Miltä Helsinki tuntuu kävellen? Kerro meille, mitä tulisi parantaa

Keskusta
15. toukokuuta 2018

Helsingin kaupungilla selvitämme ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan merkittävämmän laajentamisen edellytyksiä. Samalla kartoitamme keskustan läpiajoliikennettä ja sataman raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytyksiä. Tavoitteenamme on myös selvittää, miten tienkäyttömaksuilla voitaisiin rahoittaa maanalaisen kokoojakadun investointia.

Yhteistyö keskustan yrittäjien ja kiinteistönomistajien kanssa on käynnistynyt teemaklinikoissa. Kaupunkilaisilta keräämme kävelykeskustaan liittyviä ideoita avoimella verkkokyselyllä, jossa voi merkitä käyttämiään reittejä Helsingin keskustassa. Kävelyreittikysely on auki 15.6. saakka osoitteessa https://app.maptionnaire.com/fi/4140. Kesäkuun 5. kaupunkilaiset voivat myös osallistua opastettuun kävelykierrokseen Instawalk Kävelykeskustaan. Myös suunnittelutoimistojen ideoita kartoitamme kävelykeskustan ja maanalaisen kokoojakadun osalta kesän aikana.

Hankkeessa tuotamme uutta tietoa ja arvioimme ratkaisumallien vaikutuksia mallintamalla ja kokeiluilla. Tänä ja ensi kesänä Senaatintorin kävely-ympäristöä parannamme kokeilulla, jossa torille kuulumattomat turistibussit ohjataan uusille pysäköintipaikoille.

Työn yhteydessä selvitämme myös kansainvälisten esimerkkien avulla kävely-ympäristöjen kehittämisen ja liikennetunnelien vaikutukset kauppaan, viihtyvyyteen, houkuttelevuuteen sekä liikenteeseen ja maankäyttöön yleensä.

Selvitystyö on yksi Helsingin Maailman toimivin kaupunki -kaupunkistrategian hankkeita. Tässä vaiheessa emme ole päättäneet toimenpiteistä, vaan mahdollinen toteutusvaihe organisoidaan myöhemmin erikseen. Johtopäätökset ja ehdotukset jatkotoimenpiteiksi tuomme poliittiseen päätöksentekoon kevään 2020 aikana.

Kävelyreittikysely
Instawalk: Kävelykeskusta 5. kesäkuuta kello 17–19, #instawalkhelsinki11, #kävelykeskusta, #instawalkhelsinki
Raklin työpajat
Lue myös juttu ensimmäisestä työpajasta: Kävelykeskusta laajemmaksi ja kokoojakatu maan alle? Tätä pohditaan joukolla
Keskustan kehittäminen ja suunnittelu