Finlandia-talo laajaan peruskorjaukseen vuonna 2022

Keskusta
11. huhtikuuta 2019
Perusparannettavan Finlandia-talon myymäläkahvila alustavan suunnittelun havainnekuva.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 10. huhtikuuta Finlandia-taloon laajan teknisen ja toiminnallisen perusparannuksen suunnitelman. Finlandia-talossa uusitaan muun muassa talotekniset järjestelmät, parannetaan energiataloutta ja esteettömyyttä sekä uusitaan julkisivu. Uudistuksessa toteutetaan myös maanalainen laajennus teknisille- ja tukitiloille. 

Talon sisätiloihin tehdään toiminnan kehittämiseksi ja sujuvoittamiseksi tilamuutoksia sekä kunnostetaan ja uusitaan pintoja, sisäverhouksia ja kalusteita. Hankkeessa uusitaan lisäksi julkisivut ja vesikatot lämmöneristeineen sekä korjataan ikkunoita, ulko-ovia, kosteusvaurioituneita rakenteita ja poistetaan haitta-aineita.

Ulkoseinissä uusitaan julkisivulaatat, kiinnitykset ja lämmöneristeet. Julkisivun uudistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota materiaalin kestävyyteen. Ulkoseinän materiaalivalinta tehdään julkisivumateriaalin tutkimushankkeesta saatavien tulosten pohjalta vuoden 2020 alkupuolella. Julkisivun uudistuksen kustannukset sisältyvät hankesuunnitelman kustannuksiin.

Hankkeen kokonaiskustannus on yhteensä noin 119 miljoonaa euroa. Julkisivuremontin osuus on tästä noin 12 prosenttia eli noin 14 miljoonaa. Julkisivumateriaalien osuus on noin 7 miljoonaa.
Perusparannustyöt on tarkoitus aloittaa helmikuussa 2022 ja suunniteltu valmistuminen on kesäkuussa 2024.

Finlandia-talolla on merkittävä, myönteinen taloudellinen vaikutus Helsingille, koska Helsinki lukeutuu maailman 20 suosituimman kaupungin joukkoon kansainvälisten konferenssien pitopaikkana. Kongressivieras jättää Helsinkiin keskimäärin 2000 euroa vierailunsa aikana. Menestyminen kongressikaupunkina on Helsingille lisäksi tärkeä imagotekijä.

Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan sekä Finlandia-talo Oy:n yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu asiantuntijoina muun muassa museoviraston, Alvar Aalto -säätiön sekä kaupunkiympäristön toimialan edustajia.

Katso infografiikka tulevasta perusparannuksesta (pdf)

Kaupunginvaltuuston päätökset