Duunissa Jätkäsaaressa

Jätkäsaari
14. helmikuuta 2018

Ennen satamaduunareita, nyt toimistoväkeä ja palvelualan ammattilaisia. Työpaikkojen Jätkäsaari muuttuu, kasvaa ja kehittyy.

Rakennustyömaa, teatteri, myymälä, kuntosali… Jo nyt Jätkäsaaressa sijaitsee monenlaisia työpaikkoja. Jätkäsaarelaisten palveluiden ja tuotteiden valikoima on laaja, alueella leivotaan niin karjalanpiirakoita kuin raakakakkujakin.

Isoja työnantajia ovat Helsingin Satama, tulli, Verkkokauppa.com ja Tallink Silja. Joukkoon liittyy Supercell muuttaessaan pian puukortteliin, Wood Cityyn.

Nyt vuonna 2018 alueella on arviolta 2000 työpaikkaa ja 2020-luvun lopulla noin 6000.

”Jätkäsaareen syntyy etupäässä palvelualan työpaikkoja. Hotelleihin, myymälöihin, liikunta-alalle ja muihin palveluihin”, projekti-insinööri Katharina Mead Helsingin kaupungilta sanoo. Vertailun vuoksi Ruoholahdessa on liki 14000 työpaikkaa.  

Kaikki työpaikat eivät näy kaupunkikuvassa. Moni yrittäjä tai ammatinharjoittaja työskentelee kotoaan käsin. Jätkäsaaressakin asunto voi samalla olla työpaikka.

Vilkasta koko päivän

Tavallisena torstaina keskipäivällä Jätkäsaaressa näkee rakennustyöntekijöitä, toimistoväkeä ja matkailijoita.

”Monille palveluyrittäjille on tärkeää, että päiväsaikaan liikkuu mahdollisia asiakkaita”, Mead muistuttaa.

Helsingin kaupungin johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen luonnehtii Jätkäsaarta laadukkaaksi ja kantakaupunkimaiseksi.

”Se on käveltävä ja jollain lailla ympärivuorokauden elävä ympäristö, mahdollisuuksien alue yrityksille”, Aaltonen sanoo.

Merelliseen Jätkäsaareen syntyy jatkossa lisää liikunta- ja ravintolapalveluita sekä kulttuuritarjontaa. Aaltosen mukaan Jätkäsaareen saadaan tulevaisuudessa isompia ruokakauppojakin.

Tonttiasiamies arvioi alueen yleistä vetovoimaa: ”Kiinnostavuuteen vaikuttavat keskustan läheisyys, kasvava asukasmäärä, merellisyys, satama ja työvoiman saatavuus Viron puolelta. Myös Ruoholahden metroasema on tärkeä alueen työpaikoille ja palveluille.”

Lisää toimitilaa ja työpaikkoja

Jätkäsaaren kehittyessä palvelut kasvavat ja jo rakennettujen tilojen käyttökin välillä muuttuu.

”Kivijalkaliiketilat elävät. Kun alueen asiakaspohja laajenee, katutasossa sijaitsevan työmaan paikalle voi syntyä lähipalveluita”, Mead sanoo.

Kivijalkaliiketilaa on nyt valmiina noin 15 000 kerrosneliömetriä, kaikkiaan sitä rakennetaan noin 40 000 neliömetriä. Jätkäsaareen tulee yhteensä noin 220 000 kerrosneliömetriä toimitilaa.

”Siinä ovat mukana esimerkiksi toimistot, Docrates-sairaala, hotellit ja Ahdinaltaalle suunniteltavat vapaa-ajan ja liikuntahankkeet”, Mead sanoo.

Ahdinaltaalle, Jätkäsaaren liikuntapuiston naapuriin rannan puolelle suunnitellaan Katajanokan Allas Sea Poolin tyyppistä, mutta täysin kelluvaa uimalaa, 300–400 huoneen sporttihotellia, pienehköä kylpylää ja tapahtumakeskusta. 

Uimala toisi kausityötä, noin 30–50 työpaikkaa. Hotelli toisi tapahtumakeskuksineen noin 80–120 työpaikkaa. Ahdinaltaan hotelli, tapahtumakeskus ja uimala valmistuisivat 2020-luvun alkupuolella.

Hotellien palveluista iloa asukkaillekin

Jätkäsaareen syntyy nyt ja vastedes matkailupalveluita, sijaitseehan siellä Euroopan vilkkain matkailijasatama.

”Jo nyt on rakenteilla lisää ja sitten on vielä uusia suunnitteluvarauksia hotelleille”, Aaltonen sanoo.

Vuonna 2030 Jätkäsaaressa on noin 1200 hotellihuonetta. Vertailun vuoksi: Hotelli Clarion sisältää 400 huonetta. Se saa lähivuosina naapurikseen Wood Cityyn puurakenteisen hotellin.

Art Hotel nousee Välimerenkadun ja Livornonkadun kulmaan, Hotelli Hellsten Välimerenkadun ja Malagankadun kulmaan. Hellstenin rakentamisen on määrä alkaa tänä vuonna ja taidehotellin vuonna 2019.

Hotellien aulat ja yleiset tilat tuovat myös asukkaille erilaisia palveluita: kuntosaleja, ravintoloita, taidegallerian ja etätyömahdollisuuksia.

Käveltävän kaunis työmatka

Billy Kelly ottaa ruoka- ja juomatilauksia yhdentoista hengen seurueelta. On perjantain illansuu Bar Malagassa. Kelly vaihtaa pari sanaa baaritiskillä istuvan asiakkaan kanssa.

”Viihdyn iltavuorossa, olen sosiaalinen luonne”, Kelly sanoo.

Malagankadulla sijaitsevassa rennossa ruokapaikassa ja baarissa käy paljon vakioasiakkaita, jätkäsaarelaisia ja saman talon, Elmu ry:n Jallukan asukkaita, musiikkialan ammattilaisia.

”Meillä käy nuoria muusikoita ja vanhempia. Kivaa, kun on eri-ikäisiä asiakkaita”, Kelly sanoo.

”Meillä käy ihan normistadilaisia”, sanoo Helsingissä parikymmentä vuotta asunut ja suosituissa helsinkiläisravintoloissa työskennellyt Billy Kelly Bar Malagasta.

Ison seurueen ruoat valmistuvat, Kelly kantaa niitä pöytään. Vakioasiakas toivottaa lähtiessään hänelle hyvää viikonvaihdetta.

Ulkona tuuli pyörittää irtolunta. Malagassa vallitsee lämmin tunnelma. Baarissa istuva voi seurata rivakkaa työskentelyä keittiössä, pöydissä käy puheensorina.

Kelly aloitti työnsä Bar Malagassa vappuna 2017, kun baaria vasta rakennettiin.

”Minä vain avustin remontissa, paikalla oli ammattilaisia ja todella taitava puuseppä”, Kelly sivelee puista, harmaaksi maalattua baaritiskiä.  

Hän kävelee aina kotoaan Punavuoresta työpaikalleen ja takaisin.


”Matka kestää 18 minuuttia, maisemat ovat upeita. Jätkäsaaressa näkee kaupungin kauneimmat auringonlaskut ja -nousut.”

Työpäivä Verkkokaupassa

Aluksi oli vain bunkkeri ja Verkkokauppa.com ympärillään tyhjiä tontteja. Jätkäsaaressa näytti vielä tyystin erilaiselta, kun Juha Luhola kuusi vuotta sitten aloitti myyjänä Verkkokauppa.comin myymälässä.

”Täällä työssä käydessä näkee alueen kehityksen, ja sen seuraaminen on mukavaa”, Luhola sanoo.

Hän kulkee työmatkat kotoaan Töölöstä usein raitiovaunulla, mutta välillä hän kävelee ja kesäisin pyöräilee. Työvuorot ovat pääasiassa aamu- ja iltavuoroja.

Luhola työskentelee puhelinosastolla myymälän toisessa kerroksessa. Laitteet kehittyvät hurjasti,  koko ajan tulee uutta teknologiaa.

”Heti aamukahvilla katson tekniset uutiset. Onneksi tietoa uusista tuotteista saa verkosta”, hän sanoo.

Työssään Luhola pääsee ratkaisemaan asiakkaiden haasteita. On lapselleen puhelinta etsiviä. On vanhempia ihmisiä, jotka haluavat tietynlaisia ominaisuuksia padilta tai kännykältä.

”Siitä tulee todella hyvä mieli, kun saa auttaa jotakin asiakasta”, Luhola sanoo.

Asiakkaita palvellessa saa puhua jopa päivittäin englantia.

”Meillä asioi todella paljon maahanmuuttajia ja matkailijoita, eniten käy venäläisiä”, Luhola sanoo.

Myymälässä kuluu aika nopeasti silloin kun asiakkaita riittää. Työn suola ovat omat työkaverit.

”Meillä on todella mukava porukka täällä”, Luhola kehuu.

Toimitila aivan nappiin!

Uuden kerrostalon kivijalkatila kylpee aamupäivän valossa. ”Juuri tämä tila ja Jätkäsaari tuntuvat tosi kivalta! Ympäristö sopii meidän tyyliin, on modernia ja arkkitehtonista”, yrittäjä Mirja Kumpumäki sanoo yrityksensä Belle Artin Helsingin-showroomin uudesta osoitteesta Länsisatamakatu 24. 


Yrittäjäpariskunta Mirja Kumpumäki ja Salvatore Serrau tammikuussa Jätkäsaareen avatussa Belle Artin showroomissa ja taustalla yrityksen maahantuomaa italialaista freskotapettia.

Kumpumäen ja puolisonsa erikoismaalari Salvatore Serraun yritys tuo Italiasta pinnoitemateriaaleja, erikoismaaleja ja hartsipintoja. Kun löytyi sopiva, 90 neliömetrin tila, turkulaisyritys laajensi tammikuussa 2018 Helsinkiin.

”Monet helsinkiläiset ajoivat ennen meille Turkuun. Etsimme liiketilaa yli vuoden. Tällainen korkea, kaunis tila on niin sopiva, isoista ikkunoista tuleva luonnonvalo on hyvä tuotteiden esittelyssä”, Kumpumäki sanoo.

Liikkeessä käy remontoivia ja rakentavia yksityishenkilöitä ja rakennusalan ammattilaisia.

”Lähellä toimii paljon arkkitehteja ja sisustusarkkitehteja, asiakkaitamme, ja Jätkäsaaren on hyvät yhteydet Espoosta ja muualta Helsingistä”, Kumpumäki kehuu.

Liikkeessä palvelee Krista Nyman, ja omistajatkin käyvät usein paikan päällä.

”Meillä on tarkoitus järjestää pienimuotoisia kursseja materiaalien asennustekniikoista”, Kumpumäki sanoo.

Kaikkein suosituin tuote on hartsipinnoite, jolla saa mikrosementin näköistä elävää pintaa. Yrittäjän mukaan kaikki tuotteet ovat liuotinvapaita, ekologisia ja vähäpäästöisiä.

Teksti: Tiina Torppa, kuvat Kimmo Brandt