Kalasatama jatkaa kehittymistään – Rediltä toivotaan monipuolisia palveluita ja kodikasta julkista tilaa

Kalasatama
24. syyskuuta 2018

Pitkään odotettu Redi on vihdoin auennut. Kalasataman ja lähialueen asukkaille Redi merkitsee monia eri asioita.

Kalasataman Setlementtiasunnoissa kohta jo kuusi vuotta asuneelle Liisa Vähäjylkälle Redin avautuminen on erittäin odotettu tapahtuma.

– En ole kyllä yhtään sellainen stereotyyppinen eläkeläinen, joka jonottaa oven takana ennen aukeamista, mutta tätä Rediä me ollaan kyllä odotettu niin hartaasti, että varmasti lähdetään porukalla sitä heti aamusta katsomaan, Liisa kertoo nauraen avajaispäivän suunnitelmista.

Uusille palveluille onkin tarvetta. Liisa on luopunut autostaan jo joitain vuosia sitten. On kätevää, että monenlaisia hankintoja voi jatkossa tehdä omassa kaupunginosassa.

 Laura Oja

Pitkän linjankalasatamalainen Liisa Vähäjylkkä on odottanut Rediä pitkään ja hartaasti.

– Eniten tulen Redissä käyttämään kodintavaraliikkeitä ja kukkakauppaa – lähin kukkakauppa kun on tällä hetkellä Hakaniemessä. Kahviloitakin tulen varmasti jonkun verran käyttämään. Minulla käy Oulusta paljon vieraita, joita tapaan usein kaupungilla, mutta nyt voin yhtä hyvin pyytää, että hyppäävät metroon ja tavataan Redissä.

– Niin ja kampaaja – toivottavasti Redistä löytyy hyvä kampaaja, Liisa lisää.

Daniel Ylijärvelle itäinen kantakaupunki on vielä uusi tuttavuus – vastikään Nairobista Helsingin Hermanniin muuttaneelle kehitystutkimuksen opiskelijalle uudet kotikulmat vaikuttavat sympaattisilta ja viihtyisiltä. Palveluita alueella on Danielin mukaan kuitenkin vähänlaisesti.

– Hermannissa ei kauheasti kauppoja ole ja yleensä olen kotimatkalla yliopistolta jäänyt metrosta Sörnäisissä ja tehnyt ruokaostokset siinä. Nyt voin myös jatkaa yhden pysäkin lisää Kalasatamaan ja käydä siellä ostoksilla.

Redissä Danielia kiinnostaa kiipeilymahdollisuus.

– Kävin Nairobissa kiipeilemässä ja sitä olisi kiva jatkaa – varsinkin nyt, kun kiipeilyä voi harrastaa ihan tässä lähellä, Daniel toteaa ja lisää:

– Ja täytyy kyllä sanoa, että se Fööni kuulostaa hauskalta. Jos hinta ei ole ihan mahdoton, niin varmaan sitäkin tulee kokeiltua. Ainakin menen kahvilaan katsomaan, kun muut vapaalentävät!

 Laura Oja

Opiskelija DanielYlijärveä kiinnostaa Redissä erityisesti ruokakaupat, kiipeilyareena sekävapaalento.

Pyörällä perille ja lisää olohuoneita kaupunkiin

Redin avajaispäivä veti runsaasti väkeä niin lähialueilta kuin kauempaakin. Kattotasanne Brygalta tavoitettu käpyläläinen Gunilla Ojala oli saapunut paikalle pyörällä. Tällä kertaa pyörä oli jäänyt alakerran pyöräparkkiin, mutta suunnitelmissa on karauttaa joku päivä pyörällä myös suoraan kattopuistoon.

Gunilla pitää erittäin tervetulleena kehityssuuntaa, jossa infraa suunnitellaan alusta lähtien erilaiset käyttäjäryhmät huomioivaksi.

– Me pyöräilemme miehen kanssa todella paljon. Ilman muuta pyörällä pitäisi päästä tällaisiin paikkoihin kätevästi, Gunilla toteaa.

 Laura Oja

Gunilla Ojala saapuiRedin avajaisiin pyörällä.

Siirtyminen kattotasanteelta toisen kerroksen lastenhoitohuoneeseen paljastaa, että Rediin mahtuu yhtä aikaa monenlaista tunnelmaa. Juuri päiväuniltaan herännyt, vielä hieman uniruttuinen, Ridwan ja äiti Mohamud Saiida ovat suunnanneet Rediin jo aamusta. Mohamudia kiinnostaa Redissä erityisesti kodintavara- ja vaateliikkeet sekä ravintolat.

– Tykkään kovasti maistella kaikkea erilaista ja on kiva juttu, että täällä on paljon ravintoloita ja kahviloita. Ehdittiin me jo syödä aamupalakin täällä, Mohamud naurahtaa.

 Laura Oja

Mohamud Saiida ja Ridwan(4kk) piipahtivat lastenhoitohuoneessa. Päiväunien jälkeen oli hyvä jatkaaRedin ihmisvilinään.

Nelikuukautinen Ridwan ei ole vielä ihan valmista elokuvaseuraa, mutta 10-vuotiaansa kanssa Mohamud saattaa elokuviin suunnatakin. Ylipäänsä Mohamudin toiveena on, että Redin ohjelmatarjonnassa huomioitaisiin myös lapsiperheet.

– Lapsille suunnatut tapahtumat ja esitykset olisivat tosi hieno juttu. Itse kaipaan muutenkin kaupunkiin lisää tällaisia olohuoneita – paikkoja, jonne voi tulla viettämään aikaa ja tapaamaan kavereita ja ihmisiä.

Teksti: Päivi Surakka
Kuvat: Laura Oja