Tilat käyttöön digiratkaisujen avulla

Kalasatama
15. helmikuuta 2018

Forum Virium Helsingin Joustotilat-hankkeessa on luotu malli, jolla kaikki tilat saadaan helposti omatoimikäyttöön hyödyntäen digiratkaisuja, kuten älylukkoja sekä nettipohjaisilla varaus- ja maksualustoja. Helsingin Kalasatamassa kokeiltu tilojen avaamisen malli on ollut menestys. Aihetta käsiteltiin Tilat avoimiksi -tilaisuudessa kaupungintalolla torstaina 15. helmikuuta. Tilaisuuden avasi kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar.

Kuten jakamistaloudessa yleensä, myös tilojen tehokkaammalla käytöllä haetaan ratkaisuja sekä omistajan että palvelun tarvitsijan hyödyksi. Vajaakäyttöisten ja tyhjien tilojen avaaminen tekee kaupungista elävämmän ja mahdollistaa kansalaistoiminnan eri puolilla kaupunkia. Tilojen laaja käyttö on myös taloudellisesti järkevää.

”Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla tilakysymys on erityisen merkittävä. Mikäli onnistumme saamaan kaupungin tilat tehokkaaseen käyttöön digitalisaation avulla, luomme valtavasti lisää liikunnan ja kulttuurin harrastamisen mahdollisuuksia”, Nasima Razmyar sanoo.

Kalasatama jostotilojen pilottina

Kalastama on toiminut joustotilojen pilottialueena. Siellä muun muassa Setlementtiasuntojen vuokrataloyhtiö avasi harrastetilansa kaikkien halukkaiden käyttöön Joustotilat-hankkeessa. Ulkopuolisille tilavuokra on 20 euroa tunnissa, oman korttelin asukkaille tila on ilmainen. Varaukset ja maksut tehdään Flextila.com-palvelussa.

“Maksavia asiakkaita on lähes päivittäin. Uusimpia tulokkaita ovat lasten musiikkileikkikoulu ja tanssiryhmä. Korttelin asukkaiden elämänlaatu ja aktiivisuus kasvaa, kun vaikkapa joogatunnille pääsee kotoa aamutossuissa”, Setlementtiasuntojen yhteisökoordinaattori Pirjo Peltosuo kertoo.

Joustotilat-hankkeen ansiosta yksin Kalasatamassa on nyt 15 joustotilaa, joihin tehtiin vuodessa yli 600 varausta. Forum Virium Helsinki levittää mallia myös Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Joustotilojen oppeja jaetaan myös Euroopan laajuisesti EU:n Refill-hankkeessa.

Kaupungin tiloja Varaamosta ja tilapankista

Helsingin kaupunki on avannut tilojaan Varaamo- ja Stadin tilapankki -palveluissa. Joustotilojen yleistyminen huomioidaan jo kaavoituksessa. Helsingin kaupunki pyrkii tilojen joustavaan käyttöön myös strategiassaan. Pyrkimyksenä on saada muun muassa koulut ja liikuntatilat helposti asukkaiden käyttöön.

Tutustu Tilat avoimiksi -julkaisuun

Joustotila-ohjeet taloyhtiöille ja yrityksille

Varaamo

Stadin tilapankki