Päijänteen ympäriajo huipentui Malmin kentälle

Malmin lentokentän alue
20. maaliskuuta 2018

Malmin lentokentällä koettiin vauhdikkaita tilanteita, kun kentällä järjestettiin sunnuntaina 18.3.2018 Päijänteen ympäriajon viimeinen erikoiskoe ja maaliintulo.

Vauhdin säilymisen voi ymmärtää kirjaimellisesti, sillä moottoripyörät ja lentokoneet mahtuivat helposti samalle alueelle. Kahden rinnakkaisen käyttömuodon kokonaisuus näkyi lennonjohdon tornista laajana panoraamana.

Idän suunnalla levittäytyi noin parintuhannen katsojan ja 140 kilpailijan kiihkeärytminen urheilutapahtuma. Kansainvälisen enduro-kisan kuljettajat saapuivat pohjoisesta kentän alueelle, ja he kiersivät kiivaasti kiitoratojen viereen rakennetun erikoiskokeen mutkia.

Länsipuolella taas avautui pohjois-etelä suuntainen kiitorata, joka oli koko tapahtuman ajan täydessä ilmailukäytössä. Lento-oppilaan kuljettama helikopteri harjoitteli laajoja kaarroksia kiitoradan reunalla, ja samalla lentokoneita tuli ja meni muutaman minuutin välein. Päivän aikana kirjattiin pitkälti yli puolensataa lentotapahtumaa, eli nousua tai laskua.

Väliaikaista vuokrausta

Lentokentän valtaisa pinta-ala näytti parhaat puolensa, sillä kahteen ja puoleen neliökilometriin mahtuu todella paljon ääntä ja menoa. Kaupunki haluaa hyödyntää aluetta niin kauan kuin se on mahdollista, joten kentän itäistä reunaa voi toistaiseksi vuokrata suurta tilaa vaativiin tapahtumiin.

Päijänteen ympäriajo oli Malmilla vasta toisen kerran, mutta perinteiden puolesta moottoripyöräilijät ovat kyllä tottuneet päättämään kisansa Helsinkiin. Ensimmäisen kisan maali vuonna 1927 oli komeasti Senaatintorilla, ja sen jälkeen kilpailu on päättynyt muun muassa Paavo Nurmen patsaalle Olympiastadionin eteen.

Malmin miljöö sai yleisöltä ja kilpailijoilta yksimielistä kiitosta. Tasaisella alueella motoristit pystyivät esiintymään kuin pikajuoksijat stadionilla, suoraan yleisön silmien edessä.

Tämä oli erityisen harvinaista herkkua nuorten motocross-kuljettajien näytösajossa, joka edelsi varsinaisten enduro-kilpailijoiden maaliintuloa. Yleensä motocrossia ajetaan korkeiden mäkien ja metsän keskellä, missä kuskit näkyvät vain muutaman sekunnin välähdyksinä.

Vägin perhejoukkue tuli ensimmäistä kertaa avaamaan ajokauden Malmin kentälle. Petteri ja Katja toimivat kymmenvuotiaan Lucan huoltajina ja mekaanikkoina.
Vägin perhejoukkue tuli ensimmäistä kertaa avaamaan ajokauden Malmin kentälle. Petteri ja Katja toimivat kymmenvuotiaan Lucan huoltajina ja mekaanikkoina.

Näytökseen osallistunut Vägin perhejoukkue korostikin näkyvyyden arvoa kahdesta näkökulmasta. Konkreettisen näkemisen lisäksi pieni moottoriurheilun laji sai myös laajempaa huomiota, kun nuoret kuljettajat pääsivät näyttäytymään helsinkiläisille lähelle kaupungin keskustaa. Kymmenvuotias LucaVäg nautti koko päivän ajan tasaisesta ja nopeasta radasta, jossa oma suoritus oli kerrankin nähtävissä metri metriltä. 

Toukokuussa 80 vuotta

Veteraanisarjassa Päijännettä kiertänyt Sami Salonen puolestaan ylisti silkkaa asfalttia. 700 kilometrin loskan ja mudan jälkeen tuntui hienolta päättää kisa kuivalle maalle. Hyväntuulinen mies oli täysin tietoinen kentän kohtalon rajallisuudesta, mutta hän huomautti silti, että ilmailu- ja moottoriharrastajien kannattaisi ehkä tulevaisuudessakin toimia samoilla alueilla.

Yleisö pääsee nauttimaan Malmin tunnelmasta muun muassa toukokuun 26. päivä, kun lentoasemarakennus täyttää 80 vuotta. Vuoden 1938 avajaisten muistoksi Malmille lentää pilotteja eri puolilta Eurooppaa.

Teksti: Juhapekka Tukiainen
Kuvat: Laura Oja