Uudet yrittäjät: Malmin kentän ravintola unelmien täyttymys

Malmin lentokentän alue
21. toukokuuta 2018

Kahvila- ja catering-yrittäjäpariskunnalla Sirkku ja Boaz Efratilla oli keväällä tiukka paikka. Entisistä tiloista oli lähdettävä melko pikaisesti, koska liiketilojen uusi omistaja halusi teettää tiloissa perusteellisen remontin.

Uudesta paikasta ei ollut tietoakaan, sillä toistakymmentä henkeä työllistävä yritys tarvitsee monipuoliselle toiminnalleen reilunkokoiset tilat. Catering-palvelun vaatimalla keskeisellä sijainnilla ei ollut tarjolla ainoatakaan sopivaa paikkaa.

Sirkku ehti jo pelätä, että puoliso saa vatsahaavan epävarman tilanteen takia.

Sitten lykästi. Sirkku kuuli, että Malmin lentokentän suojeltavaan terminaalirakennukseen haetaan ravintolayrittäjää edellisen tehtyä konkurssin.

– Otin yhteyttä kaupunkiin, ja tulimme tänne tiloja katsomaan.

Paikka oli Efrateille tuttu. Boaz on aina ollut hyvin kiinnostunut lentokoneista ja oli tuonut perheensäkin kentälle koneita katsomaan. Riemu oli suuri, kun heidän tarjouksensa voitti ja he pääsivät aloittamaan toiminnan Malmilla.

Etenkin Boazille tämä oli 20-vuotisen yrittäjäuran unelmien täyttymys, eivätkä pitkäksi venyvät päivätkään enää häiritse.
 

Hänksit ja mekaanikot odottivat uutta yrittäjää

Muutto sattui vapuksi. Kevät on hyvä aika aloittaa ravintola-kahvilan pitäminen, mutta vielä hienompaa olisi ollut, jos kentällä olisi voinut järjestää vapunpäivänä ja äitienpäivänä brunssin. Sitä ei tällä kertaa ehditty tehdä, mutta suunnitelmia vastaisuuden varalle on vaikka kuinka. Upea tila antaa mahdollisuuksia moneen juhlien järjestämisestä musiikkitilaisuuksiin.

– On hyvä, että rakennuksen omistaa kaupunki eikä omistus vaihdu kesken kaiken. Kaupunki on täällä myös aktiivinen ja kertonut järjestävänsä kentällä erilaista toimintaa. Tapahtumat ja konsertit tuovat asiakkaita myös meille, Sirkku kertoo.

Alku on ollut lupaava, etenkin siihen nähden, ettei paikkaa ole vielä juuri mainostettu. Yrittäjät ovat olleet iloisesti yllättyneitä, miten nopeasti asiakkaat ovat ottaneet uuden ravintola-kahvilan omakseen. Nytkin, pari tuntia vilkkaimman lounasajan jälkeen, salissa on runsaasti asiakkaita ja puheensorina vilkasta. Tämänkertaista aktiivisuutta tosin selittää DC-3, joka on tulossa Vaasasta Malmille myöhemmin iltapäivällä.

 Laura Oja

Mutta liikkuu täällä ihmisiä aktiivisesti muutoinkin. Lenkkeilijät ja pyöräilijät poikkeavat huikopalalle. Lounaalle, kahville tai jätskille tullaan perhekunnittain. Varttuneimmilta kävijöiltä ravintolan väki on kuullut lukuisia mielenkiintoisia tarinoita kentän historiasta.

– Jo ennen muuttoa saimme yhteydenoton alan harrastajalta, joka kysyi, oliko meillä kahvilaan sopivaa rekvisiittaa.

Hän lahjoitti osan paikan lentoaiheisista tavaroista, osan yrittäjät ostivat häneltä. Nyt seinällä on kuvia ja vitriineissä pienoismalleja lentokoneista.

Myös ”hänksien” edustaja otti yhteyttä. Sirkku ihmetteli ensin, mistä ihmeen hänkseistä mahtoi olla kyse. Lopulta selvisi, että viikottain kahvilassa on jo pitkään kokoontunut entisten mekaanikkojen seurue, joka ilahtui kovin kahvilatoiminnan jatkumisesta.
 

Kuohuviiniä brunsseille ja terassi kuntoon

Ravintola-kahvilalle haettu aputoiminimi Chec-In on juuri vahvistettu, ja yrittäjät pääsevät markkinoimaan palvelujaan. Tarkoitus on myös hakea lupaa tarjoilla alkoholia, sillä esimerkiksi viikonlopun brunsseilla kysytään kuohuviiniä. Myös terassia ehostetaan kesäkuntoon.

Yrittäjät ovat sitä mieltä, että heidän kahvila-ravintolansa on ja pysyy myös tulevaisuudessa Malmin kentällä, jos se vain on heistä kiinni. Ei enää yhtään hermoja raastavaa muuttoa.

Oikeastaan ainoa huono puoli lentokenttärakennuksessa on hissin puute ja pieni keittiö, mutta nekään eivät paljon harmita, kun hyviä puolia on niin paljon. Ja niistä suurimmat kaunis paikka ja hieno tunnelma.

Malmin lentokentän ravintola-kahvila Check-In on avoinna arkisin 8.30-17, lauantaisin 10-16 sekä sopimuksen mukaan.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Laura Oja

Juttua korjattu 23.5.2018 Malmin lentokentän suojeltavan terminaalirakennuksen osalta. Terminaalirakennuksen suojelupäätöstä ei vielä ole, vaan asemakaavan muutosehdotuksesta päättää aikanaan kaupunginvaltuusto.

Kaupunkiympäristölautakunnan pöytäkirja 21.11.2017, asia 9.