Hämeentien uudistus alkaa 4. maaliskuuta

Keskusta
12. helmikuuta 2019

Hämeentien uudistaminen on toistaiseksi suurin kadun peruskorjaushanke Helsingin historiassa. Hämeentien rakennustyöt alkavat 4. maaliskuuta työnaikaisten liikennejärjestelyiden rakentamisella urakka-alueelle.

Töiden alku vaikuttaa merkittävästi liikenteeseen. Heti remontin aluksi yksityisautojen läpiajoliikenne Hämeentiellä loppuu ja raitiovaunut siirtyvät käyttämään poikkeusreittiä Sturenkadun kautta. Bussit, taksit, tontille ajo, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne käyttävät Hämeentietä myös työmaan aikana.

Myös Helsinginkatu Kurvin kohdalta, välillä Hämeentie-Pengerkatu, suljetaan kaikelta ajoneuvoliikenteeltä remontin vuoksi 4. maaliskuuta.

Raitiovaunujen poikkeusreitti ruuhkauttaa Sturenkatua, mikä omalla autolla liikkuvien työmatkalaisten kannattaa ottaa huomioon.

”Yhteistyössä urakoitsija kanssa yritämme aktiivisella viestinnällä ja vuoropuhelulla pehmentää remontista kaupunkilaisten arjelle aiheutuvaa haittaa”, sanoo viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen Helsingin kaupungilta.

Työmaatietoa saa muun muassa Hämeentien uudistuksen omalta Facebook-sivulta sekä kaduille tulevilta sähköisiltä infotauluilta. Tällaisia tauluja kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa katutyömaalla Helsingissä. Lisäksi luvassa on viikoittainen työmaapäivystys, jossa kadunkulkija pääsee tapaamaan työmaan edustajia.

Kaupunki kokoaa alueen asukkaista ja kadulla liikkujista Hämeentie-raadin, joka kokoontuu säännöllisesti arvioimaan työmaan vaikutuksia. Raadin toiminnasta tiedotetaan julkisuuteen.

Lisäksi kaupungin edustajat ovat käyneet jo ennalta henkilökohtaisesti tapaamassa yli 200 alueen kivijalkayrittäjää.

”Kadun peruskorjaus on kuin taloyhtiön putkiremontti. Se ärsyttää ja haittaa arkea, mutta kun remontin ajan sinnittelee, sen jälkeen asiat ovat paremmin kuin ennen remonttia”, sanoo viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen.

 

Mistä Hämeentien uudistusremontissaon kyse?

Hämeentie muutetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi. Tontille ajo, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne ovat sallittuja, mutta yksityisautojen läpiajo kielletään.

Samalla uusitaan raitiotien kiskot, kadun alla olevat putket ja kaapelit sekä kunnostetaan Sörnäisten metroaseman katto.

Uudistus lisää jalankulun ja pyöräilyn turvallisuutta ja nopeuttaa joukkoliikennettä.

Uudistuksen jälkeen Hämeentien varrella on myös viihtyisämpi asua, sillä autoliikenteen väheneminen tarkoittaa melun vähenemistä ja ilmanlaadun paranemista.

Remontti valmistuu loppuvuonna 2020. Pääurakoitsijaksi työhön on valittu Destia Oy.

Lukuja:

  • Parempi ilmanlaatu  –  7500 läpiajavaa autoa vähemmän vuorokaudessa (nyt noin 10 000)

  • Kadun alla tapahtuu –  uutta vesijohtoa 2 km, viemäriä 4 km ja kaapelisuojaputkea 50 km 

  • Kävelystä ja pyöräilystä turvallisempaa –  uutta pyöräkaistaa 4 km 

  • Ratikka nopeutuu – matka-aika Kurvista Hakaniementorille lähes puolittuu 

  • Putkiremontin aika – Hämeentien vanhin toiminnassa oleva vesijohto vuodelta 1889 

 

Tietoa hankkeesta jatyömaan kuulumiset:

Joukkoliikenteenpoikkeukset:

Infotilaisuus rakennustöistä

Helsingin kaupunki ja urakoitsijana toimiva Destia Oy järjestävät Hämeentien uudistusremontista kaikille avoimeen infotilaisuuden keskiviikkona 13. helmikuuta klo 17 Kinaporin palvelukeskuksessa (Kinaporinkatu 9A). Tervetuloa!