Rantatalkoissa siivottiin Lapinlahden rantoja

Jätkäsaari
04. toukokuuta 2019

Helsingin Rantatalkoot järjestettiin tänä vuonna Lapinlahdessa. Alueen rantoja siivottiin lauantaina talkooporukan voimin sekä maalta että vedestä käsin. Roskien keräämistä pääsi kokeilemaan myös kanootista. Kaikki halukkaat pääsivät osallistumaan myös kerätyistä roskista tehdyn ympäristötaideteoksen rakentamiseen.

Avajaispuheen pitänyt apulaispormestari Anni Sinnemäki osallistui itsekin siivoamiseen.

Vesistöjen roskaantuminen on iso ongelma, ja varsinkin muoviroskat ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Talkootapahtuman avannut apulaispormestari Anni Sinnemäki kiitteli kaupunkilaisia vastuunkannosta – helsinkiläiset haluavat päättäjiltä ilmastotekoja, mutta ovat valmiita tekemään asioita myös itse.

Talkoissa oli mukana myös SATAKOLKYT-hanke. Hankekoordinaattori Eeva Puustjärvi teki pesuvatiin öljyntorjuntasimulaation. Siinä pääsi kokeilemaan, miten vaikeaa öljyn poistaminen vedestä on.
 
”Helsinkiläiset ovat ahkeria talkoilijoita, se on hienoa. Välitämme yhteisestä ympäristöstämme monella tavalla. Helsingissä ihmiset ovat tarttuneet muovin kierrätykseen reippaasti. Kaupungin kotitalouksien lajitteleman muovin määrä on kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa, joten suunta on oikea. Nyt jo yli puolet helsinkiläisistä kotitalouksista asuu kiinteistöissä, joissa muovin voi lajitella erikseen. Muun vastuunkantamisen lisäksi helsinkiläiset ovat valmiita laittamaan hanskat käteen ja tekemään hommia. Kiitos siitä upeille kaupunkilaisille”, Sinnemäki sanoi.

SYKEn Jyri Tirroniemi snorklasi roskia merestä. Vedestä löytyi muun muassa pöydänjalka, tölkkejä, lasipullo ja runsaasti muoviriekaleita.

 

Rantatalkoot ovat osa Itämerihaastetta

Lue aiempi uutinen aiheesta

Kuvat ja teksti: Saara Autere