Helsinki käynnistää Suvilahden tiilisen kaasukellon kunnostuksen

Kalasatama
25. huhtikuuta 2018

Suvilahden maamerkin, tiilisen kaasukellon, kunnostus alkaa tänään. Rakennuksen julkisivu palautetaan entiseen loistoonsa. Sisätilat puhdistetaan kaasukellon toiminnan aikana kertyneistä epäpuhtauksista ja rakennuksen perustuksia parannetaan. Tavoitteena on, että korjaus olisi valmis vuoden 2019 loppuun mennessä.

Työmaa näkyy kesäfestareilla

Suuret ulkotapahtumat jatkavat Suvilahdessa työmaasta riippumatta. On sovittu, että työmaa siirtää osan suoja-aidoistaan kesän tapahtumien ajaksi, jotta turvallisuusvaatimukset täyttyvät. Työt kellon sisällä voivat jatkua myös musiikin soidessa.

Tyylikäs julkisivu palautetaan entiseen loistoonsa

Kaasukellon julkisivua korjataan, rapataan ja lopuksi se maalataan perinteisellä kalkkimaalilla. Myös ikkunat korjataan.

Arkkitehti Selim A. Lindqvistin wieniläisjugendin tyyliin suunnittelema Suvilahden voimalaitosrakennusten kokonaisuus, johon kaasukellokin kuuluu, on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Rappauksen korjaaminen on tarpeen paitsi kaupunkikuvan parantamiseksi myös ulkovaipan rapautumisen pysäyttämiseksi ja ohikulkijoiden turvallisuuden takaamiseksi.

Uusi käyttö edellyttää sisätilojen pudistusta

Kaasukellon sisätiloissa kunnostetaan ja puhdistetaan rakenteita ja vaihdetaan kaasukellon alapuolella olevia maakerroksia. Lisäksi rakennetaan muun muassa uusi pohjalaatta paalutuksineen ja tehdään eristerakenteita.

Aiemmin kaasukellosta on poistettu sisäpuolinen teräksisen kaasusäiliö ja kunnostettu pilaantunutta maata.

Mittava puhdistustyö on tarpeen loppukäytöstä riippumatta, koska kaasun valmistuksessa syntyneet haitta-aineet ovat imeytyneet maaperään ja rakennuksen materiaaleihin. Kaasua valmistettiin helsinkiläisten tarpeisiin alun perin kivihiiltä polttamalla, ja sivutuotteina syntyi koksia, ammoniakkia, kivihiilitervaa, bentsolia sekä muita kemiallisia yhdisteitä.

Ennen kuin kaasukellon sisäpuolelle voidaan suunnitella uutta rakentamista ja käyttöä, pitää varmistaa, että uudet tilat voidaan toteuttaa terveellisinä. Luotettavat sisäilmamittaukset voidaan tehdä sen jälkeen, kun merkittävä osa kunnostustöistä on valmiina.

Tiilikelloa on kaavailtu hienoksi lisäksi Suvilahden kulttuurikäytössä olevien tilojen kokonaisuuteen.