Uusi asuntomessutapahtuma ensi syyskuussa: Kaupunkielämää Jätkäsaaressa

Jätkäsaari
12. kesäkuuta 2018
Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -asuntomessutapahtuman pääpaikkana on noin 50 X 100 metrin alue Hyväntoivonpuistossa. Lisäksi paljon ohjelmaa tapahtuu eri puolilla Jätkäsaarta. Kuva: Suomen Asuntomessut

Ilmainen, kaikille avoin Kaupunkielämää Jätkäsaaressa pidetään 1.–9. syyskuuta 2018, ja tapahtuman pääpaikkana palvelee vasta valmistunut Hyväntoivonpuisto. 

Ensi kertaa järjestettävä kaupunkiasumisen tapahtuma tarkastelee Jätkäsaaren kautta urbaanin asumisen teemoja ja tulevaisuutta.

”Suomi on jo nyt asumisessa ja elämisessä maailman kärkimaa. Jätkäsaari on kiinnostava urbaani asuinalue, jonka erityispiirteitä ei näe ohi ajamalla tai edes kävelyllä.  Hämmästyttävää, mitä palveluja ja ratkaisuja tämän päivän kaupunkiasuminen kätkee sisäänsä”, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala sanoo.

Siksi Jätkäsaari ansaitsee kaupunkielämää esittelevän tapahtuman, jonka Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Helsingin kaupunki järjestävät 1.–9. syyskuuta Hyväntoivonpuistossa. Suomen Asuntomessuille Helsingin kaupunki on tapahtuman pääkumppani.

”Tapahtuma on täysin uusi, mutta Asuntomessut pyrkii saamaan vastaavia kaupunkielämää avaavia tapahtumia kasvaville, urbaaneille asuinalueille”, Tuomaala sanoo.

Jätkäsaaressa asuu nyt noin 6000 ihmistä ja kolmasosa alueesta on valmis. Tapahtuma kurkistaa kaupunginosan tulevaisuuteenkin.

”Jätkäsaari on juuri oikea paikka uudenlaista kaupunkimaista asumista esittelevälle tapahtumalle. Valmistuessaan Jätkäsaari on yli 20 000 asukkaan asuinalue. Tapahtumassa on mahdollista tuoda esille muun muassa kaupunginosan suunnittelua, rakentamista ja alueen palveluita. Helsingin kaupunki satsaa Jätkäsaaren uuteen kaupunkiympäristöön yhteensä noin 700 miljoonaa euroa”, projektinjohtaja Outi Säntti Helsingin kaupungilta sanoo.

Ohjelmaa perheille, asukkaille ja asiantuntijoille

Kaupunkielämää Jätkäsaaressa, City Living in Jätkäsaari, on sisällöltään monipuolinen.

Kävijä voi tutustua niin asumisen digitaalisiin ratkaisuihin kuin kaupunkiyhteisöihinkin.

”Tapahtuma sopii kaikille kaupunkiasumisesta ja -elämästä kiinnostuneille, mutta myös asumisen asiantuntijoille”, Tuomaala sanoo.

Mukana on napakoita paneelikeskusteluita ja useita seminaareja, muun muassa kestävän kaupunkikehityksen seminaari. Yhdeksänpäiväisen tapahtuman kahtena viikonloppuna on perheille viihteellistä ohjelmaa ja musiikkia. Kävijät pääsevät myös tutustumaan jätkäsaarelaisiin koteihin, yhteistiloihin ja kortteleihin.

Urbaani asuminen kehittyy

Kaupungit kasvavat kaikkialla maailmassa ja samalla urbaani asuminen kehittyy.

”Koko Suomenkin mittakaavassa Jätkäsaareen valmistuu merkittävä määrä asuntoja.

Suomen Asuntomessujen on hyvä tuoda uusilla tavoilla esille kaupunkiasumista asuntomessuhankkeiden rinnalla”, Tuomaala sanoo. Tänä kesänä Asuntomessut pidetään Porissa 6. 7.–5.8.

Tuomaala korostaa Jätkäsaaren syyskuisen tapahtuman arvoa ihmisten kohtaamispaikkana.

”Jo aikaisessa vaiheessa suunnittelua keskustelimme asukkaiden kanssa. Osa taloyhtiöistä ja asukkaista osallistuu omalta osaltaan tapahtuman järjestelyihinkin”, Tuomaala sanoo.

Hän kehottaa osallistumisesta kiinnostuneita alueen taloyhtiöitä ja yrittäjiä ottamaan yhteyttä tapahtuman tuottajaan: Pluto Finland Oy, Hanna Arkio-dos Santos, 040 834 5225 ja hanna.arkio@plutofinland.fi

Tulevaisuuden kaupunkiasumisen suuntaviivoja

1. Asunnot monipuolistuvat: ruokaharrastajan perheessä  voi olla iso keittiö ilman olohuonetta ja toisella asukkaalla vain minikeittiö.

2. Asuntokoot pienenevät, mutta yhteistilojen määrä kasvaa.

3. Omasta korttelista tulee tärkeä ja esimerkiksi kuntosalista ison korttelin vakiotila.

4. Tekoäly oppii ihmisten tavoille: asukas saa lämpöä, valoa ja muuta tarpeidensa mukaan.

5. Sisäilman laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

6. Vuokra-asuminen yleistyy ja lisääntyy. 

7. Yhä harvempi pitää oma autoa, sitä korvaavat liikkumisen palvelut.

8. Yhteisöjen rooli vahvistuu: porukat rakentavat ja korjaavat asuntoja ryhmissä, ja tulee lisää ryhmärakentamisen palveluja.

9. Senioritalojen sijaan syntyy asuminen ratkaisuja, joissa eri-ikäiset kohtaavat.

10. Kaupunkien asuinalueista tulee entistä sekoittuneempia, mikä rikastaa kaupunkielämää.

Teksti: Tiina Torppa