Kontula miksaa sujuvasti uutta ja vanhaa

Raide-Jokeri
13. toukokuuta 2019

Toimi Tytin esittelemä Kontula yllättää. Siellä kohdataan elektronisen musiikin tahdissa, pelataan tennistä ja syödään shish kebabia.

Kulttuurialan tekijä Toimi Tytti hypistelee tekokukkaköynnöstä Kiva Kaupassa Kontulan ostoskeskuksessa. Viimeksi mukaan tarttui nahkavyö.

Tästä persoonallisesta sekatavarakaupasta saa kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä – minimaaliseen tilaan pakkautuvasta repusta led-lamppuihin. Ulko-ovi on teipattu täyteen erikoistarjouksia 90-luvun tyyliin.

”Täältä löytää kaikkea hyödyllistä. Tiedän, että moni kontulalainen arvostaa sitä, että ei tarvitse matkustaa kauas”, Toimi Tytti sanoo.

Uusperheineen Kontulassa muutaman vuoden ajan asunut Toimi Tytti on lupautunut esittelemään meille Kontulaa. Lapsuudenkoti sijaitsi myös idän suunnalla, Laajasalossa.

Kiva Kaupan omistajapariskunta Eija ja Reijo Lindroth kertovat, että asiakkaat arvostavat henkilökohtaista palvelua. Sitä on tarjolla useammassakin ostoskeskuksen liikkeessä ja ravintolassa, joista monet ovat yksityisessä omistuksessa ketjujen sijaan. Itse rakennuksenkin omistus on hajautunut useille tahoille.

Elektroninen musiikki valtaa ostoskeskuksen

Kontulan ostoskeskus on Suomen suurin avo-ostoskeskus. 1960-luvun lopulla rakennetun betonirakennuksen laidalta löytyy tyhjä lasikoppi, josta tulee hetkellisesti äänitaiteilija Tytti Arolan esiintymislava.

”Esitys on osa kokeellisen elektronisen musiikin ja taiteen festivaalia Kontula Electronicia, joka tuo yhteen paikalliset asukkaat ja jopa ulkomailta tulevat vieraat. On hienoa saada olla tekemässä tätä”, Toimi Tytti kertoo.

Hän toimii kulttuurifestivaalin tuottajana, ja on osa seitsemän hengen ydinryhmää, joka vastaa festivaalikokonaisuudesta, esiintymistekniikasta ja turvallisuussuunnitelmista. Mukana tekemässä on myös suuri joukko kontulalaisia ohjelman ideoimisesta artistiruokailujen hoitamiseen. Juhlahumu levittäytyy Kontulan ostoskeskuksen ympäristöön 17.-19.5.

Tapahtumapaikat vaihtelevat: on kauppaa, baaria, uimahallia, puistoa ja kirkkoa. Skeittihallissa ja metrossakin soi. Tällä kertaa DJ:näkin tunnettu Toimi Tytti ei itse esiinny.

Festivaalia odottavat myös ostoskeskuksen toisessa kerroksessa sijaitsevan Aapelin baarin vetäjät, bangladeshilaissyntyiset Nurjahan Begum ja Jahir Uddin Ahmad. He ovat antaneet baarinsa esiintyjien näyttämöksi tapahtuman perustamisesta lähtien. Nyt on menossa neljäs vuosi.

”Ostoskeskuksesta tulee todella elävä paikka. Ihmiset osallistuvat hyvässä hengessä”, Ahmad sanoo ja kokee, että ostoskeskus on rauhoittunut viime vuosina. Pariskunta kuuluu ostoskeskuksen moniin maahanmuuttajataustaisiin ravintolayrittäjiin.

Ennen festivaalia Toimi Tytillä on selvitettävänä lukemattomia lupia ja teknisiä asioita. Alikulkusillan kainalosta pääsee skeittihalliin, joka sekin on Suomen suurin alallaan. Betoniportaat tuntuvat jatkuvan ikuisesti.

Toimi Tytti mallailee lavan paikkaa hallin etuosaan matalien ramppien päälle. Keskustelukumppanina on Helsingin kaupungin palveluksessa oleva nuoriso-ohjaaja Tuomas Nyyssönen.

”Minä ja poikani olemme miettineet osallistumista skeittikursseille”, Toimi Tytti sanoo.

Tennistä ja metsäkävelyitä

Toimi Tytillä on mielessään vielä muutamia hänelle tärkeitä paikkoja Kontulassa. Kulkiessamme poispäin ostoskeskuksesta shish kebabin tuoksu tulee mukana. Kontula on tunnettu näistä ravintoloista, männyistä sekä 60- ja 80-lukujen arkkitehtuurista.

Mutta sitä eivät kaikki tiedä, että aluetta täydennysrakennetaan. Lähes 40 000 ihmisen Mellunkylä, johon kuuluvat Kontulan lisäksi Kivikko, Kurkimäki ja Vesala, kasvaa.

Toimi Tytin koti-ikkunasta näkee suoraan tenniskentälle ja paikallisen jalkapalloseura Kontu FC:n jalkapallotekonurmelle.

“Mieheni pelaa aktiivisesti tennistä, ja minäkin joskus. Kenttä on nykyään aika usein käytössä, ja siellä pelataan jopa krikettiä”, Toimi Tytti kertoo.

Tätäkin useammin Toimi Tytti viihtyy metsässä, joka yhdistää Helsingin Vantaaseen. Hän kävelee mieluiten kapeilla, epätasaisilla metsäpoluilla. Valkovuokot kukkivat jo.

”Täällä on hyvä asua. Pidän Kontulan kansainvälisestä tunnelmasta, ostoskeskuksesta, luonnosta ja hyvistä kulkuyhteyksistä. Pyöräilyreititkin ovat mahtavat”, Toimi Tytti sanoo.

Onko Kontulassa hänestä mitään huonoa?

”Meri ja rannat puuttuvat, niitä kaipaan. Viime kesänä mietin, että pitäisikö tehdä aloite maauimalan saamisesta tänne, kun oli ne mielettömät helteet?”

Toimi Tytin tärpit Kontula Electroniciin 17.-19.5.

Perjantai: Kiva Kaupan kujan baarit esiintyjineen klo 20 alkaen, Kontulan ostoskeskus. Ohjelmassa mm. Viktor Toikkasen kuratoima Algorave Helsinki -ilta: hän ja kansainväliset artistit soittavat koodattua musiikkia klo 21 alkaen Himabaarissa.

Lauantai: Äänitaiteilija Tytti Arola lasikopissa klo 16.30, Kontulan ostoskeskus. Lasikoppi on osa 60-luvun arkkitehtuuria ja suunniteltiin aikanaan alueen kauppiaiden tuotteiden mainospaikaksi.

Sunnuntai: LOVI-kollektiivi Mikaelinkirkossa klo 17, Emännänpolku 1, Kontula. Perinteinen kirkkokonsertti päättää festivaaliviikonlopun. Kirkossa soivat hyvin perinteiset kansanmusiikin instrumentit ja hyvin perinteiset elektronisen musiikin loopperit ja efektit.

Katso koko ohjelma ja seuraa:

www.kontulaelectronic.com/aikataulut2019
Facebook

Teksti: Katja Alaja
Kuvat: Marja Väänänen