Urhea-kampuksen rakennustyöt alkavat toukokuussa Vallilassa

Uutta Helsinkiä
18. huhtikuuta 2019

Mäkelänrinteen lukion yhteyteen kohoavan Urhea-kampuksen rakennustyöt käynnistyvät toukokuussa 2019. Valtakunnallisesti merkittävän kampuksen muodostavat uusi monilajisen urheilun harjoitushalli, uusi asuinkerrostalo opiskeleville urheilijoille sekä Mäkelänrinteen lukion rakennus, joka perusparannetaan ja laajennetaan. Kampuksella toimii myös Mäkelänrinteen Uintikeskus, johon suunnitellaan laajennusosaa.

Rakennustyöt käynnistyvät lukion huoltopihalla taloliittymien muutostöillä toukokuussa ja jatkuvat lukion keittiösiiven purkutöillä kesäkuussa. Asuinrakennusta varten tehtävät maanrakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesän aikana ja urheiluhallin rakentaminen syyskuussa. Kokonaisuuden arvioidaan valmistuvan keväällä 2021.

Kampus luo opiskeleville urheilijoille nykyistä paremmat olosuhteet, koska kampuksella voi harjoitella, opiskella, ruokailla ja asua. Harjoittelua tuetaan terveydenhuollon, valmennuksen ja tutkimustyön avulla. Lukion laajennusosa, urheiluhalli sekä Hoasin asuinkerrostalo liitetään toisiinsa sisäyhteydellä.

Urheiluhalliin hyvät harjoittelutilat huippu-urheilulle ja harrastustoimintaan

Monilajinen urheiluhalli tuo noin 14 000 m2 lisää harjoitustilaa Urhean akatemiaurheilijoille ja alueen urheiluseuroille. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaan kuuluu lähes 5 000 urheilijaa.

Urhea-halliin on tulossa iso yleis- ja voimaharjoittelualue, peilisaleja, lajisuorituspaikat miesten ja naisten telinevoimistelulle, yleisurheilulle, judolle ja painille, rytmiselle voimistelulle sekä koripallolle.

”Lisäksi suunnitteilla on fysioterapia-, kuntoutus- ja palautumiskeskus, urheilulääkäri- ja testausasema sekä toimistotiloja. Kampukselle on tulossa myös urheilun tutkimustoimintaa Helsingin Urheilulääkäriaseman ja yliopistoyhteistyön kautta”, kertoo Urhea-halli Oy:n toimitusjohtaja Simo Tarvonen.

Hoasin asunnot tukevat opiskelun ja urheilun yhdistävää arkea

Kampukselle nouseva Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin asuintalo on ensimmäinen urheilijoille suunnattu opiskelija-asuntokohde Helsingissä. Kohteen ratkaisuilla halutaan tukea nuorten arkea ja yhteisöllisyyden rakentumista. Suunnittelussa on otettu huomioon asukkaiden ikä ja se, että he tulevat muualta Suomesta. Yhteistiloja on paljon enemmän kuin tavanomaisessa Hoasin asuintalossa.

”Huippu-urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen on hyvin haasteellista. Kun asunto on lähellä treeni- ja opiskelupaikkaa, syntyy parhaimmat edellytykset tehokkaalle ajankäytölle”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhoin ja jatkaa: ”Hoas haluaa luoda yhdessä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian ja Helsingin kaupungin kanssa edellytyksiä ja parempaa kasvualustaa Suomen huippu-urheilulle.”

Lukiorakennukseen saadaan nykyaikaiset opiskelutilat

Mäkelänrinteen lukiorakennukseen saadaan perusparannuksessa ja laajennuksessa nykyaikaiset ja joustavat opiskelutilat. Opiskelijoille halutaan tarjota motivoiva ja viihtyisä oppimisympäristö. Perusparannus on tärkeä myös rakennuksen teknisen kunnon parantamiseksi.

Lukion kapasiteetti kasvaa muutosten myötä nykyisestä 850 oppilaasta noin 1 000 oppilaaseen. Talossa toimii Mäkelänrinteen lukion lisäksi iltalukio ja Perhon Liiketalousopiston ryhmä.

Mäkelänrinteen lukiorakennus on harrastustoiminnan keskus, joka on aktiivisessa käytössä aamusta iltaan. Laajennusosan suunnittelussa on otettu huomioon myös tiloja käyttävät harrasteryhmät.

Urheiluhallin toteuttaa Urhea-halli Oy, asuinkerrostalon Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas ja lukiorakennuksen perusparannuksen ja laajennuksen Helsingin kaupunki.

Lukiolaiset harjoittelevat myös Mäkelänrinteen Uintikeskuksen tiloissa. Keskuksen laajennuksen mahdollistava kaavaehdotus menee seuraavaksi Helsingin kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Havainnekuva rakennuksesta

Havainnekuvat: Kampus Mäkelänkadun suunnasta ja Hoasin asuntola: Urhea-halliin rakennetaan myös maanalaisia liikuntatiloja, jotka ulottuvat hallin ja paikoitusalueen alle. Urhea-hallia voi myöhemmin laajentaa  paikoitusalueen päälle. Julkisivun taitteet tuovat ilmettä 8—11-kerroksiselle, rinteeseen sijoittuvalle asuinkerrostalolle. Lopullinen ratkaisu saattaa poiketa havainnekuvasta. Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy