Apulaispormestari Sinnemäki toivoo kauppahallille menestystä muuttuvassa Hakaniemessä

Keskusta
10. helmikuuta 2018

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki puhui 10. helmikuuta hallikauppiaiden järjestämässä Hakaniemen lasihallin avajaistapahtumassa.

”Uudet tilat vaikuttavat valoisilta ja hyviltä”, Sinnemäki kehuu. ”Väistötiloja ovat kiitelleet sekä kauppiaat että asiakkaat. Tila tuntuu avaralta, tilavalta ja selkeältä. Paviljongissa kaikki kauppiaat toimivat samassa kerroksessa ja keskellä toria sijaitsevaan halliin on helppo poiketa. Toivon että yhä useampi helsinkiläinen ja vierailija löytää väliaikaistilojen myötä kauppahalliin.”

Sinnemäen mukaan on tärkeää, että väistötilat löytyivät aivan kauppahallin vierestä.

”Hakaniemen hallin remontin onnistumisen kannalta on keskeistä, että elävä kauppahallikulttuuri säilyy myös remontin aikana juuri Hakaniemessä. Tori ja kauppahalli ovat Hakaniemen sydän.”

Hakaniemen kauppahallin sulkeutui remontin vuoksi 5. tammikuuta 2018. Uudet väistötilat avautuivat torilla 22. tammikuuta. Kauppiaiden muutto sujui vauhdikkaasti ja kaikki kauppiaat pystyvät palvelemaan asiakkaitaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Tavoitteena säilyttää elävä hallikulttuuri

Sinnemäki on tehnyt monessa vaiheessa paljon töitä hallin peruskorjauksen ja toimivan väistötilan parissa. Hän on muun muassa esitellyt peruskorjauksen kaupunginvaltuustolle ja esityksen väistötilasta kaupunginhallitukselle.

”Olen keskustellut kauppiaiden, asiaa valmistelevien virkamiesten ja poliittisten päättäjien kanssa. Kaikilla on ollut hankkeeseen oma näkökulmansa ja kaikilla on ollut toive löytää toimivat ratkaisut elävän hallikulttuurin säilymiseen.”

Kauppahallin kauan odotettu peruskorjaus alkaa näkyä torilla helmi-maaliskuussa, jolloin hallirakennuksen ympäristö aidataan työmaa-alueeksi.  Mikäli hallin perustuksia kannattelevat puupaalut korvataan uusilla teräspaaluilla, kauppahallin peruskorjaus kestää vuoden 2020 loppupuolelle.

”Olen vakuuttunut siitä, että lopulta peruskorjauksesta kuoriutuva halli tulee olemaan kauniimpi ja toimivampi kuin uskommekaan”, Sinnemäki sanoo.

”Paviljonki, joka toimii torilla väistötilana, on kiinnostava mahdollisuus: ehkä kiinnymme toimivaan rakennukseen ja toivomme lopulta torille sen paikalle jotain samankaltaista, mutta pysyvää”, hän pohtii.

Hakaniemi muutosten edessä

Hakaniemi kokonaisuudessaan on isojen muutosten edessä. 12. helmikuuta lähtien info- ja näyttelytila Laiturilla ovat nähtävänä kilpailuehdotukset Hakaniemenrannan uusien korttelien ja Siltavuorensalmen molempien rantojen ilmeestä. Kilpailussa arvioidaan yhteensä 65 eri kilpailutyötä. Kaupunkiympäristölautakunta ja kaupunginvaltuusto tulevat tänä keväänä käsittelemään Hakaniemenrantaan suunnitellun uuden hotellin asemakaavan.

”Tulevaisuuden uudet matkailijat ja olemassa olevan kantakaupungin suurimman täydennysrakentamishankkeen tuhannet uudet asukkaat ovat luonnollisesti hallinkin kannalta myönteinen asia. Entistä elävämpi Hakaniemi tarvitsee hallinsa ja torinsa”, Sinnemäki sanoo.