KurkiJamit toi kesän Mellunkylään

Raide-Jokeri
29. toukokuuta 2019
Maltti ja Valtti. Kuva: Marja Väänänen

Perinteikäs KurkiJamit-kulttuuritapahtuma sai liikkeelle koko Mellunkylän lapset ja perheet. Järjestäjätkin tulivat alueelta. Tärkeintä oli iloinen yhdessäolo ja tasokas musiikki. Toimittaja Katja Alaja ja valokuvaaja Marja Väänänen kävivät paikan päällä aistimassa tunnelmia 17. toukokuuta 2019.

Kun Maltti ja Valtti astuvat esiin, yleisö juoksee kilpaa KurkiJamien lavan edustalle. Eräs tämän perinteikkään lasten kulttuuritapahtuman odotetuimmista tähtihetkistä on käsillä.

“Minä menin mustikkaan”, Valtti sanoo ja pyllistää näyttäessään, miten se tapahtui.

“Ai, sinä menit mustikkaan. Siis ihan sisälle mustikkaan”, Maltti kysyy epäuskoisena.
 
Taaperot taputtavat käsiään ja nauravat Kurkimäen Korttelitalon jättimäisessä puistossa. Pikku Kakkosesta tutut hahmot eivät ole menettäneet tenhoaan. Lasten joukossa juhlii läheisen Päiväkoti Haikaran lapsia, jotka ovat tulleet paikan päälle aamupäivän ajaksi. Laukuista kaivetaan pian esille viltit, eväsleivät ja mehut.

“Lapset ovat innoissaan siitä, ettei heidän tarvitse nukkua päiväunia tänään”, varhaiskasvatuksen opettaja Saija Ritari kertoo.

Pienet ja isot lapset nauttivat laatumusiikista. Lavalla on WimmaRallin rokkia, Kidols-osallistuja Ahmedin beatboxausta, Keinutien ala-asteen kuoron Hevisaurus-tunnelmointia sekä Faso Kanin lanteita liikuttavia afrikkalaisia saundeja.
 
Muuta kulttuuria edustavat Salaisuuksien Sateenvarjo -taideseikkailu, sählytutka, liikennepuisto ja monet muut metkat tekemiset.

Kurkimäen Korttelitalo sykkii elämää muutenkin, sillä siellä pitävät majaansa Lastenkulttuurikeskus Musikantit, asukastila, Helsingin kaupungin päiväkoti Kurki ja Leikkipuisto Kurkimäki.           

Kurkimäen ja koko Mellunkylän päiväkoti-ikäiset ja pienet koululaiset kokoontuvat KurkiJameihin vuosittain toukokuussa.

Salaisuuksien Sateenvarjo -taideseikkailussa lapset pääsevät kokeilemaan erilaisia asioita, mm. ämpärikävelyä ja tarrapallonheittoa.

“Kivaa yhdessä”

Keinutien ala-asteen koulun neljäsluokkalaisia innostavat KurkiJameissa eri asiat taaperoihin verrattuna. Koululaiset ovat vakiokävijöitä, sillä he ovat tapahtumassa jo neljättä kertaa.

“On kivaa, kun on paljon lapsia samassa paikassa ja kivaa yhdessä. Kaikki leikkivät ja ovat iloisia”, Avin Zaid sanoo. Luokkatoverit Emilia Antell, Oliver Korkia-aho ja Petra Tverin ovat samaa mieltä.

“Tämä on sellainen kesän aloitus vähän etuajassa”, Korkia-aho lisää.

Kun puhe siirtyy nelosten tekemisiin KurkiJameissa, tärkeintä on ehtiä ostamaan herkkuja ja olla kavereiden kanssa. Antell, Tverin ja Zaid myös esiintyvät Keinutien ala-asteen koulun kuoron riveissä. Lasten luokanopettaja Johanna Lehtinen kertoo, että he ovat tottuneita esiintyjiä, sillä kuoro järjestää monia konsertteja vuoden aikana.

Lehtisestä on hienoa, että alueen toimijat haluavat järjestää KurkiJamien kaltaisen tapahtuman yhdessä.

“Tapahtumassa on erityisen hyvää, että se on suunnattu juuri lapsille, ja tämä näkyy ohjelmassa ja muussa oheistoiminnassa. Sekin on mukavaa, että alueen lapset pääsevät esiintymään. Tällaisia tähtihetkiä ei voi olla koskaan liikaa”, Lehtinen kokee.

Avin Zaidille, Emilia Antellille, Petra Tverinille ja Oliver Korkia-aholle tärkeintä tapahtumassa on rento yhdessäolo.

Työkokemusta maahanmuuttajanuorille

Kurkimäen alueen toimijat ovat järjestäneet lasten kulttuuritapahtuman aina keväisin jo 20 vuoden ajan. Ensin tapahtuma oli SkidiRock, ja kaksi vuotta sitten se muuttui KurkiJameiksi. Samalla järjestämisvastuu siirtyi Helsingin kaupungilta Toimintakeskus Semja -yhdistykselle, joka vastaa Lastenkulttuurikeskus Musikanttien toiminnasta Kurkimäen Korttelitalossa. Alueen lapset voivat mennä popmusiikkipainotteiseen muskariin tai vaikka teatteriryhmään harrastamaan.

Teatteri on tuonut KurkiJameihin myös yläastetta käyvän Rasmus Nyströmin, joka vanhempineen on mukana Musikanttien toiminnassa. Nyström toimii vapaaehtoisena ääni- ja valoteknikkona teatteriproduktioissa ja on nyt auttamassa toimintapisteillä. Nyströmillä ja Maria Pikhtinalla pitää kiirettä, kun 3,5-vuotias Farug Abidalla vaihtaa rooliasuja lennosta.

“On kiva keli tehdä työtä tänään. Tämä on hyvä kokemus”, Nyström kertoo.

Hän aikoo lisätä työkokemuksen ansioluetteloonsa siksikin, että se on erityinen. Hän ja Pikhtina saavat pientä palkkaa Helsingin kaupungin ja Me-säätiön kehittämän Job’d Events -palvelun avustamina. Ideana on edistää nuorten pääsyä työelämään.  

Rasmus Nyström ja Maria Pikhtina tekevät töitä eri toimipisteillä. On rooliasujen sovittamista ja kasvomaalausta.

Aktiivinen alue

Koko Abidallan perhe on tullut KurkiJameihin monipuolisen ilmaisen tekemisen houkuttelemana. Johanna ja Bahaa Abidalla kertovat, että perhe on asunut ja viihtynyt Kontulassa vuoden ajan.

“Tapahtumat ovat todella tärkeitä, sillä perhe pääsee viettämään niissä yhteistä aikaa. Tuntuu, että tällä alueella järjestetään paljon tapahtumia, enemmän kuin Vuosaaressa, jossa aiemmin asuimme ”, Johanna kertoo.

Johanna, Farug ja Bahaa Abidalla ovat viihtyneet jo pitkään rooliasupisteellä, sillä Farug haluaa kokeilla kaikkea.

KurkiJameihin tullut KontuKeskus-yhdistyksen toiminnanjohtaja ja Mellunkylän alueen aktiivi, “grand old man” Larri Helminen vahvistaa Johannan havainnon. Alueella järjestetään paljon tapahtumia, jotka houkuttelevat väkeä kauempaakin.

“Täällä toimii aktiivisia ihmisiä ja tapahtumia järjestetään. Sekin on hienoa, että suurinpiirtein kaikki tapahtumat ovat ilmaisia”, Helminen kiittää.

Larri Helminen oli mukana järjestämässä KontuFestari-tapahtumaa 15 vuoden ajan. Vuodesta 2018 lähtien tapahtuma on jatkunut KontuFestinä.

KurkiJamit järjestetään seuraavan kerran toukokuussa 2020.

Lue lisää Lastenkulttuurikeskus Musikanteista

Tiesitkö tämän Kurkimäestä?

  • 1980-luvulla rakennettu Kurkimäki sijaitsee Myllypuron ja Kontulan välissä, ja kuuluu Mellunkylään.
  • Kurkimäen puiston mäellä sijaitsee 1. maailmansodan aikainen venäläisten rakentama puolustusasema.
  • Puisto on entinen räme, jolla kasvaa vähän vaivaiskoivua - ainoana paikkana Helsingissä.

3 faktaa Mellunkylästä

  • Mellunkylän kaupunginosa kattaa Kurkimäen, Kivikon, Kontulan, Mellunmäen ja Vesalan. Asukasluvultaan Suomen suurimmassa kaupunginosassa asuu 40 000 ihmistä.
  • Mellunkylän tunnetuimpiin suuriin tapahtumiin kuuluvat mm. Kontula Electronic, OstariFestari, Kontufest, KurkiJamit ja Vesalan pihakirppis.
  • Alueella asuu paljon lapsiperheitä ja puhutaan useita eri kieliä.

Teksti: Katja Alaja
Kuvat: Marja Väänänen