Kruunuvuorenrannan jätteen koonta-asemasta vuoden 2017 betonirakenne

Kruunuvuorenranta
22. tammikuuta 2018

Kruunuvuorenrannan jätteen koonta-asema on palkittu vuoden 2017 betonirakenteena taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Tuomariston mukaan koonta-aseman massoittelu ja ilmeikkäät julkisivut liittävät arkisen ja teknisen rakennuksen osaksi uutta asuinaluetta ja ympäröivää luonnonmaisemaa. Tuomaristo piti koonta-asemaa oivallisena esimerkkinä betonin käytöstä, jossa kokonaisuus ja erityisesti julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia. Koonta-aseman on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy.

Kruunuvuorenrannan jätteet kerätään putkikeräysjärjestelmällä, jossa kiinteistöjen roskat siirtyvät yhteiselle koonta-asemalle maanalaisia imuputkia pitkin. Koonta-asema sijaitsee louhittua kallioseinämää vasten, jota on onnistuttu eheyttämään rakennuksen avulla. Muotoilulla ja rakennukseen liittyvillä pihamuureilla on piilotettu jätteenkäsittelyyn liittyvät toiminnot ilman erillisiä näkösuojia.

Tuomariston mukaan koonta-asema on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, jossa betonin monipuolinen käyttö on paitsi kestävää ja laadukasta, myös kustannustehokasta.

Lisätietoa Kruunuvuorenrannasta
Lisätietoa kilpailusta ja tuomariston perusteluista