Karttasovellus auttaa liukkauden torjunnassa

Kalasatama
15. maaliskuuta 2018

Stara testaa karttapohjaista Apuri-sovellusta liukkauden torjunnassa Kalasatamassa ja itäisessä kantakaupungissa. Sovellus visualisoi kuljettajalle tiedon toisten ajossa olevien työkoneiden liikkeistä ja siitä, missä on juuri nyt liukasta. Ensimmäiset kokemukset ovat lupaavia.

Sovellus helpottaa myös tiedonsiirtoa työvuoron vaihtuessa, kun kuljettaja voi tarkistaa Apurista, mihin edellinen työvuoro töissään jäi. Työnjohtajalle on oma näkymänsä, josta hän näkee ajossa olevien työkoneiden liikkeet ja Apurin reittiehdotukset.

– Liukkaustilanteen ja ajettujen reittien reaaliaikaista näkymää on kaivattu jo pidemmän aikaa. Nyt olemme saaneet sellaisen, iloitsee alueen vastaava työnjohtaja Juha-PekkaTissari.

Paikkatietoon perustuva Apuri hyödyntää etenkin sää- ja kitkadataa. Se näyttää katujen liukkauden kartalla selkeinä väripalkkeina.

– Pilottikokeilussa mukana oleviin autoihin on kiinnitetty 10-tuumainen tabletti, jonka kautta kuljettajat näkevät hoitoalueita ehdottelevan karttanäkymän. Meitä on kiitelty sovelluksen helppokäyttöisyydestä, sillä se ei edellytä nappien painelua. Tämä on myös turvallisuuskysymys, kertoo Apurin kehittäneen CGI:n johtaja Hannu Korhonen.

Innovaatiokisojensatoa

Pilottikokeilun taustalla on Reboot the City -hanke, jonka veturiorganisaationa Stara toimii. Hanke järjesti syksyllä 2017 kaksi innovaatiokisaa. CGI:n Team Karttiksen Apuri ylsi ensimmäisen kisan voittoon. Palkintona oli sovelluksen jatkokehittely 20 000 euron pilottiprojektina. Innovaatiokisoista löytyi useita jatkokehittelyn arvoisia sovelluksia.

Apuria testataan nyt liukkauden torjunnassa, mutta sen avulla on mahdollista sujuvoittaa monenlaisia kaupungin hoidon ja ylläpidon töitä.

Lue lisää Reboot the City -hankkeesta kokeilun taustalla »