Päiväkotilaiset seuraavat työmaan elämää Kuninkaantammessa

Kuninkaantammi
21. joulukuuta 2018
Kuva: Kuninkaantammen päiväkodin lapset

Elokuussa toimintansa aloittaneessa päiväkoti Kuninkaantammessa seurataan tiiviisti viereisen kerrostalotyömaan tapahtumia.

Ajatus päiväkodin viereisen työmaan seuraamiseen lähti siitä, että lapset kiinnittivät paljon huomiota ympärillä pörrääviin työmaakoneisiin ja räjäytyksiin ja katselivat ikkunasta, mitä työmailla tapahtuu. Tästä syntyi idea alkaa seurata työmaata ja etenkin sen etenemistä niin, että sitä kuvataan vähintään kerran viikossa. Kuvaajina toimivat lapset.

Viikottainen kuva otetaan aina samasta paikasta eli päiväkodin yläkerran kahvihuoneen ikkunasta. Kuvia otetaan koko toimintakauden läpi aina kevääseen saakka. Lopputuloksena on hieno kuvasarja siitä kuinka kokonainen kerrostalo rakentuu.

Ennen kuvausprojektin aloittamista lasten kanssa käytiin läpi heidän arvauksiaan siitä, kuinka kauan kerrostalon rakentaminen kestää, paljonko se maksaa ja miten taloja tehdään. Näitä oletuksia lähdettiin sitten tutkimaan tarkemmin; nouseeko kerrostalo viikossa vai kymmenessä vuodessa, maksaako se 1 000 euroa vai 100 000 miljoonaa, kuten lapset arvioivat.

Kyläilemässä työmaalla

Lokakuussa lapset saivat kutsun vierailulle työmaalle, jossa tutustuttiin rakentamisen lisäksi työmaatoimistoon, työntekijöiden sosiaalitiloihin ja kuultiin lisää myös rakentajien työstä, työvaatetuksesta ja kaikesta mitä työmaalla tapahtuu. Mukaan saatiin myös iso kasa piirustuksia, jotka ovat ahkerassa käytössä, kun lapset leikkivät työmaaleikkejään.

Työmaaprojektissa hyödynnetään myös matemaattista ja arkkitehtuurikasvatuksen näkökulmaa eli tutkitaan esimerkiksi ison nosturin rakennetta ja sitä miten se on tehty, jotta niin iso rakennelma ei kaadu tai sorru. Lapset ovatkin hoksanneet, että nosturi on rakennettu kolmion muotoisista osista, joilla saadaan aikaan vahva kantava rakenne. Myös rakennuksen pohjapiirustuksiin on tutustuttu tarkasti. Projektin edetessä herää lisää kiinnostuksen kohteita ja näkökulmia työmaahan.

Päiväkoti Kuninkaantammi Ultramariininkuja 4:ssä aloitti toiminnan 13. elokuuta. Jouluun mennessä lapsia paviljonkipäiväkodissa on yhteensä noin 50. Lapset ovat iältään 1–6-vuotiaita. Ryhmiä päiväkodissa on kolme; Verso, Taimi ja Kaarna.
 

Kuvat: Kuninkaantammen päiväkodin lapset