Näyttävä taideaita Helsinki24h säväyttää Hernesaaressa

Jätkäsaari
12. kesäkuuta 2018
Hernesaaren taideaita. Kuva: Antti Pulkkinen

Lippakioski, metro, puisto, kahvila ja moni muu paikka helsinkiläisine ihmisineen elää uudessa taideaidassa, joka komistaa Hernesaarta kesäkuusta 2018 lähtien.

Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta valmistuva taideaita Helsinki24h kuvaa helsinkiläisten elämää ja kaupunginosia. Teos on kuvittajien Armi Tevan ja Miia Puustisen käsialaa. Noin 700-metrisessä aidassa 24 kuvaa kertoo tarinaa Helsingistä. Jokainen kuva vastaa yhtä tuntia ja kaupunginosaa ihmisineen. Esimerkiksi Ruoholahti kello 12 näyttää lounastunnin vilinää ja viittauksia alueen arkkitehtuuriin.

”Helsinki24-aita on hieno käynnistys Hernesaaren rakentamiselle. Taideaita johdattelee risteilymatkailijat kaupunkiin ja tarjoaa yllätyksellisiä näkymiä kaupunkilaisten rantareitin varrelle. Kiinnostuneet voivat tarkkailla rakentamisen etenemistä aidan kurkistusaukoista.  Taideaita tulee näkymään Hernesaaressa pitkään: sen osia tulee siirtymään ja vaihtamaan paikkaa alueen rakentamisen edetessä”, projekti-insinööri Katharina Mead Helsingin kaupungilta sanoo.

Hernesaareen saapuu risteilijäaluksia koko kesäkauden. Kun risteilijälaituri Jätkäsaaresta siirtyy ensi keväänä Hernesaareen, vuosittain sinne tulee arviolta yli 400 000 risteilymatkustajaa. 

Hernesaareen rakennetaan 2020-luvulla noin 7500 asukkaan asuinalue. Lisäksi Hernesaareen tulee myös noin 4000 työpaikkaa. Hernesaaren rakennusten purkutyöt käynnistyvät vuonna 2018, siksi on tarve rajata rannan kaupunkialue ja paikalle sopii upea taideaita. Se on suunniteltu kestämään Hernesaaren kovia, tuulisia olosuhteita.

Ihmisiä, kaupunginosia, Helsinki-kuosia ja luontopolkua

Taideaidan tuntikuvien väleissä kulkee sarja Helsinki-teemaisia kuoseja. Kaupungista Hernesaareen tultaessa aidassa on ensin noin 70 metriä pitkä urbaani luontopolku.

”Luontopolkukuva on kunnianosoitus sille, että Helsinki on täynnä erilaisia luontonäkymiä. On takapihoja, puistoa, metsää ja rantaa. Urbaani luontopolku ei ole niin tunnistettava kuin maisemalliset kuvitukset”, kuvittaja Armi Teva sanoo. 

Ensin kuvittajat piirsivät aidan kuvia käsin, sitten he jatkoivat piirtämistä tietokoneella ja lopuksi suunnitelma lähti painoon. Sen jälkeen aita pystytetään.

”Tästä tuli jännittävä ja upea tilaisuus meille nuorille tekijöille tehdä työ näkyvään julkiseen tilaan, jossa liikkuu paljon ihmisiä”, Teva sanoo.

Kuvittajille aidan valtava koko oli kiinnostava haaste, onhan kyseessä 700 metrin pituinen sivusuunnassa kulkeva tila.

”Kuvittajana tekee usein kompakteja asioita, jotka rajoittuvat paperille tai lehden sivulle. Nyt kokonaisuus oli äärimmäisen pitkässä muodossa”, Teva sanoo.

Yksi tunti on aina 2 metriä korkea ja 13 metriä pitkä! Tuntien väleihin kuvittajat tekivät erilaisia Helsinki-teemaisia kuoseja. Mukana on esimerkiksi aaltokuosi, vesiteema Helsingistä.

Kuvatarina Helsinki24h voitti kilpailun

Keväällä 2017 Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopisto järjestivät graafisen suunnittelun opiskelijoille kilpailun aidan kuvituksesta. Kilpailun voitti teos Helsinki24h.

”Lähdimme miettimään, mitä tapahtuu eri paikoissa pitkin vuorokautta ja siitä syntyi 24 tunnista kertova idea”, Teva sanoo.

Kuvittajat pyrkivät mahdollisimman monipuoliseen kuvaan kaupungista. Mukana on lähiöitä, keskustaa ja kantakaupunkia. Kuvittajat jakoivat keskenään kaikki 24 tuntia ja 24 kuvaa sekä muut osat.

”Meillä on sopivan erilaiset ja samanlaiset käsialat, molemmilla on lennokas ja rento käsillä tekemisen tyyli. Tärkeitä kuvissa olivat ihmiset, kaupunkilaiset”, Teva sanoo.

Vuodenajat eivät välttämättä näy kaikissa kuvissa. Tosin Pasilassa sataa räntää – kuva on aamukahdeksalta liikenneruuhkasta.

Taideaidan avajaiset Helsinki-päivänä ravintola Birgitassa

Uuden aidan avajaisseremonia alkaa Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta klo 17 Cafe Birgitassa, osoitteessa Hernesaarenranta 2. Tilaisuus on kaikille avoin. Avajaisissa on musiikkia, taiteilijat esittelevät aitaa, kertovat sen paikoista ja ihmisistä. Lisäksi ohjelmassa on paneelikeskustelu, johon osallistuu muun muassa Helsingin kaupungin edustajia ja ravintola Birgitan yrittäjä Tommi Leppälä. 

”Jos on hyvä sää, pidämme avajaiset pop up -terassillamme. Tämän kesän avoinna olevalle Hernesaaren pop up -terassilla istutaan Helsinki24h-taideaidan kuvittajien suunnittelemilla Helsinki-aiheisilla tuoleilla. Kesän lopuksi huutokauppaamme tuolit ja tuotto menee Itämeren hyväksi”, Leppälä kertoo.

Hän on nähnyt Hernesaaren kehityksen, sillä Birgitan terassikahvila valmistui kesäksi 2014.

”Siihen asti ranta loppui Caruseliin! Vuonna 2016 valmistui Löyly, nyt ihmiset käyttävät koko ranta-aluetta ja kaikki tietävät, mikä on Hernesaari”, Leppälä sanoo.

Teksti: Tiina Torppa