Karhun elämää Karhunkaatajan asuinalueen nimissä

Myllypuro
04. huhtikuuta 2018

Myllypuroon 2020-luvulla nousevan Karhunkaatajan asuinalueen nimissä karhut pääsevät kaupunkiin.

Karhuemontie, Talviunenaukio ja Karhunpojankuja. Karhut ja niiden elämä antavat aineistoa

Myllypuroon rakennettavan Karhunkaatajan asuinalueen nimistöön. Alueen tärkeä kulkuväylä nimetään leikkisästi, siitä tulee Karhunlanka. Nimi sopii tielle sen mutkittelevuudenkin takia.

Kaikki nimistö uudella asuinalueella ei noudata karhumaailmaa, vaan jotkut nimet liittyvät viereisiin asuinalueisiin. Karhunkaataja rakennetaan Viilarintien etelä- ja pohjoispuolelle, ja asuinalueen pohjoispuolelle tulee Myllärinkuja, onhan lähellä Myllypuron Myllärintie. Karhunkaatajan eteläosaan saadaan Höökinpolku, sijoittuuhan liki aluetta Herttoniemen Höökintie.

Herttoniemessä ja Myllypurossa kaikki kadut ovat tie-päätteisiä, ja samaa noudatetaan Karhunkaatajan asuinalueellakin.

Helsingin kaupungin nimistötoimikunta valitsi Karhunkaatajan teemaksi suoraan karhuun liittyvät nimet, sillä ruotsinkielessä ei ole vastineita kaikille suomen karhu-sanan synonyymeille, kuten otso tai mesikämmen.

Karhunkaatajan asuinalueen rakentamien alkaa 2020-luvun alkupuolella ja sinne muuttaa noin 3500 asukasta.
 

Viikintien eteläosan nimi vaihtuu Karhunkalliontieksi

Kun Karhunkaatajan alue rakennetaan, Viikintie vaihtuu eteläpäässään Karhukalliotieksi. Nimenmuutoksen tarve on syntynyt vähitellen, kun Viikintie on pitkä ja kulkee monen alueen läpi. Karhunkalliontien lähelle jää metsä, jonka nimi on Karhukallio.

Toinen nimenmuutos syntyy Herttoniemen puolelle, kun Sopulitie saa uuden liityntäkadun, joka nimetään Sopulipoluksi. Kun Sopulitielle johtavan kadun nimi muuttuu Sopulipoluksi, uusi nimi on aiempaa selvempi pelastus- ja hälytysajoneuvoille. Juuri niiden ja toki muunkin paikanhaun vuoksi kaupunkiin tarvitaan selvät nimet.
 

Taustaa nimistönsuunnittelusta pääkaupungissa

  • Helsingissä on kaikkiaan noin 8000 paikan- tai kadunnimeä, ja vuosittain kaupunkiin syntyy suunnilleen 100 uutta nimeä.
  • Helsingin kaupunginhallituksen nimittämä nimistötoimikunta käsittelee kaikki uudet nimet, ja ne tehdään samalla kertaa suomeksi ja ruotsiksi.
  • Nimistötoimikunta tarkistaa jokaisen uuden nimen, jottei samaa kadun- tai paikannimeä esiinny ainakaan Espoossa, Vantaalla tai Kauniaisissa.
  • Paikkojen ja katujen nimet ovat osa kaava-alueen päätöksentekoa. Viralliset nimet tulevat voimaan, kun ensin kaupunkiympäristölautakunta, sitten kaupunginhallitus ja lopuksi kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan.

 

Teksti: Tiina Torppa