Kansainvälinen palkinto energiatehokkaalle Kehittyvä kerrostalo -hankkeelle

Uutta Helsinkiä
21. tammikuuta 2019
Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy / Anders Portman

TA-Yhtiöiden Kivikkoon rakennuttamat primääripihit kerrostalot ovat saaneet kansainvälisen arkkitehtuurin alan World Architecture News -tunnustuspalkinnon sarjassa Affordable housing. Talojen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Helin & Co Arkkitehdit. Hanke on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan.

Primääripihien kerrostalojen suunnittelussa tavoitteena on ollut tarjota laadukkaita, mutta kohtuuhintaisia asuntoja ja minimoida energian kokonaiskulutus. Hankkeeseen kuuluu yhteensä 179 asuntoa: asumisoikeusasunnot osoitteissa Kivikonkaari 38 ja Kivikonkaari 40 sekä omistusasunnot osoitteissa Muinaisrannantie 3 ja Tähtisaranpolku 3. Vuosina 2014–2017 valmistuneet rakennukset muodostavat suuren, suojaisan ja ulkoasultaan yhtenäisen näyttävän arkkitehtonisen korttelin.

https://www.hel.fi/kanslia/kehittyva-kerrostalo-fi

Primääripihit kerrostalot ovat askeleen edellä muita sekä energiatehokkuudessa että uudenlaisessa mukavuusajattelussa. Energiaa säästetään muun muassa käyttämällä kaukolämpöä, lämmittämällä asuntoja vesikiertoisella lattialämmityksellä, sähköä säästävillä sähkölaitteistoilla ja valaisimilla, sähkönkulutuksen näytöillä sekä ilmanvaihto- ja lattialämmityslaitteistoon liitetyllä kotona-poissa -toiminnolla.

Asumisoikeustalojen sekä Muinaisrannantie 3:n asunnoissa on lisämukavuutta ja lämpöä tuottavat pellettitakat ja pelleteillä lämpiävät yhteissaunat. Huoneistosaunoja on ainoastaan osassa Muinaisrannantie 3:n asunnoista, ja nekin lämpiävät pelleteillä. Huoneistosaunojen korvaaminen pellettikäyttöisillä yhteissaunoilla säästää sähköä merkittävästi. Tähtisaranpolku 3 toimii vertailukohteena näille kolmelle kohteelle.

Kehittyvä kerrostalo -ohjelman tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja.

Lisätietoa Kehittyvä kerrostalo -ohjelmasta