole aiemmin juuri ollut. Uuden keskustakirjaston lisäksi julkista taidetta tulee muun muassa Jätkäsaareen ja Keski-Pasilaan.

Kalasataman oma taidekierros

Kalasatamaan on jo saatu pysyvää taidetta. Capellan puistotiellä on Timo Heinon Veteen piirretty viiva, kaksitoista metriä korkea veistos. Siihen kuuluu kanootti ja sen alle jäävä kaareileva terästanko. Valoa heijastava tanko kuvaa kanootin veteen jättämää vanaa.

Viilu Jaanisoon Kuukkeli Junonkadulla on hauska kuusimetrinen värikäs veistos, jonka uloin pinta on uusiomuovia.

Parrulaiturilla on Marjukka Korhosen istuinveistoksia. Lisäksi vuoden 2018 alussa valmistuu Kyläsaareen Riikka Purosen teos Harppi ja Tähdet.

Taidetta on tulossa Kalasatamaan lisää sitä mukaa kun alueet rakentuvat, mutta pienen taidekierroksen voi mainiosti tehdä jo nyt.

Houkka ja muut hahmot HAMissa

HAMissa on parhaillaan Pekka Kauhasen näyttely, jossa Litistyneen houkan yhden version lisäksi on esillä kattavasti taitelijan muitakin teoksia.

– Pekka Kauhasen taide levittäytyy meidän toiseen kaarihalliin. Tästä tulee mittava yksityisnäyttely, kertoo näyttelystä vastaava amanuenssi Mikko Oranen.

Yksi osa näyttelyä on Talvisodan kansallisen muistomerkin seitsenmetrinen kipsimalli. Sen yhteydessä voi katsoa dokumentin muistomerkin teosta. Kaikkiaan näyttelyssä on mukana 26 Kauhasen teosta.

HAMissa on joulukuussa Kauhasen veistostaiteen lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää. Tove Janssonin galleria on tutusti omalla paikallaan, ja vielä ehtii nähdä myös Eero Nelimarkan näyttelyn. Gallerian toisella puolella on Erkka Nissisen videoteosinstallaatio.

Jouluun saakka pääsee kokemaan myös Todellisuuden tutkimuskeskuksen Työ 5.0 – Leipä -teoksen, jossa osallistujat pääsevät mukaan leipomaan ruisleipää sekä keskustelemaan. Jenni Eskolan Ajan kanssa -näyttelyssä on muun muassa värinsä menettäviä maalauksia sekä seinään liisteröity piirrosinstallaatio.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Laura Oja