Ympäristötaide valtaa Kalasataman

Kalasatama
21. toukokuuta 2019
Ilmatila ry:n esitys Aramid yhdistelee ilma-akrobatiaa, musiikkia ja arkkitehtuuria. Kuva: Inkeri Jäntti

Kalasataman kesätapahtumissa nähdään tanssia, nykysirkusta ja barokkimusiikkia. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Ympäristötanssiteos Sörnäistenniemen Möhkäle, nykysirkusteos Aramid ja barokkimusiikkitapahtumien sarja Kalasataman yö saavat tänä kesänä Helsingin kaupungin ympäristötaidehankkeiden rahoituksen. Hankkeen avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia asukkaiden viihtyvyyden parantaminen pitkän rakentamisvaiheen aikana.

Tilallinen soolotanssiteos Sörnäistenniemen Möhkäle

Lokakuussa 2018 ensi-iltansa saanut Petri Kekoni Companyn Möhkäle-teoskokonaisuus nähdään elokuussa Sörnäistenniemen merialueella, Capellanaukion edustalla. Teoksen koreografiasta ja konseptista vastaa Petri Kekoni.

Teoksessa liikkeeseen yhdistyvät Joanna Weckmanin veistoksellinen puvustus ja Mikko Hynnisen ääni- ja valosuunnittelu. ”Tapahtuma tarjoaa yhteisöllisen kokemuksen ja osallistumisen mahdollisuuksia paitsi alueen asukkaille, myös muille helsinkiläisille. Lisäksi teos tuo taiteen meren äärelle. Sen keskeinen ajatus - ihmisen ja luonnon elementtien yhteiselo - tulee tätä kautta komeasti esiin”, Petri Kekoni kuvailee.

Neljä esitystä pidetään 29.8.–1.9. 2019. Niiden lisäksi tapahtumaan kuuluu kaikille avoimia teoksen teemoihin liittyviä työpajoja. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

 Orrensalophoto

Nykysirkusteos Aramid

Ilmatila ry:n nykysirkusteos Aramid yhdistelee ilma-akrobatiaa, musiikkia ja arkkitehtuuria. Muusikko Aino Venna on säveltänyt ilma-akrobatiaa tukevan laulelmallisen ääniteoksen tarkkailtuaan Kalasataman arkkitehtuuria ja ympäristöä 24 tunnin ajan. "Teos on suunnattu kaikille ikään, kielitaitoon tai varallisuuteen katsomatta. Toivomme sekä alueen asukkaiden että niiden, joille Kalasatama ei ole ennestään tuttu, löytävän esityksen", Aino Venna ja sirkustaiteilja Ilona Jäntti sanovat.

Esitykset pidetään torstaina 1.8. klo 19.00, perjantaina 2.8 klo 19.00. lauantaina 3.8. klo 17.00 & 19.00 ja sunnuntaina 4.8. klo 17.00 & 19.00.

Kalasataman yö -barokkikonsertit

Kalasataman yö -musiikkitapahtumat ovat Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) ilta- ja yöaikaan ajoittuvia konsertteja. Viisiosaisen tapahtumasarjan pääpaino on musiikissa, mutta siihen yhdistyy myös nykysirkusta ja meditaatiota. Sarjan ensimmäinen osa esittelee englantilaista barokkia. Toisessa konsertissa soi Italian varhaisten säveltäjämestareiden musiikki viululle ja luutulle. Kolmannessa osassa Purcellin ja Dowlandin musiikki johdattelevat meditaation äärelle. Neljännessä konsertissa keskiössä on Bachin musiikki, ja viimeisessä vierailee mallorcalainen barokkimusiikin yhtye.

”Konsertit tarjoavat rauhoittumista, kauneutta, iloa ja inspiraatiota kaupunkilaisen arkeen”, kertoo FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander.  

 

Aiempien vuosien ympäristötaidehankkeet löytyvät Uutta Helsinkiä -sivuilta.