Uusia kerrostaloja ja kortteleita Jätkäsaareen

Jätkäsaari
11. joulukuuta 2017
Hyväntoivonpuiston laidalle, osoitteeseen Azorienkuja 4, rakennettava Hitas-kerrostalo Casa Urbana on ryhmärakennuttamishanke

Vuonna 2018 Jätkäsaaressa rakennetaan uusia kortteleita pihoineen ja katuineen. Luvassa on uutta arkkitehtuuria ja lisää kaupunkitilaa. Tarjolla on monenlaisia koteja ja yhteistiloja. 

16 kerrosta ja isojakin huoneistoja


Havainnekuvassa arkkitehtuurikilpailun voiton mukainen ehdotus nimeltään Hyrrä.

Bermudankadun ja Bahamankadun risteykseen nousee 16-kerroksinen As oy Jätkäsaaren Pollari. Siinä on omistusasuntoja yksiöistä 4-5 huoneeseen asti. Isoimmat huoneistot ovat 120 neliömetriä, mukana on saunallisiakin koteja. Parvekkeellisissa asunnoissa kuljetaan liukuovesta tilavalle parvekkeelle.

”Rakennuksen tunnusmerkkinä ovat viuhkamaisesti levenevät parvekkeet”, Hartela Etelä-Suomen hankekehityspäällikkö Pekka Sainio sanoo.

Tornitalo syntyi arkkitehtuurikilpailussa, jonka voitti Arkkitehtitoimisto HMV. Asukkaiden yhteistiloja ovat talopesula, sauna ja kerhohuone

Rakentaminen alkaa kesäkuussa 2018, valmista on vuoden 2019 lopussa tai vähän vuodenvaihteen jälkeen. Toistaiseksi asunnoista paras tietolähde on Hartelan verkkosivu.

Goldfinger – 12 kerrosta elämänlaatua


Goldfingerin kolmiomuoto korostuu ruudukkomaisessa julkisivussa, jonka kullansävy erottuu katukuvassa.

Osoitteeseen Bahamankatu 10 rakennetaan 12-kerroksinen Goldfinger, jonne tulee omistusasuntoja. Yläkerroksista näkyy kaupungin valot tai meren ulappa. Valtaosassa asuntoja on poikkeuksellisen tilavat parvekkeet ja laajoja ikkunapintoja.

Goldfingerissä asukkaiden yhteiskäyttöön tulevat kuntosali, etätyöhuone, kajakit, pesula, kerhohuone, saunatilat ja SmartPost-automaatti. Lisäksi on turvallisia pyöräpaikkoja, joissa uskaltaa säilyttää arvokastakin fillaria.

”Goldfinger helpottaa elämän sujuvuutta. Taloyhtiölle on tulossa myös yhteiskäyttöauto, jota voi vuokrata esimerkiksi viikonlopuksi”, Peabin projektipäällikkö Markus Halkola sanoo. Pienimmät asunnot ovat 36 neliömetrin yksiöitä ja suurimmat, neljän huoneen kodit, 86 neliömetriä. Ostaja voi myös yhdistellä huoneistoja. Luvassa on valoisia asuntoja ja kulmaolohuoneita. ”Koska rakennus on kolmionmuotoinen, olohuoneet avautuvat kahteen, jopa kolmeen suuntaan”, arkkitehti Riku Rönkä Anttinen Oiva Arkkitehdeista kuvailee. 

Tornitalo syntyi arkkitehtuurikilpailussa ja taloyhtiön nimeksi tulee Helsingin Goldfinger, näyttävän julkisivumateriaalin takia.  Ylimpiä seitsemää kerrosta verhoaa kullansävyinen metalli ja sen alapuolisia kerroksia harmaa tiili.

Rakentaminen alkaa syksyllä 2018, valmista on alkuvuodesta 2020 ja asunnot ovat varattavissa keväällä 2018. Asunnoista tietoa: peabkoti.fi/goldfinger, ja Peab Koti asuntomyynti puh.  040 8019900.

Iso parveke ja paljon valoa vuokra-asunnoissa


Sisälle asuintaloon pääsee säältä suojassa, sillä rakennuksen kahdesta porttikäytävästä on sisäänkäynti porrashuoneisiin.

Osoitteeseen Bahamankatu 4 rakennetaan As oy Helsingin Kommodori, laadukkaita vuokra-asuntoja. Kaikissa kodeissa mukaan lukien yksiöissä on oma parveke. Asuntoja on neljään huoneeseen asti.

”Valoisuus, laajat parvekkeet ja oma varasto joka asunnossa”, rakennuttajan edustaja Norrealin toimitusjohtaja Roope Tammi luettelee huoneistojen erityispiirteitä.

Katujulkisivua kiertää parvekevyöhyke lasitettuine parvekkeineen Kodeissa on ikkunoita aina vähinään kahteen suuntaan, paitsi yksiöissä rakennuksen pitkillä sivuilla.

”Kiinnitimme suunnittelussa huomiota päivänvalo-olosuhteisiin. Valoa saatiin suuntaamalla ikkunoita ja tarkkaan valitsemalla ikkunakokoja”, arkkitehti Kimmo Lylykangas sanoo.

Rakennuksessa on sisäänvetokulmia ja katutilasta sisäänvedettyjä ikkunoita.

”Bermudankujalle maantasokerrokseen tulee neljä asuntoa, joihin on oma sisäänkäynti. Niiden esikuvina pidettiin New Yorkin Brooklynin katumaisemia”, arkkitehti sanoo.

Kuudennessa kerroksessa on asukkaille kokoustila, saunaosasto ja kattoterassi.

Kommodori on lähes nollaenergiatalo. Huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ovat käytävällä tekniikkatiloissa, joista ilmanvaihto huolletaan.

Rakentaminen alkaa vuoden 2018 vaihteessa ja Kommodori valmistuu siitä noin puolentoista vuoden päästä. ”Asuntojen markkinoinnin aloitus päätetään, kun valmistumisaika ja vuokrauksen hoitava alihankkija varmistuvat”, Tammi sanoo.

Kommodori on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa. Ohjelma tarjoaa rakennuttajille tilaisuuden kokeilla uutta ja saada näkyvyyttä kehittämishankkeilleen. Asukkaille ohjelma tuo esimerkkejä kerrostaloasumisen laadun parantamiseksi ja uusia asumisen vaihtoehtoja. Lisätiedot: kerrostalo.hel.fi

Hitas-asuntoja isoillekin perheille


Helsingin Satamajätkä saa pintaansa tulee tumman lämpimänsävyistä tiiltä, joka yhdistyy vaaleaan rappaukseen.

Atlantinkadulle numeroon 18 rakennettava Hitas-kerrostalo sisältää 64 huoneistoa, valtaosin perheasuntoja.

”Tärkeintä suunnittelussa on ihmisen mittakaava. On panostettu huonetiloihin ja asuntojen pohjiin. Perheasunnoissa ruokailutilaan mahtuu isokin pöytä”, rakennusliike Temotekin toimitusjohtaja Mika Kaikkonen sanoo.

Huoneistojen keskikoko on liki 68 neliömetriä. Koteja löytyy 33 neliömetrin yksiöistä yli 100  neliömetrin asuntoihin.

Kaikissa asunnoissa on parveke ja perheasunnoissa oma sauna. Neljänteen kerrokseen tulee taloyhtiön oma saunaosasto ja tilava terassi. Kerroksia on Atlantinkadun puolella 5­­–7.

”Arkkitehti Ilmari Lahdelma rytmitti Atlantinkadun puoleista kaarevaa julkisivua ja parvekkeista saatiin mukavaa kerroksellisuutta”, Kaikkonen sanoo. Ensimmäisessä kerroksessa on laadukas säilytystila polkupyörille ja yhteistiloina muun muassa pesula.

Asunnoista ja alakertaan tulevasta liiketiloista saa tietoa Temotekin nettisivuilta ja Helsingin kaupungin Hitas-sivuilta tammikuussa 2018. Liiketilat sopivat myös ravintolatoimintaan.

Rakentamisen tavoitteena on alkaa huhtikuussa 2018, valmista on viimeistään vuoden 2019 lopussa. Työnimenä on As oy Helsingin Satamajätkä.

Perheasuntoja ja toimivia yhteistiloja


Amadoresin kadun puolen tummahkoon tiilipintaan tulee koristeellista muurausta.

Atlantinkadun ja Kanariankujan kulmaan nousee Hitas-talo As Oy Helsingin Amadores. Asuntojen keskipinta-ala on 77 neliötä, mukana on tilavia perheasuntoja.

”Asunnot ovat saunattomia, mutta kattokerroksessa on talosauna ja hulppea kattoterassi”, arkkitehti Kristiina Hannunkari Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipajasta sanoo. 

Maantasokerrokseen tulevat pesula- ja kuivaustilat, varastotilaa ja asukkaiden yhteinen, sisääntuloaulaan avautuva porrastupa.

Talon matalampi osa on viisi ja korkeampi seitsemän kerrosta. Alas kadunkulmaan tulee noin 90 neliömetrin liiketila, joka soveltuu ravintolatoimintaan ja tila voidaan jakaa pienempiin osiin.

Rakentaminen alkaa ensi syksynä ja valmista on noin vuoden puolentoista päästä eli vuoden 2019 lopulla tai 2020 alussa. Asuntoja voi tiedustella: www.att.hel.fi  tai www.hel.fi/kv/hitas-fi.

Vihreää ja urbaania asumista


Casa Urbanan toisessa kerroksessa on viljelyterassi ja ylimpään, kuudenteen kerrokseen sijoittuu saunaosasto, vilvoitteluterassi puiston suuntaan sekä viherhuone.

Hyväntoivonpuiston laidalle, osoitteeseen Azorienkuja 4, rakennettava Hitas-kerrostalo Casa Urbana on ryhmärakennuttamishanke. Ensin kootaan ryhmä ja sen jäsenet varaavat asunnot. Sitten perustetaan asunto-osakeyhtiö ja kilpailutetaan urakoitsijat. 

Arkkitehti Ulpu Tiurin suunnittelema kuusikerroksinen Casa Urbana on siinä vaiheessa, että asunnot on varattu ja asunto-osakeyhtiötä perustetaan. Rakentamaan päästään ensi vuonna. Vuotta 2020 on kaavailtu valmistumisajaksi, mutta se voi koittaa jo aiemminkin.

Casa Urbanassa on asuntoja yksiöistä 4–5 huoneen huoneistoihin, ja kodeista avautuvat tilavat parvekkeet Hyväntoivonpuistoon. Pihasiipeen tulee muutama asunto. Casa Urbanan julkisivu on tummaa tiiltä, pihanpuoli valkotiiltä.

”Taloon astuessa taloon edessä on viihtyisä aula, jonka takana sijaitsee asukkaiden yhteinen olohuone tai monitoimitila ja sen yhteydessä keittiö. Tästä monitoimitilasta on käynti yhteisterassille”, Tiuri sanoo.

Pihatasokerroksessa palvelee tavaranvastaanottopiste kylmäkalusteineen.

”Nettikaupan lisääntyessä tarvitaan tilaa, johon voi pyytää ostokset ja hakea itselle sopivaan aikaan”, ryhmärakennushanketta edustava R-Rakennuttajien toimitusjohtaja Salla Korpela sanoo.

Laaja, vehreä korttelipiha 

R-Rakennuttajien, Temotekin ja Att:n asuintalot sekä muut kortteliin tulevat asuintalot Atlantinkadulla saavat yhteiskäyttöisen kolmesta sisäpihasta koostuvan kokonaisuuden. Pihat suunnitellaan erillisinä, mutta samalla teemalla. 

”Ennen satama-alueen täyttöä alueella aaltoili meri ja korttelipihoja yhdistävänä teemana on virtaavaa vesi”, maisema-arkkitehti Krista Muurinen Maanlumosta kertoo.
Joka pihalla kulkee virranomaisesti pääreitti ja sen varrella ovat leikki- ja oleskelupaikat. Osa oleskelupaikoista on pöytä- ja penkkiryhmiä, osa yksittäisiä istuskelupaikkoja.

Leikkipaikkojen päävärinä on teeman mukaan sininen, ja sinisyyttä korostetaan pääreitin suuntaisin asfalttimaalauksin. Alueen merelliseen henkeen sopivat luonnonkivet ja erilaiset heinät istutuksissa.

Pihat nousevat kohti pohjoista, samaan tapaan kuin Atlantinkatukin, jäähän kortteli sen ja Hyväntoivonpuiston väliin. Jokaiselta pihalta on kulkureitti puistoon ja puistosta pääsee pihan pääreitille. Vaikka pääreitti on puolijulkista tilaa, Muurisen mukaan istutukset suojaavat alakertojen ikkunoita ja lähestyttäessä sisäänkäyntejä pihatila muuttuu yksityisemmäksi. 

Korttelipihalle tulee paljon vihreää pintaa: nurmea, maanpeittokasveja, pensaita. Lisäksi istutetaan isojakin puita, kuten vaahteroita, pihlajia ja pilaritervaleppiä.

Kuvat: arkkitehtitoimistot
Teksti: Tiina Torppa