Jätkäsaareen tulee uusia päiväkoteja

Jätkäsaari
15. maaliskuuta 2019

Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa on ennestään useita erilaisia päiväkoteja ja uusia avautuu samalla, kun Jätkäsaari alati kasvaa.  

Jätkäsaaren päiväkotitilanne on jo nyt varsin hyvä verrattuna muihin alueisiin. Ja syksyllä 2019 Päiväkoti Jätkäsaareen tulee lähes parisataa uutta hoitopaikkaa.

”Tilaa päiväkodille vapautuu, kun peruskoulu muuttaa korttelitalosta Rionkadulta uuteen koulurakennukseen”, erityissuunnittelija Carola Harju Helsingin kaupungilta sanoo.

Peruskoulu aloittaa Hyväntoivonkadulla kouluvuoden alussa elokuussa 2019. Entiset koulutilat Rionkadulla remontoidaan päiväkotilapsille sopiviksi.

”Koululta vapautuvat tilat ovat noin 2000 neliömetriä, mikä voi tarkoittaa 190 päivähoitopaikkaa”, Harju sanoo.

Päiväkoti Jätkäsaaressa on nyt 130 hoitopaikkaa, joten vastedes paikkoja voi olla jopa yli puolet  enemmän.

Monen päiväkodin saari

”Päiväkotipalvelut lisääntyvät samalla, kun uusia asukkaita muuttaa Jätkäsaareen” Harju sanoo.

Päiväkoti Jätkäsaaren ohella muita Helsingin kaupungin päiväkoteja pelkästään Jätkäsaaressa ovat Fregatti, Jaala, Saukko, ryhmäperhepäiväkodit Jolla ja Reimari sekä ruotsinkielinen päiväkoti Pärlan.

Elokuussa 2019 Jätkäsaaren ja Ruoholahden päivähoitopaikkojen määrä on yli 600. Kunnallisista paikoista nelisensataa on Jätkäsaaressa, loput Ruoholahdessa. Siihen päälle tulevat vielä yksityiset päiväkodit, joilla on Ruoholahdessa vajaat 200 hoitopaikkaa ja Jätkäsaaren puolella noin 70 paikkaa.

Alueella on useita yksityisiä, yleensä englanninkielisiä palveluita: Montessori-päiväkoti, Finnish American Kindergarten, Carousel Nursery School ja International School of Helsinki ja suomen- ja englanninkielinen Hei Ruoholahti, yksityisen Touhula-ketjun pyörittämä päiväkoti. Jätkäsaareen avautuu vastaava Hei Schools -päiväkoti vuonna 2020.

Jätkäsaaren puukortteliin muuttava Supercellin pääkonttori kaavailee saman katon alle omaa päiväkotia henkilöstönsä lapsille. Suunnitelmat ovat Supercellin edustajan mukaan vasta alussa, sillä rakennuskin valmistuu vuonna 2021.

Kun katsotaan pidemmälle, Helsingin kaupungin vuoden 2025 rakentamisohjelmassa on uusi päiväkoti ja peruskoulu Melkinlaiturin alueelle.

Päivähoitoon lähelle kotia

Hakiessaan päivähoitopaikkaa Helsingin kaupungilta vanhemmat voivat toivoa viittä päiväkotia.

”Ne ovat sijaintitoiveita, yleensä kodin läheisyys on tärkeintä. Lähipäiväkotipaikkaa ei aina löydy sormia napsuttamalla, mutta kaupunki pyrkii siihen. Seuraamme jatkuvasti palveluverkkoamme ja väestöennusteita”, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Kirsi Mustila Helsingin kaupungilta kertoo.

Ennusteiden ja niiden toteutumisen seuranta ovat keinoja, kun pyritään pitämään päiväkotipaikkatilanne tasapainossa.  

”Uudella alueella ennusteet palvelevat aika hyvin”, Mustila sanoo.

Lisäksi seurataan, paljonko alueen lapsia on muualla hoidossa.

”Siitä voi periaatteessa päätellä, ettei paikkoja ole tarpeeksi. Jätkäsaaressa ei ole tätä ongelmaa”, Mustila sanoo.

Helpointa on saada päiväkotipaikka elokuussa: esikoululaisten mennessä kouluun paikkoja vapautuu. Vilkkain aloittamisen aika päiväkodeissa onkin elo-syyskuu. 

Toinen suosittu aloittamisen aika on vuoden alku. Silloin on vaikeampaa täyttää vanhempien toiveita, mutta aina sitä yritetään.

”Vuoden mittaan talot täyttyvät ja voi olla vaikeuksia löytää oman asuinalueen päivähoitopaikka”, Mustila sanoo.

Hän katsoo hyvillä mielin tätä vuotta: ”Saamme pian koko koulu- ja päiväkotirakennuksen käyttöömme.  Korttelitalo on kaunis ja siinä on oma piha. Kaupunkistrategian mukaan koko kaupunki on oppimisympäristöä. Mitä isommaksi lapset tulevat, sitä enemmän liikutaan eri puolilla kaupunkia oppimassa, tutustamassa ja retkeilemässä. Jätkäsaaresta pääsee julkisilla helposti eri paikkoihin.”

Päivähoitoa eri tarpeisiin

Helsingissä vuorotyötä tekevien kunnalliset päiväkodit on keskitetty. Niistä jätkäsaarelaisille lähin on Päiväkoti Lappi Kampissa.

Perheillä on erilaisia tarpeita ja joskus lapsi aloittaa osapäiväisenä, mikä tarkoittaa korkeintaan viiden tunnin hoitoa. Mustilan mukaan osapäiväisiä päivähoitopaikkoja on joka päiväkodissa.

Lisäksi lapsen hoitopaikaksi on tarjolla ryhmäperhepäiväkoteja, mikä tarkoittaa usein isoa asuntoa tavallisessa kerrostalossa.

”Siellä toimii yleensä kaksi ryhmäperhepäivähoitajaa. Tila on kodinomainen, mutta se on kunnallinen hoitopaikka, johon on samat hakuehdot”, Mustila sanoo.

Positiivista pedagogiikkaa Jaalassa

Vahvuusvaris on tänään lennähtänyt Päiväkoti Jaalan Seilorien ryhmään. Leikkilinnun avulla 3–4-vuotiaat Seilorit – ja kaikki päiväkodin 90 lasta pienryhmissään – käsittelevät omia vahvuuksiaan. Vahvuudet ja varis kytkeytyvät Päiväkoti Jaalan teemaan positiivinen pedagogiikka. 

”Harjoitamme taitoja, joilla lapset tavoittavat kyvykkyyttään ja onnistumistaan ystävinä. Siinä löydetään lapsen omia vahvuuksia, harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja myönteisten onnistumisten hetkien sanallistamista”, sanoo varhaiskasvatusyksikkö Ruoholahden Lastentalon ja Jaalan johtaja Seppo Rantanen.

Positiivinen pedagogiikka näkyy päiväkodin arjessa. ”Tutustutaan luonteen eri vahvuuksiin, kuten ystävällisyys, sinnikkyys ja rohkeus”, Rantanen sanoo. 

Nyt kevätkaudella saatetaan ryhmissä valita viikon tähtihenkilö, jonka vahvuuksia päiväkotikaverit tuovat esille. Vanhemmatkin osallistuvat ja kirjoittavat lapselleen lyhyen kirjeen kuvaillen hänen kiinnostuksen kohteitaan ja vahvuuksiaan.

Jaalan henkilöstö valitsi kehittämispäivänään vuoden teemaksi positiivisen pedagogiikan, teema käynnistyi elokuussa 2018 ja tulokset arvioidaan toukokuussa 2019.

Jaalassa on kaksi alle 3-vuotiaiden ryhmää, kaksi 4­–5-vuotiaiden ryhmää, Föörmannit 1 ja 2, 3­­–4-vuotiaiden Seilorit-ryhmä ja eskariviskari-ryhmä Pilotit.

Vilskettä ja vipinää Lastentalossa

Lapset kiipeävät, hyppivät ja pujottelevat. Päiväkoti Ruoholahden Lastentalo on muutettu jättimäiseksi radaksi, jota lapset kiertävät liikuntaratapäivän aikana.

”Lastentalon erityisyys on jumppasali, jossa on köydet ja renkaat”, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Lotta Korkeala sanoo.

Lastentalo tulee alueen päiväkotien lapsille ja vanhemmille tutuksi, sillä se pysyy kesällä ja joulun tienoilla auki, kun muut päiväkodit sulkevat ovensa.

Lastentalossa on pari alle 3-vuotiaiden pienryhmää, varhaiskasvatuksen erityisopettajan vetämä ryhmä, jossa on erityistukea tarvitsevia lapsia vertaislasten kanssa. Lisäksi on esikouluryhmä ja 3­­­–5-vuotiaiden ryhmät.

”Vanhempia yleensä yllättää oman lapsen taitavuus. Moni ihmettelee, kun lapsi osaa itse riisua, pukea ja muita taitoja. Ryhmässä lapsen taito tulee usein esille”, Korkeala sanoo.

Teksti: Tiina Torppa.
Juttu on julkaistu alun perin Ruoholahden Sanomissa 3/2019.