K-Kampus on alusta kohtaamisille

Kalasatama
10. joulukuuta 2018
K-Kampus. Havainnekuva: JKMM Architects

Keskon uusi päätoimitalo K-Kampus on Fiksun Kalasataman uusimpia tulokkaita. Älyratkaisuja hyödyntävän ja muunneltavan rakennuksen tavoitteena on olla ajankohtainen vielä vuosikymmenten päästä.

Työpajankadulle, aivan Redin selän taakse, on viimeisen vuoden aikana noussut valkoinen tiilirakennus, josta tulee toukokuussa 2019 Keskon uusi päätoimitalo. Tiiliverhoilu on nostalginen nyökkäys Keskon aiemmalle, Katajanokan punatiiliselle, pääkonttorille.

Samaan aikaan katse on voimakkaasti tulevassa. K-Kampuksesta on rakentumassa älykäs monitoimitalo, joka sisältää työtilojen lisäksi muun muassa tapahtumakeskuksen, demo- ja tuotekehitystiloja sekä hyvinvointikeskuksen.

Rakennuksen ja tilojen muovautuvuus on tarkkaan harkittua. Projektitiloja voidaan koota ja varata tiimin koon ja aikatarpeiden mukaan. Teknologiaa, sensoreita ja dataa hyödynnetään kautta rakennuksen.

Vaikka K-Kampuksen infra ja suunnitelmat kuulostavat hyvin teknologisilta, on kaiken keskiössä kuitenkin ihminen.

– K-Kampuksen tärkein tavoite on tuoda keskolaiset yhden katon alle eli saada mahdollisimman paljon ihmisiä kohtaamaan työkahviloissa, projekteissa ja rakennuksen monissa muissa tiloissa. Vaikka etätyövälineet ovat nykyään tosi hyviä, etenevät asiat aina paremmin, kun töitä päästään tekemään yhdessä, toteaa K-Kampuksen projektijohtaja Leif Backman Keskolta.

Rakennuksen tavoitteena on myös lisätä toimialojen ja funktioiden välistä yhteistyötä, kertoo rakennuksen älyratkaisuista vastaava Hanna Pikkusaari:

– K-Kampus on meille alusta, joka yhdistää tekemisen ja ihmiset. Kohtaamiset, tapahtumat ja vuorovaikutus mahdollistavat verkostojen ja rihmastojen syntymisen – ilman, että sitä yritettäisiin mistään yläpuolelta ohjata.

 JKMM Architects

Loputtomat mahdollisuudet innostavat

K-Kampusta suunniteltaessa huomiota on kiinnitetty siihen, miten työpäivä linkittyy muuhun elämään, kuten esimerkiksi työmatkoihin. Liikkuen töihin tuleville siirtymä urheilusta työmoodiin on tehty mahdollisimman esteettömäksi.

– Suunnittelussa lähdettiin siitä, että mitä pitää mahdollistaa, jotta liikkuminen ei katkea vaikkapa siihen, että töissä on päällä märkä paita. K-Kampuksella pyöräilijälle tuleekin ensimmäisenä vastaan fillarien säilytystilat, sitten vaatteiden kuivatustilat ja vasta tämän jälkeen pukuhuoneet, Backman kertoo.

Autolla töihin tuleville keskolaisille tulee oma liityntäpysäköinti Itäkeskuksen Eastoniin.

– Väki voi siis jättää oman auton Eastonin tiloihin ja hypätä sieltä metroon. Kahdeksan minuutin metromatkan aikana voi vaikka tilata mobiililla illan ruokaostokset. Jos päivän aikana on autoilua vaativia asiakastapaamisia, hoituvat ne kampuksella olevilla yhteiskäyttöisillä hybrideillä. Päivän päätteeksi ruokakassit voi napata Eastonin parkkitason noutopisteestä mukaan, Backman kuvaa.

Hyvinvointitiloissa on tarjolla lääkärin ja terveydenhoidon vastaanottojen lisäksi myös fysioterapiaa, kuntoutusta sekä kuntoilutiloja.

– Ajatuksena on ollut, että ihminen on kokonaisuus. Hyvinvointikeskus palvelee sekä ennaltaehkäisevissä että hoitoa vaativissa asioissa.

K-Kampuksen sensoriverkosto kartuttaa puolestaan dataa, jonka soveltamisessa on vain mielikuvitus rajana. Lähes kaikki rakennuksen tietojärjestelmät toteutetaan pilviympäristöön, mikä lisää joustavuutta ja mahdollistaa tiedon rikastamisen tapauskohtaisesti.

– Tällainen integroitu kiinteistöjärjestelmäkokonaisuus on huikea mahdollisuus. Voimme hyödyntää tarpeen mukaan esimerkiksi koneoppimista tai sovellusrobotiikkaa kokonaisuuden ohjaamisessa. Integraatioiden kautta syntyy taas loputtomasti mahdollisuuksia säästöön ja oikea-aikaiseen tekemiseen, Pikkusaari kertoo ja jatkaa:

– Olen tämän projektin aikana vähän jopa hurahtanut kiinteistöautomaatioon! Hissitkin pystyvät esimerkiksi optimoimaan reittejään niin, että sähköä säästyy. Kehittämismahdollisuuksia on rajattomasti.

K-Kampusta on suunniteltu työryhmissä, joihin kuka tahansa keskolainen on voinut ilmoittautua mukaan. Innostus oman työpaikan kehittämiseen on ollut paikoin niin suurta, ettei kaikkiin työryhmiin ole välttämättä edes mahtunut. Käsillä on selkeästi tärkeä projekti, jota on rakennettu yhdessä.

Backman ja Pikkusaari ovat olleet kampus-projektissa mukana pitkään. Lopuksi täytyykin kysyä henkilökohtaisista odotuksista – mikä K-Kampuksessa innostaa kaikkein eniten?

– Kampus elää koko ajan ja on joka päivä vähän erilainen. Itse odotan juuri sitä elävyyttä sekä sitä, että kampuksella pääsee kohtaamaan sekä meidän ihmisiä että yhteistyökumppaneita, Backman hymyilee.

– Itse odotan kaikkein eniten vapautta. Kampukselle tulee neljä eriteemaista kerrosta työkahviloineen. Niihin voi mennä istumaan, inspiroitumaan, työskentelemään ja nauttimaan erilaisista tunnelmista fiiliksen mukaan, Pikkusaari toteaa ja päättää:

– Ennen kaikkea minusta hienoa on se, miten tämä rakennus haastaa siilot ja lisää yllättäviä ja suunnittelemattomia kohtaamisia.
 

Lue myös: Fiksu Kalasatama kasvaa tontti, rakennus ja toimija kerrallaan