Kuninkaantammelaiset: ”Meitä hemmotellaan ulkoilumahdollisuuksilla”

Kuninkaantammi
17. tammikuuta 2019

Pääkaupunkiseudulla asuvilla on hyvin tiedossa, että varmimmin hyvien hiihtolenkkien tai vaikka pulkkamäen makuun pääsee Keskuspuistossa Paloheinän kohdalla.

Tämän tietävät myös Kauniaisissa asuvat Pehr ja Lilian Jakobsson, jotka näyttävät, miten hyvät pulkkakyydit Keskuspuistossa saa. Lähempänä kotia olisi toki mäkiä, mutta ei näin hyviä.

Paloheinä houkutti hienona talvipäivänä laduille myös tuusulalaiset Heidi Laurenin, Mervi Pekkasen ja Markku Laurenin, jotka tulivat Helsinkiin perhejuhlaan ja pääsivät samalla kokeilemaan Paloheinän maineikkaita latuja.

Keskuspuistoon tullaan pitkien matkojen takaa. Mutta miksi matkata kaukaa, kun hiihtoladun ja pulkkamäkien vieressä voi myös asua?

Taina Vuorinen asuu Keskuspuiston kupeessa, Paloheinän toisella puolella Kuninkaantammessa, josta ei erikseen tarvitse lähteä hyvin hoidetuille laduille. Hän muutti Kuninkaantammeen kaksi vuotta sitten ja on sittemmin huomannut, että alueen ihmisiä yhdistää aktiivisuus ja läheinen suhde luontoon.

Vuorinen on lähdössä heittämään tällä kertaa ”vain” kympin lenkin. Reitit ovat usein paljon pidemmät, ja hän tuntee ne hyvin. Ennen Kuninkaantammeen muuttoa hän asui naapurissa Hakuninmaalla noin 40 vuotta.

– Tällä kertaa taidan hiihtää Pitkäkosken latureittiä tai sitten suuntaan Haltialan pellolle, hän suunnittelee päivän hiihtoaan.

Kuninkaantammessa kaksi vuotta asunut Taina Vuorinen hiihtää aktiivisesti ja pyöräilee työmatkansa myös talvisin.

Vuorinen liikkuu paljon. Työmatkat Myyrmäkeen hän pyöräilee kesät talvet. Polkupyöriä on kaksi: toinen kesä-, toinen talvikelejä varten. Hänen mielestään talvipyöräilyssä ei ole mitään extremeä, sillä vilkkaimmat pyörätiet pidetään läpi vuoden hyvässä kunnossa.

Hänen naapurinsa puolestaan hiihtää talvisin töihin Pasilaan Kuninkaantammesta. Muulloin hän juoksee työmatkoja, maratonin harrastaja kun on.

– Tänne on valikoitunut asumaan tällaisia ulkoliikkujia.

Kuninkaantammi sopii Vuorisen mielestä muillekin kuin himoliikkujille. Latuverkosto on monipuolinen, ja siinä on myös helppoja osia vaikka elämänsä ensimmäisiä hiihtoreissuja kokeileville perheen pienimmille. Pulkkamäessä saa paljon kovemmat vauhdit kuin Kaivopuistossa, ja luistinrata on loistava.

Alueen ulkoiluliikuntamahdollisuudet Vuorinen tiivistää sanaan ylelliset.

Luonnon keskellä

Tuula Kurvinen muutti miehensä ja pyreneittenpaimenkoira Pyryn kanssa Kuninkaantammeen Vantaan Hämeenkylästä elokuussa 2018. Samalla omakotitalo vaihtui kerrostaloon. Pariskunta halusi päästä asumisessaan helpommalla.

Kurvisille ratkaisevan tärkeää asuinalueen valinnassa oli luonnon läheisyys. Tämän lähemmäksi luontoa ei pääse, sillä metsä alkaa heti kotitalon takaa.

Pyry-koiran kanssa käydään kävelyllä kolme kertaa päivässä. Kurvinen on hyvillään, että hän voi kävellä eri polkuja tai pistäytyä vaikka isoon koirapuistoon.

– Keskuspuistossa on ulkoiluteitä 100 kilometriä, samoja polkuja ei tarvitse tallata.

Kuninkaantammi valikoitui Tuula Kurvisen uudeksi asuinalueeksi rikkaan luonnon takia. Pyry-koira pääsee pitkille luontolenkeille heti kotitalon takaa.

Metsän läheisyys oli tärkeää myös Xing Yuelle ja hänen puolisolleen, kun he muuttivat Kuninkaantammeen Itäkeskuksesta kesällä 2018.

– Lisäksi halusimme muuttaa uuteen asuntoon, sillä remontti ei meitä kiinnostanut, hän kertoo.

Xing Yue on ihastunut myös lähilampeen, Palettilampeen, johon rakennetaan uimaranta.

Xing Yue on kotoisin Pekingistä mutta on jo pitkään asunut miehensä kanssa Suomessa. Hän arvostaa Kuninkaantammessa puhdasta luontoa.

Ulkoilumahdollisuuksilla hemmotellaan

Kuninkaantammessa asuvat ovat yksimielisiä siitä, että heitä hemmotellaan ulkoilumahdollisuuksilla. Vieressä ovat klassikot: Keskuspuisto, Pitkäkosken maja munkkipossuineen, Haltiala ja Vantaanjoen virkistysreitit.

Kuninkaantammen iso plussa on, että ulkoilua harrastavat voivat vaihtaa luontoreittejään muualle matkustamatta. Idästä ja kaakosta pääsee Keskuspuistoon, luoteesta ja pohjoisesta Vantaanjoen maisemiin. Luonnontilaista metsää on paljon.

Haltiavuori on oma yhtenäinen metsäalueensa. Puroja on paljon, samoin kuin lintuja. Vantaanjoen äärellä on rinnelehtojen luonnonsuojelualue.

Hiihtäjille alue on hyvinä talvina varsinainen keidas. Keskuspuiston toisella puolella sijaitsevan Paloheinän ladut ulottuvat Kuninkaantammeen. Valmiita maastolenkkejä on vajaasta parista kilometristä pidempiin.  Suuri suosio takaa sen, että alueen ladut pidetään hyvässä kunnossa.
 

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho