Oodin loppusuora häämöttää

Keskusta
16. marraskuuta 2018
Oodin loppusuora häämöttää. Kuva: YIT

Helsingin keskustakirjaston rakentamisesta vastaavalle työnjohtajalle Tero Seppäselle Oodi on ollut yli 20-vuotisen uran haastavin mutta myös antoisin kohde. Rakentamiselle ominaista ovat persoonalliset ratkaisut, kuten kirjastoa tukevat teräskaaret sekä ylimmän kerroksen täysin lasinen julkisivu, jollaiset syntyvät vain tiiviin yhteistyön tuloksena.

Oodin avajaisia vietetään 5. ja 6. joulukuuta. Arvioiden mukaan Oodi tulee houkuttelemaan päivittäin noin 10 000 kävijää ja vuodessa 2,5 miljoonaa.

Rakentaminen alkoi vuoden 2015 syksyllä. Eri toimijoiden, kuten Helsingin kaupungin, arkkitehtien, sähkö- ja lvi-suunnittelijoiden sekä YIT:n rakentajien, yhteistyötä on avittanut kokonaisvaltainen etukäteissuunnittelu.

”Oodin rakentaminen on jaettu pienempiin etappeihin, jonka ansiosta kokonaisuuden hahmottaminen on helpompaa”, kertoo Seppänen.

Teräskaaret kannattelevat kirjastoa

Oodille on asetettu rakennustehtävien vaativuusluokassa vaativa AA-luokitus. Seppänen kertoo, että arkkitehdit ovat suunnitelleet rakennukseen monta omaperäistä, lähes uniikkia ratkaisua.

Uuden keskustakirjaston alakerrassa ei esimerkiksi ole lainkaan rakennusta kannattelevia tukipilareita, vaan koko rakennus lepää kahden teräskaaren varassa. Teräskaarten jänneväli on noin sata metriä.

”Tällaiset ratkaisut ovat tuttuja infrahankkeissa eritoten silloissa, mutta erittäin harvoin niitä tuodaan talon sisään. Ainakaan Suomessa ei tietääksemme tällä tavalla ole toteutettu muita rakennuksia”, Seppänen sanoo.

Kaaret koostuvat kahdeksasta toisiinsa hitsatusta, metallisesta kotelopalkista. Ontot palkit kuljetettiin työmaalle yöaikaan Kansalaistorin kautta, ja niistä suurin painoi 86 tonnia. Vertailun vuoksi: rakennustyömailla yleisimmin käytetyt elementit painavat noin 8–10 tonnia.

Terästeema toistuu myös kierreportaissa, jotka saapuivat työmaalle kymmenessä lohkossa. Mustat portaat on suunniteltu joustamaan rakennuksen mukana. Oodin rakenteet on suunniteltu kestämään 150 vuotta ja julkisivu 50 vuotta.

Kirjataivaan lasisessa julkisivussa pylväätkin ovat lasia

Seppäsen mukaan Oodissa ei ole tehty arkkitehtien suunnitelmien suhteen kompromisseja, vaan niitä on yritetty noudattaa uskollisesti. Yläkerroksen Kirjataivaan julkisivussa lasipintaa on yhteensä noin neljä tuhatta neliömetriä. Lasin pintaan on suihkutulostettu vaaleaa utua.

”Lasisen julkisivun rakenteet on tuettu neljällä yhteen liimatulla lasipilarilla. Normaalisti lasisissa julkisivuissa käytetään alumiinista tai teräksistä tukirunkoa, joka erottuu selvästi lasirakenteesta.”

Haastavan lasisesta julkisivusta tekee Seppäsen mukaan erityisesti se, että Suomessa on vain muutama ihminen, joka osaa käsitellä lasia tällä tavalla.

”Lasitehtaan suunnittelijat ovat suunnitelleet julkisivun elementit, ja me YIT:llä olemme miettineet toteutuksen. Tämän lisäksi kolmas osapuoli on varmistanut, että rakenne on tarpeeksi turvallinen julkisen tilan tarpeisiin. Henkilöturvallisuus on ollut rakenteiden suunnittelussa tärkein lähtökohta”, hän sanoo.

Alakerroksien julkisivu on puolestaan keskisuomalaista, erikoissahattua kuusta.

”Puutavara on radiaalisahattua. Normaalisti puunsyyt menevät laudoissa kaarevasti vaakasuunnassa, mutta radiaalisahatussa ne menevät pystyyn. Silloin puusta tulee kestävämpi, eikä lauta kaareudu ajan myötä”, Seppänen jatkaa.

Viimeistelyä vaille valmis

Tähän mennessä työmaalla on työskennellyt pohjatyöt mukaan lukien noin 2 000 henkilöä, 150 urakoitsijaa ja 200 suunnittelijaa. Tänä syksynä töitä on tehty kahdessa vuorossa, jotta aikataulussa pysyttäisiin. Työnjohtaja kiittää Oodiin osallistuneita toimijoita erityisesti yhteen hiileen puhaltamisesta.

Seppänen johtaa työmaata ja vastaa kokonaisuudesta, mutta ei luonnollisestikaan yksin. Oodin eri kerroksiin on nimetty kerrosvastaavat, jotka huolehtivat oman kerroksensa rakentamisen etenemisestä. Rakentamisen viimeiset kuukaudet työmaalla tehdään töitä lähes kellon ympäri.

Oodin julkisivusta työntyy esiin suuri lippa, joka ulottuu 14 metriä kirjaston tontin ulkopuolelle, kaupungin omistamaan puistoon. Lipan päällä lepää tuhannen neliön Kansalaisparveke. Seppänen seisoo parvekkeella mietteliäänä.

”Eihän sitä pysty etukäteen tietämään, millainen tunnelma tänne tulee tai miten ihmiset tänne löytävät. Oman työn merkitys tähän on kuitenkin helppo löytää – Oodista tulee ihmisten kohtaamispaikka.”

Oodi lukuina:

Oodin työmaalla on työskennellyt yhteensä noin 2 000 ihmistä.

Rakennuksessa on kolme maanpäällistä kerrosta, ja sen kokonaispinta-ala on noin 17 000 neliötä ja tilavuus hieman alle 110 000 m3. Ylimmän kerroksen kansalaisparveke on noin tuhat neliötä.

Oodissa vierailee arvioiden mukaan noin 10 000 ihmistä päivässä ja 2,5 miljoonaa vuodessa.

Rakentaminen alkoi vuoden 2015 syksyllä, avajaiset järjestetään joulukuussa 2018.

Oodin avajaisia juhlitaan itsenäisyyspäivän aattona ja itsenäisyyspäivänä