Yrittäjät mukana suunnittelemassa Myllypuroon rakennusalan huippukampusta

Myllypuro
01. lokakuuta 2018

Myllypuron rakennusalan kampuksen mahdollisuudet herättivät vilkasta keskustelua apulaispormestari Pia Pakarisen koollekutsumassa tilaisuudessa viime viikolla. Tilaisuudessa pureuduttiin etenkin Stadin ammatti- ja aikuisopiston rakennusalan kampukseen, jota suunnitellaan rakennettavaksi Myllypuroon pian valmistuvan Metropolia Ammattikorkeakoulun kampuksen viereen. Tavoitteena on muodostaa kumppanuuksia etenkin kaupungin, oppilaitosten ja yritysten välille kampuksen suunnittelua varten.

Suunnitteilla olevan ammattiopiston myötä Myllypuroon on muodostumassa rakennusalan koulutus- ja osaamiskeskittymä, jossa tulevaisuudessa koulutetaan alan ammattilaisia sekä ammattikorkeakoulussa että toisella asteella. Metropoliaan tulee rakennus- ja kiinteistöalan lisäksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita. Stadin ammattiopiston kampukselle tulisi rakennusalan ja talotekniikan koulutukset sekä työpajatoimintaa ja muuta opintoihin valmistavaa koulutusta. Näin työnjohto ja työntekijät opiskelisivat tulevaisuudessa naapureina.

Yhteiskampuksesta monia etuja

Apulaispormestari Pia Pakarinen kehotti nostamaan suunnitelmien riman korkealle, jotta Helsingistä saataisiin yhteiskampuksen myötä rakentamisen huippuosaamisen kaupunki. Pyrkimyksenä on tehdä rakennusalan kampuksesta myös kansainvälisesti houkutteleva kokonaisuus, jotta Myllypuroon saataisiin parhaat opettajat ja oppilaat. Yhteiskampus tarjoaisi myös synergiaetuja, parhaimmillaan oppilaitokset voisivat hyödyntää samoja opettajia.

Moni tilaisuuden osallistuja piti tärkeänä, että suunnitelmissa huomioidaan liike-elämän tarpeet. Metropolian rehtori Riitta Konkola ilmaisi tahtotilan luoda Myllypuroon maailmanluokan rakennusalan oppimis- ja kehittämiskeskittymä. Kunnianhimoisia suunnitelmia kiiteltiin etenkin sen osalta, että huippuluokan kampus parantaa rakennusalan opintojen houkuttelevuutta.

”Haluamme olla mukana jo suunnitteluvaiheessa. Meidän näkökulmasta pitää kiinnittää huomiota siihen, millaisia havaintoantureita rakennukseen asennetaan, jotta ylläpitovaiheessa kiinteistön energiatehokkuuteen ja sisäilman laatuun liittyvästä datasta saadaan kaikki hyöty irti. Kaikki Helsingin kaupungin kiinteistöistä keräämämme data on kolmansien osapuolten käytettävissä, joten sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi opiskelijoiden toimesta”, kertoi keskustelutilaisuuteen osallistunut Olli Parkkonen ohjelmistoyritys Nuuka Solutions Oy:stä.

Kaikki tilaisuudessa syntyneet ideat ja toiveet kirjattiin ylös, ja niitä tarkennetaan vielä tämän syksyn mittaan. Suunnitteilla olevan kampushankkeen vaatimukset lyödään lukkoon ensi kevääseen mennessä, joten tilaisuuden vireästä keskustelusta saatiin arvokasta materiaalia suunnittelutyöhön.

Teksti ja valokuvat: Saara Autere

Stadin ammattiopiston verkkosivut

Metropolian Myllypuron kampuksen verkkosivut


Olli Parkkonen helsinkiläisestä ohjelmistoyrityksestä piti hyvänä sitä, että yrittäjillä
on mahdollisuus osallistua kampuksen suunnitteluun.