Sompasaaressa asutaan meren ympäröimänä

Kalasatama
14. kesäkuuta 2018

Kalasataman rakentaminen jatkuu nyt Sompasaaressa. Merellinen 3 000 hengen asuinalue nousee vauhdilla, sillä asuntojen kysyntä on kovaa.

Kalasataman rakentaminen etenee nyt metroaseman ympäristöstä etelän suuntaan Sompasaareen ja pohjoiseen Verkkosaaren alueelle. Sompasaaren ensimmäinen työmaa käynnistyi syksyllä 2017. Reilu puoli vuotta myöhemmin rakennustyöt ovat käynnissä jo viidessä tulevassa asuinkorttelissa. Vanha konttisatama-alue saa ensimmäiset asukkaansa syksyllä 2018.

Sompasaaren ensimmäiset uudet asunnot tulivat myyntiin 2017 loppupuoliskolla. Kysyntä on yllättänyt rakennuttajat.
“Kysyntä on ollut todella kovaa”, vahvistaa yhtä Sompasaaren kortteleista rakentavan Hartelan asuntomyyntipäällikkö Hanne Miettinen.

Ensimmäinen Hartelan rakentaman korttelin neljästä talosta, Sompasaaren Pooki, valmistuu kesäkuussa 2019. Ostajien kiinnostuksesta kertoo se, että kun talon valmistumiseen on vielä yli vuosi, on vain viisi asuntoa myymättä.
“Asuntoja ovat ostaneet erityisesti nuoret, 1980- tai -90-luvulla syntyneet pariskunnat”, Miettinen kertoo.
Samaan kortteliin on tulossa myös toinen Hartelan rakennuttama asunto-osakeyhtiö, Koti kaupungissa ry:n Hitas-ryhmärakennuttamiskohde sekä Asuntosäätiön vuokra-asuntoja.

Moni tulevista sompasaarelaisista asuu jo nykyisin Helsingin keskustan tuntumassa, kertoo Hanne Miettinen. Näin myös yksi uudiskohteen tulevista asukkaista, markkinointiviestintäammattilainen Kimmo Tupala.
“Jouduin mainonnan uhriksi”, naurahtaa kesäkuussa 2019 Sompasaareen muuttava Tupala.
Yksi Tupalan työprojekteista oli Sompasaaren asuntojen markkinointi. Hän innostui alueesta niin paljon, että vanha 57-neliöinen asunto läntisessä kantakaupungissa Meilahdessa vaihtuu 53-neliöiseen uudiskohteeseen toisella puolen keskustaa.

Koiranomistajaa viehätti Sompasaaressa luonnon läheisyys – sekä kahdeksannesta kerroksesta avautuvat merinäköalat yli Mustikkamaan ja Korkeasaaren.

 YIT.

Sompasaaren ensimmäinen talo, Hitas-yhtiö HelsinginTakila, valmistuu syys-lokakuun vaihteessa 2018. Havainnekuva: YIT.

Merinäköalat houkuttavat

Sompasaari on nimensä mukaisesti saari, sillä etelässä ja pohjoisessa aluetta rajaavat kanavat, itä- ja länsireunoilla meri. Uusia asuntoja valmistuu kaikkiaan noin 1 500 kappaletta, uusia asukkaita Sompasaareen on tulossa noin 3 000. Eteläisin kortteli on varattu asemakaavassa hotelli- ja kylpylärakentamiselle. Merellisyyttä korostavat myös kahden rantakadun varrelle kaavoitetut laivatontit. Niihin on haussa kaikille kaupunkilaisille avointa toimintaa, esimerkiksi ravintola- ja ateljeelaivoja.

Kalasataman ensimmäisen osan, Sörnäistenniemen, rakentamista hidasti talouden taantuma. Sompasaaren rakentaminen sen sijaan näyttää sujuvan vauhdilla.

“Sompasaaren kaikki asuinkorttelit ovat valmiina vuonna 2022 tai 2023”, arvioi Kalasataman projektinjohtaja Hannu Asikainen.

Monia asunnonostajia houkuttelee juuri alueen merellisyys. Merinäköaloja on tarjolla alueen joka korttelista. Tämä näkyy myös vapaarahoitteisten asuntojen hintatasossa, joka on keskustan luokkaa. Muiden Helsingin uusien asuinalueiden tapaan tarjolla on myös edullisempia asumismuotoja. Vapaarahoitteisten asuntojen osuus Sompasaaren asuntokannasta on noin 40 prosenttia, samaa suuruusluokkaa on Hitas- ja asumisoikeusasuntojen osuus. Noin neljännes asunnoista on valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa.

Sompasaaren korttelien rakennuttajat ja aikataulu (tilanne 5/2018)

Sompasaaren korttelien rakennuttajat ja aikataulu(tilanne 5/2018)
Katso kartta isompana

Omalle autolle on vaihtoehtoja

Kimmo Tupala kertoo, että vanhat asuinalueet ovat aikaisemmin tuntuneet sielukkaammilta, mutta Sompasaaressa houkuttelivat aivan naapurissa sijaitsevan Suvilahden tapahtumat sekä Teurastamon ravintola-alue. Lisäksi 2020-luvun asumisessa on muitakin kiinnostavia puolia, joita ei vanhoilla asuinalueilla tapaa: taloon tuleva yhteiskäyttöauto, taloyhtiön oma aurinkovoimala sekä kattopuutarha viljelylaatikoineen. Viimeinen silaus ostopäätöstä tehdessä olivat tulevat liikenneyhteydet. Kun raitioyhteys Pasilaan valmistuu, onnistuu lähes koko mökkimatka raiteita pitkin.
“Harkitsen vakavasti omasta autosta luopumista”, Tupala kertoo.

Myös alueen kaupalliset palvelut alkavat pian olla valmiina. Kun kauppakeskus Redi avaa ovensa syyskuussa 2018, herää Kalasataman metroaseman ympäristö eloon.  Raitiolinjoja saadaan vielä odottaa, mutta bussien 50 ja 59 päätepysäkit siirtyvät elokuussa 2018 Kalasatamaan.

Asuntomyyntipäällikkö Miettinen kaipaakin jo lisää myytävää. Mitkä ovat Sompasaaren asuntojen parhaat myyntiargumentit?

“Kyllä ne ovat miljöö ja maisema. Toisella puolella on meri, toisella alueen keskelle tuleva iso puisto. Ratikka tulee pian oven eteen, kauppakeskus ja Helsingin keskusta ovat aivan vieressä, mutta Sompasaaressa on kuitenkin omassa rauhassa, poissa keskustan hulinasta”, Hanne Miettinen pohtii.

Sompasaari on raiteiden äärellä. Metroasema on lähellä, raitiolinja Pasilaan (punainen) valmistuu arviolta 2024, uusia siltayhteyksiä hyödyntävät linjat Hakaniemen ja Laajasalon suuntiin (vihreä) arviolta 2026.

Sompasaari on raiteiden äärellä. Metroasema on lähellä, raitiolinja Pasilaan (punainen) valmistuu arviolta 2024, uusia siltayhteyksiä hyödyntävät linjat Hakaniemen ja Laajasalon suuntiin (vihreä) arviolta 2026.
Katso kartta isompana

Teksti: Petja Partanen